Anledningar till att magen är uppsvälld

Efter en måltid hjälper det ibland att dricka te som stimulerar matsmältningen för att undvika att du känner dig uppblåst och för att få bort överflödig gas. Det är också en bra idé att ha i kryddor i maten som ytterligare hjälper till med matsmältningen.
Anledningar till att magen är uppsvälld

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2018

Att magen är uppsvälld är inte bara ett utseendemässigt problem – det är även ett hälsoproblem som vi måste ta tag i innan det blir en kronisk sjukdom.

I denna artikel kommer vi prata om de många anledningarna till varför du kan uppleva att magen är uppsvälld och erbjuda dig några behandlingar för att snabbt kunna bota det.

Du tuggar inte ordentligt

Detta är ett vanligt problem nuförtiden eftersom folk ofta försöker skynda sig med saker. Många av oss äter snabbt medan vi arbetar och ofta står vi upp och pratar med någon samtidigt, så vi tuggar inte maten lika bra som vi borde.

Detta gör det svårare för våra kroppar att bearbeta maten, vilket leder till att matsmältningen saktas ned eller helt avstannar. Detta kan i sin tur göra att magen svullnar upp, bland andra obehagligheter. Att tugga vår mat noga har även många andra fördelar, såsom att vi känner högre mättnadskänsla och därför äter mindre.

Det är viktigt att komma ihåg att matsmältningsprocessen börjar i munnen, med saliv som innehåller viktiga matsmältningsenzymer. Ju mer vi tuggar maten, desto bättre kan den tas om hand av kroppen.

Tarmparasiter

Tarmparasiter är ett stort hälsoproblem, men tyvärr även väldigt svårt att upptäcka. Detta är inte för att parasiterna inte visar symptom: det är för att de är svåra att koppla till ett specifikt symptom. Till exempel kan parasiter orsaka nervositet, irritation, ätstörningar, att det kliar i näsborrar eller ändtarmen samt svullen mage. Vissa tror att magen är uppsvälld för att de ätit något som kroppen inte gillar, men i det här fallet får vi svullen mage oavsett vad vi äter.

Att bli av med parasiter på ett naturligt sätt är inte lätt. Du behöver drastiskt reducera eller eliminera socker och veteprodukter från din kost eftersom det är vad parasiterna äter. Utöver det behöver du äta tillskott såsom vitlök och lägga till pumpafrön, koriander samt starka kryddor i din kost.

Du kan även äta probiotika för att hjälpa produktionen av hälsosamma tarmbakterier och försök undvika förstoppning, eftersom det kan bidra till parasitinfektionen.

En vitlöksklyfta om dagen

Du äter för mycket

Även med nyttig mat kan du få svullen mage om du äter för mycket eller mer än kroppen behöver. Vi ska alltid sluta äta så fort vi känner oss mätta (inte proppmätta). Bra exempel på när vi äter för mycket är de gånger vi känner att vi vill ha dessert även om vi faktiskt är mätta.

Ett bra sätt att undvika detta är genom att dricka te som hjälper till att stimulera matsmältningen istället för att äta efterrätt. Detta kan hjälpa till att motverka svullen mage.

Gaser

Det finns viss mat som gör oss gasiga, och vissa personer har större problem med detta än andra. För dessa tillfällen rekommenderar vi att du dricker te gjort på anis, mynta samt citronmeliss, och lägger till kryddor såsom spiskummin och fänkål i soppor – speciellt de som innehåller bönor och grönsaker som är kända för att ge oss gas.

Ett te på mynta

Matintolerans

Ibland får vi gaser för att vi är intoleranta mot något. De vanligaste bovarna är gluten eller laktos, och om vi misstänker någon av dessa intoleranser måste vi få en ordentlig diagnos. Ett sätt att lista ut det på är genom att ta bort dessa ingredienser från vår kost i en månad och se om vi mår bättre eller om vi är mindre svullna i magen.

Känslomässiga problem kan vara orsaken när magen är uppsvälld

Utöver de ovan nämnda anledningarna har vissa matsmältningsproblem för att de lider av känslomässiga problem. Detta eftersom matsmältningssystemet är kopplat till våra upplevelser och vårt välmående. I dessa fall märker de drabbade att svullnaden återkommer de dagar när de känner sig mer känslomässigt stressade än vanligt.

För att hjälpa till att behandla detta rekommenderar vi att du går på terapi eller testar lugnande behandlingar, såsom massage, zonterapi, yoga, tai chi, mm. Enligt Umeå universitet kan massage till exempel minska stress och ångest, vilket kommer ha en positiv effekt på magen.

Kvinna utför yoga

Onyttiga måltider

Middagen borde vara det lättaste målet på dagen, för på kvällen har inte kroppen mycket energi över för att smälta maten. Om vi vaknar upp på morgonen och magen är uppsvälld, är det dags att ändra vad vi äter till middag. Sallader är till exempel väldigt nyttiga, men det är bättre att äta dem under dagen eller till lunch. Kokta grönsaker och såser är bättre att äta på kvällen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.