Rengör tänderna med 100% naturliga produkter

april 8, 2019
Konventionella tandkrämer, tandblekare och munvatten innehåller ingredienser som är för aggressiva för pH-värdet i munnen. Trots att de ger en fräsch känsla sänker de i det långa loppet munnens naturliga försvar.

Istället för konventionella produkter går det att använda naturliga och ekologiska varianter med ingredienser som inte bara bibehåller munnens balans, utan även har vårdande fördelar. I denna artikel ska vi ta reda på vilka några av dessa produkter är; ett ekonomisk och väldigt hälsosamt alternativ till konventionella produkter för att ta hand om tänderna.

Gurkmeja

Gurkmeja

Gurkmeja har utöver en intensivt gul färg även fördelar för munnen, tack vare följande egenskaper:

  • Antiinflammatorisk
  • Antioxiderande
  • Vitgörande
  • Antiseptisk

Du kan rengöra tänderna genom att borsta med gurkmeja i två minuter och sedan skölja med vatten.

Kokosolja är bra för tänderna

Kokosolja för tänderna

I denna ingrediens finns det otaliga medicinala egenskaper som kan tillföras din tandkräm, inklusive att den får en mer geléliknande struktur som gör den enklare att använda. Du kan dock även använda den för sig själv. Utöver att ha en väldigt len struktur och en god, tropisk smak innehåller oljan även laurinsyra – en komponent som hjälper till att förhindra karies och tandsten.

Det är väldigt viktigt att kokosolja är extra jungfru, då raffinerade oljor förlorar alla sina egenskaper och till och med kan bli giftiga i det långa loppet. I en tidigare artikel förklarade vi hur man använder kokosolja som ett nyttigare sötningsmedel i vardagen.

Bakpulver (natriumbikarbonat)

Bikarbonat kan vårda munnen

Bakpulver har använts traditionellt som ett naturligt blekmedel. Det är sant att det hjälper till att rengöra tänderna och minska inflammation av tandköttet på ett naturligt sätt, men du får inte överanvända det eftersom det är väldigt alkaliskt och kan skada tandemaljen.

Vi rekommenderar att du använder det i mindre mängder och blandar det med andra ingredienser, samtidigt som du alltid ser till att texturen är väldigt fin. För att uppnå det kan du mala eller späda ut det med en vätskebas.

Avkok på timjan

Timjan

Det här är ett utmärkt munvatten för att få alla fördelar med timjan. Du behöver bara bereda ett koncentrerat avkok och förvara det i kylen i upp till fyra dagar.

Om du sköljer med det efter att du har rengjort tänderna kan du dra nytta av de antiseptiska och hålbekämpande egenskaperna hos timjan, som även är väldigt användbara för att förebygga infektioner och munsår. Örten rekommenderas även för de som lätt får blödande tandkött.

Havsvatten

Havsvatten tar hand om tänderna

Havsvatten är ytterligare ett alternativt munvatten som kan hjälpa till att återmineralisera och göra munnen mer alkaliserad på ett balanserat sätt. Blanda 5 dl havsvatten med 2 1/2 dl naturligt vatten – det är de rätta proportionerna för ditt pH. På så sätt blir smaken inte för salt, utan rätt nära den naturliga smaken.

Munvattnet behöver inte förvaras i kylskåpet eftersom det inte finns någon risk för att det förstörs.

Bananskal för tänderna

Grön banan

Känner du till det här överraskande, hemgjorda tricket? Bananskal låter dig bleka tänderna med något som de flesta av oss kastar i soptunnan. Du behöver bara gnugga tänderna med insidan av ett bananskal varje dag i runt två minuter, och efteråt borsta tänderna som vanligt.

Resultatet blir en gradvis blekning, tack vare salicylsyran och citronsyran i bananskalet.

  • Stoyell, K. A., Mappus, J. L., & Gandhi, M. A. (2016). Clinical efficacy of turmeric use in gingivitis: A comprehensive review. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2016.08.004