Hur man kan bekämpa matsmältningsproblem

Hur man kan bekämpa matsmältningsproblem

Senaste uppdateringen: 28 oktober, 2018

Matsmältningsproblem kan orsaka buksmärtor, uppsvullnad, kräkningar, diarré och en generell sjukdomskänsla. Matsmältningsproblem orsakas vanligtvis av att äta tung, fet mat i stora kvantiteter, men kan även vara på grund av alkoholkonsumtion, luft som fångats i matsmältningskanalen eller annat. De goda nyheterna är att du kan bekämpa matsmältningsproblem och uppsvullnad med enkla kurer och naturliga ingredienser.

Fortsätt läsa för att få reda på vilka!

Ett av de vanligaste problemen med matsmältningen är buksmärtor, vilket vanligtvis orsakas av luft som fångas i matsmältningskanalen efter att du har ätit för snabbt, druckit kolsyrade drycker eller pratat när du åt. Det får dig att känna dig extremt mätt – som om din mage kommer explodera och dina kläder har blivit för tajta.

Du kan dock bekämpa matsmältningsproblem och uppsvullnad med enkla tekniker och modifikationer av dina matvanor. Vill du veta hur?

Tips för att bekämpa matsmältningsproblem och uppsvullnad

  • Ät långsamt och utan avbrott: Det är viktigt att ta god tid på sig för att äta, tugga väl och inte bli avbruten. Detta för att undvika att du sväljer luft, vilket är en stor bidragande faktor för uppsvullnad. Vältuggad mat är dessutom enklare att smälta för ditt system.
  • Undvik att dricka kolsyrade drycker: Om du är en person som gillar att dricka läsk eller bubbelvatten är det dags att sluta med detta. Alternativt kan du välja att dricka vatten med citron, vanligt vatten, juice eller te.
  • Identifiera vilka grönsaker som ditt matsmältningssystem är känsligt för: Många är känsliga för vissa typer av grönsaker, som blomkål, gurka, squash, pepparfrukter och kål, bland annat. Om dessa livsmedel får dig att känna dig uppsvullen eller ger dig andra symtom för matsmältningsproblem är det bäst att begränsa konsumtionen av dem eller att ersätta dem med något annat.
  • Slå fast huruvida du är laktosintolerant eller inte: Känslighet mot mejeriprodukter är väldigt vanligt i dagens samhälle. Mjölkprodukter kan vara svåra att smälta och kan utöver uppsvullnad även orsaka diarré, kräkningar och illamående.
  • Eliminera livsmedel och måltider som är höga i fett: Undvik att äta stekt eller skräpmat, mycket ägg, smör och vegetabiliska oljor.

Fem naturliga kurer för matsmältningsproblem och uppsvullnad

Om du drabbats av matsmältningsproblem och/eller svullen buk finns det några huskurer som kan hjälpa dig att bekämpa det snabbt, naturligt och ekonomiskt. Härnäst ska vi berätta för dig hur du bereder fem naturliga behandlingar som kan lindra ditt jobbiga tillstånd.

Kanelte

Kanelte

Kanel och dess egenskaper är väldigt effektivt för att hjälpa matsmältningen, och framförallt när det kommer till att minska kramper och svullnad som orsakas av dålig matsmältning. För att göra ett kanelte är allt du behöver att lägga till en halv tesked kanel i 25 centiliter kokande vatten och låta det dra i några minuter. Drick det sedan långsamt.

Apelsinjuice

Apelsin kan vara din bästa vän när du ska äta en riktigt tung måltid. Innan en fet eller tung måltid borde du äta en apelsin eller dricka ett glas färskpressad apelsinjuice. Apelsinen hjälper till att öka dina magsyrenivåer och förbättra matsmältningen.

Bikarbonat

Bikarbonat för bättre matsmältning

En tung och svullen känsla i magen är symtom på att vi har matsmältningsproblem på grund av maten vi ätit. Det finns inget bättre än bikarbonat för att lindra detta, eftersom det hjälper till att bekämpa halsbränna och släpper ut luft som fångats i matsmältningskanalen. Allt du behöver göra är att lägga till en halv tesked bikarbonat i ett halvt glas vatten. Om du vill lägga till lite citronsaft innan du omedelbart dricker blandningen så går det också bra.

Ingefärste

Ingefära hjälper till att stimulera matsmältningssafterna och förbättrar flödet av enzymer, vilket hjälper till att förebygga och lindra uppsvullnad, kramper, gaser och smärta på grund av matsmältningsproblem – speciellt efter att du har ätit en tung måltid. För att göra ett ingefärste lägger du bara till lite riven ingefära i 25 centiliter varmt vatten. Låt det dra i två till tre minuter och drick det sedan.

Myntate

Myntate

Mynta är väldigt effektiv för att behandla alla symtom från matsmältningsproblem och hjälper kroppen att smälta mat ordentligt. För att göra ett myntate är allt du behöver göra att lägga till några myntablad i 25 centiliter kokande vatten, för att sedan täcka över det och låta det dra i tio minuter innan du dricker.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.