7 tecken på att dina stressnivåer är för höga

Det finns vissa fysiska symtom som kan visa att dina stressnivåer är för höga. Du måste hantera dina känslor för att undvika det.
7 tecken på att dina stressnivåer är för höga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Dagens moderna livsstil, flertalet jobb och vardagliga problem kan få en att tro att höga stressnivåer är en naturlig del av livet. Även om det är en normal fysiologisk reaktion på eventuella negativa situationer kan effekternas blir värre när saker blir lite tuffare.

Det är bevisat att långvarig exponering för höga stressnivåer kan sänka immunförsvaret och öka risken för depression och hjärtsjukdom. Medan de flesta symtom på stress har att göra med humöret finns det även flera fysiska konsekvenser.

American Psychological Association varnar för att höga stressnivåer påverkar världen mer idag än någonsin tidigare. Mest oroande är att de flesta fall inte får tillräcklig uppmärksamhet, och så småningom utvecklas de till allvarliga sjukdomar.

Det är därför viktigt att veta vad som tyder på att det börjar spåra ur.

1. Utslag på grund av höga stressnivåer

Utslag och höga stressnivåer

Om du aldrig har haft allergier mot något och plötsligt märker att du är täckt med utslag beror det förmodligen på höga stressnivåer. När kroppen upplever stress kan immunförsvaret hamna i obalans och kroppen börjar släppa ut ett ämne som kallas histamin.

Om problemet tillåts fortgå kan du få nässelfeber och andra hudbesvär. I själva verket kan du börja utveckla hudproblem som du aldrig haft en känslighet för tidigare.

2. Konstant huvudvärk

Huvudvärk och migrän är vanliga symtom på stress eller när man försöker lösa svåra situationer. Det kommer från frisättningen av vissa kemikalier som stör nervsystemet och blodkärlen i hjärnan. Det är också något som vanligtvis påverkar musklerna och orsakar vad som kallas för spänningshuvudvärk.

3. Magbesvär kan orsakas av för höga stressnivåer

Magont

Ett brett spektra av matsmältningsproblem har att göra med konstant eller återkommande episoder av fysisk och psykisk stress. De hormoner som orsakar stress kan ändra din mag-tarmkanals funktion och resultera i ansamling av gifter, gaser och inflammation. I vissa fall kan det även öka frekvensen på tjocktarmens sammandragningar och resultera i kramper och diarré.

4. Konstanta förkylningar

Kortisol som frisätts på grund av höga stressnivåer blockerar immunförsvaret och kan göra det svårare för dig att bekämpa patogener som påverkar luftvägarna. Stressade människor löper stor risk att ådra sig förkylningar, munsår och andra bakterie- och virussjukdomar. Värst av allt är att om problemet inte löser sig i tid är det svårt att hitta medicinska behandlingar som kan hjälpa dig att bli frisk.

5. Utbrott av akne

Akne

Som du vet är akne ett hudproblem som kan utlösas av flera faktorer. Även om tonåringar är de som drabbas mest kan vuxna också uppleva det om de är stressade. Det utlöses av en hormonell obalans där kortisolnivåer dominerar över andra ämnen. Detta hormon stör hudens talgkörtlar och ökar produktionen av talg.

Det talgöverskott som ackumuleras i porerna resulterar i uppkomsten av pormaskar och finnar.

6. Sömnlöshet och höga stressnivåer

Sömnlöshet och svårigheten att få en god natts sömn kan ha en hel del att göra med ditt känslomässiga tillstånd och vanor du har under dagen. Personer vars stressnivåer är förhöjda kan uppleva muskelvärk, tankar kring plågsamma situationer och svårigheter att somna när de behöver. Det värsta är att det med tiden tar ut sin rätt på kroppen och fysiska problem kan utvecklas som sänker livskvaliteten.

7. Överdriven trötthet

Utmattning

Utmattning eller extrem trötthet är en normal reaktion för kroppen när du inte får tillräckligt med vila och utsätts för regelbunden fysisk och psykisk stress. Dessa symtom åtföljs av humörsvängningar, depression, ångest och irritabilitet.

Om du lider av något av dessa symtom bör du boka tid hos din läkare och undersöka alternativ för att minska din stress.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.