Förebygg och behandla munsår naturligt

När du fått herpesviruset kommer det vara med dig för alltid, men det ligger i dvala i din kropp och kommer fram när ditt försvar är lågt.
Förebygg och behandla munsår naturligt

Senaste uppdateringen: 21 januari, 2019

Först känner du en stickande känsla eller klåda på läppen. Du tittar dig i spegeln men ser inget. Några dagar senare blir klådan värre och du inser att du har ett munsår. Herpesviruset sprids lätt och är svårt att helt göra sig av med, men det kan undvikas. När du väl fått det är dock allt du kan göra att försöka behandla munsår naturligt.

Ett friskt immunförsvar är nyckeln

Munsår orsakas av herpesviruset, som sprids på två sätt:

 • Från mun till mun (via kyssar)
 • Från att dela smittade objekt (tandborste, glas, smink…)

När du väl fått viruset har du det för alltid. Men oroa dig inte, för det kan ligga passivt i ditt nervsystem och aldrig orsaka ett munsår igen. För att uppnå det måste du ha ett starkt immunförsvar. Om du har drabbats av viruset är det troligt att ditt försvar var ganska lågt just då. Viruset lyckades därför ta sig in i din kropp, där det kommer stanna.

Om du vill undvika munsår, som kan vara väldigt irriterande och pinsamma, måste du börja ta bättre hand om ditt immunförsvar. Hur? Men en hälsosam diet och träning.

Andra utlösare för munsår är:

Naturligt behandling för munsår

Det finns inte särskilt många huskurer för munsår eftersom så lite är känt om själva viruset. Många har dock lyckats säga “farväl för evigt” till sina munsår tack vare dessa 100% naturliga behandlingar.

Is för att behandla munsår naturligt

Det här är en av de mest populära sätten att behandla ett munsår. Allt du behöver göra är att ta en isbit och trycka den på såret i tio minuter eller tills biten har smält. Upprepa igen efter två timmar. Isen minskar inflammationen i området och lindrar smärtan. Behandlingen fungerar bara om blåsan fortfarande är intakt (innan såret öppnas och börjar släppa ut vätska, vilket är när viruset lättast sprids).

Varm kompress för att behandla munsår naturligt

Varm kompress

Den här metoden bör användas när blåsan spricker och släpper ifrån sig vätska. Det är väldigt viktigt att du undviker kontakt med din partner eller ditt barn när det händer eftersom du lätt kan sprida viruset till dem. Du bör även separera dina vård- och sminkprodukter från andra i hushållet.

Prova att använda en av följande varma kompresser på din läpp:

 • En nystruken handduk
 • En trasa dränkt i hett vatten

Tepåsar för att behandla munsår naturligt

Här kommer ytterligare ett tips för när blåsarna börjar öppna sig. En använd tepåse kan vara väldigt användbar; gör bara ett svart te precis som du brukar, men kasta inte bort tepåsen. Låt den dränera och svalna i en minut (du vill inte bränna läppen).

Applicera tepåsen på din läpp med lätt tryck tills påsen svalnat. Vänta två timmar och upprepa.

Eteriska oljor för att behandla munsår naturligt

Eteriska oljor

Du kan välja mellan pepparmynta eller citron, som är effektivast mot munsår. Alla eteriska oljor fungerar dock bra. Applicera några droppar på en bomullstuss och applicera på ditt sår. Det lugnar området och lindrar obehaget.

Socker för att behandla munsår naturligt

Kom ihåg att denna kur kan svida lite, men den är effektiv. Häll några sockerkorn på ditt sår. Det torkar inte bara ut blåsan och lindrar smärtan, utan eliminerar även alla bakterier i området.

Örter för att behandla munsår naturligt

Örter mot munsår

I det här fallet har du två alternativ: internt och externt bruk. Du göra ett örtte och du kan applicera örten direkt på läppen. De vanligaste örterna är:

 • Salvia
 • Valerianarot
 • Mynta
 • Solhatt

Drick teer på dessa örter för att få ett starkare immunförsvar och bekämpa viruset.

Om du bara vill använda dem lokalt kan du bereda ett örtte precis som vanligt och sedan doppa en bomullstuss i vätskan. Tryck den därefter mot munsåret. Du kommer märka att denna behandling torkar ut såret snabbare än något annat alternativ.

Havssalt för att behandla munsår naturligt

Havssalt

Det här är den bästa tekniken av alla. Kanske har du redan provat salt ett tidigare munsår, och då vet du vad vi menar. Du måste dock vara rätt stark för att klara av det…

Men det är helt värt det. Du har tre alternativ:

Vi rekommenderar att du läser: Använd salt för att rengöra ditt hem

Salt och vatten

Blanda en matsked havssalt med några droppar vatten tills du får en smet. Applicera med en tops på såret och låt sitta så länge du kan. Skölj med varmt vatten. Upprepa tre gånger per dag.

Salt och tandkräm

Istället för att blanda havssaltet med vatten kan du prova med tandkräm. Sätt lite på såret under natten och skölj på morgonen.

Salt och citron

Skär en liten bit citron och strö salt på den. Placera den sedan över ditt munsår med lätt tryck så länge du kan. Det kommer vara mycket smärtsamt! Upprepa (om du kan) ytterligare en gång varje dag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dadwal, S. S., & Ito, J. I. (2016). Herpes Simplex Virus Infections. In Thomas’ Hematopoietic Cell Transplantation: Fifth Edition. https://doi.org/10.1002/9781118416426.ch88

 • Chi, C. C., Wang, S. H., Delamere, F. M., Wojnarowska, F., Peters, M. C., & Kanjirath, P. P. (2015). Interventions for prevention of herpes simplex labialis (cold sores on the lips). Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010095.pub2

 • Bodsworth, N. (2008). Cold sores. Pharmacy News.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.