Anledningar till en uppblåst eller svullen mage

Efter en måltid hjälper det ibland att dricka te som stimulerar matsmältningen för att undvika att du känner dig uppblåst och för att få bort överflödig gas. Det är också en bra idé att ha i kryddor i maten som ytterligare hjälper till med matsmältningen.

En svullen mage är inte bara ett problem när det kommer till att se bra ut – det är även ett hälsoproblem som vi behöver ta tag i innan det blir en kronisk sjukdom.

I denna artikel kommer vi prata om de många anledningarna till varför du kan uppleva att magen svullnar upp och erbjuda dig några behandlingar för att snabbt kunna bota det.

Du tuggar inte ordentligt

Detta är ett vanligt problem nu för tiden eftersom folk ofta försöker skynda sig med saker. Många av oss äter snabbt medan vi arbetar och ofta står vi upp och pratar med någon samtidigt, så vi tuggar inte maten lika noga som vi borde. Detta gör det svårare för våra kroppar att bearbeta maten, då det saktar ner eller helt stoppar matsmältningen, vilket kan göra att magen svullnar upp, bland andra obehagligheter. Att tugga vår mat noga har även många andra fördelar, så som att vi känner en mättnadskänsla och helt enkelt äter mindre.

Det är viktigt att komma ihåg att matsmältningsprocessen börjar i munnen med saliv som innehåller viktiga matsmältningsenzymer. Ju mer vi tuggar maten, desto bättre kan det tas om hand av kroppen.

Tarmparasiter

Tarmparasiter är ett stort hälsoproblem, men tyvärr är det dessutom oerhört svårt att upptäcka dem. Detta är inte för att parasiterna inte visar symtom: det är för att de är svåra att koppla till ett specifikt symtom. Till exempel kan parasiter orsaka nervositet, irritation, ätstörningar, att det kliar i näsborrar eller ändtarmen samt svullen mage. Vissa upplever att magen svullnar upp för att de ätit något som kroppen inte gillar, men i det här fallet får vi en svullen mage oavsett vad vi äter.

Att få bort parasiter på ett naturligt sätt är inte lätt. Du behöver drastiskt reducera eller eliminera socker och veteprodukter från din kost eftersom det är det parasiterna äter. Utöver det behöver du äta tillskott så som vitlök och lägga till pumpafrön, koriander och starka kryddor i din diet.

Du kan även äta probiotika för att hjälpa produktionen av hälsosamma tarmbakterier och försök undvika förstoppning då det kan bidra till parasitinfektionen.

2-garlicsvenska

Du äter för mycket

Även med hälsosam mat kan du få en svullen mage om du äter för mycket eller mer än kroppen behöver. Vi borde alltid sluta äta så fort vi känner oss mätta. Bra exempel på när vi äter för mycket är de gångerna vi känner att vi vill ha dessert även om vi faktiskt är mätta.

Ett bra sätt att undvika detta är genom att dricka te som hjälper till att stimulera matsmältningen, istället för att äta efterrätt. Detta kan hjälpa till att motverka svullen mage, som vi kommer förklara nedan.

Gas

Det finns viss mat som gör oss gasiga och vissa personer har större problem med detta än andra. För dessa tillfällen rekommenderar vi att du dricker te gjort på anis, mint samt citronmeliss och lägger till kryddor så som spiskummin och fänkål i soppor – speciellt de som innehåller bönor och grönsaker som är kända för att ge oss gas.

3-mint-teasvenska

Matintolerans

Ibland får vi gas för att vi är intoleranta mot något. De vanligaste skurkarna är gluten eller laktos och om vi misstänker någon av dessa intoleranser behöver vi diagnostisera det.

Ett sätt att lista ut det på är genom att ta bort dessa ingredienser från vår diet i en månad och se om vi mår bättre eller om vi är mindre svullna i magen.

Känslomässiga problem

Utöver de ovan nämnda anledningarna har vissa matsmältningsproblem för att de har känslomässiga problem, då matsmältningssystemet relaterar till våra upplevelser och vårt välmående. I dessa fall märker de som lider av det att svullnaden återkommer de dagar då de känner sig mer känslomässigt stressade än vanligt.

För att hjälpa till att behandla detta rekommenderar vi att du går på terapi eller testar homeopati och andra lugnande terapier så som massage, zonterapi, yoga, tai chi, mm.

4-yogasvenska

Ohälsosamma måltider

Middagen borde vara det lättaste målet på dagen, för på kvällen har inte kroppen mycket energi över för att smälta maten. Om vi vaknar upp på morgonen med svullen mage är det dags att ändra vad vi äter till middag. Sallader är ganska hälsosamma, till exempel, men det är bättre att äta det under dagen eller till lunch. Kokta grönsaker och såser är bättre att äta på kvällen.

MER FÖR DIG