Fantastiska användningar för bananskal

Bananskal kan både användas internt och externt för att behandla sjukdomar. De eliminerar effektivt fina linjer och rynkor.

Om vi kände till alla egenskaperna som finns i frukt- och grönsaksskal skulle vi aldrig kasta dem!

Vissa är ätliga och andra kan bara kastas. Denna artikel förklarar några fantastiska användningar för bananskal. Du kommer tänka två gånger innan du kastar dem igen.

Näringsvärdet i bananskal

Bananer är några av de populäraste frukterna i världen. De kan beredas på hundratals olika sätt och barn älskar dem.

Vad du kanske inte vet är att skalet är precis lika nyttigt som insidan, med gott om järn, kalium, B-vitaminer, vitamin C samt vitamin K. Som om det inte vore nog innehåller det även goda mängder magnesium, fibrer, antioxidanter och koppar.

För bästa resultat ska du endast välja ekologisk frukt så att du inte utsätter kroppen för skadliga substanser, såsom bekämpningsmedel och gödsel som används i odlingen.

Se även: 5 anledningar till att bananer är bättre än piller

Bananskal: Egenskaper och användningar

Så du har missat fördelarna med bananskal i alla dessa år. Men när du lär dig vad de kan gör kommer du inte ens tänka tanken på att kasta dem i soporna igen.

Förbättra tarmhälsan

Om du lider av förstoppning eller andra problem med tarmarna kan bananskal ge dig alla fibrer du behöver. Ja, du kan uppnå detta genom att äta dem – de är inte giftiga och du kommer inte att bli sjuk.

Börja med att prova lite grann. Det hjälper din matsmältning och du kan säga farväl till långsam tarmpassage.

Behandla huvudvärk

Ta insidan av skalen och lägg det direkt mot pannan eller tinningarna. Låt verka i flera minuter. Använd gasbinda eller tejp för att hålla det på plats.

Luta dig sedan tillbaka och låt bananskalet skrida till verket.

Skydda din syn

Bananer

För att dra nytta av denna egenskap måste du äta skalet. Det höga innehållet av betakaroten (som ger dem sin karaktäristiska färg) förbättrar ögonhälsan. Dess vitamin A är väldigt bra för att skydda näthinnan.

Minska kolesterolet

Om ditt senaste blodprov visade på höga kolesterolnivåer kan du börja äta bananer – inklusive skalen!

Skalen har egenskaper som spolar ut fett från artärerna. De rekommenderas för personer med högt blodtryck på grund av deras höga kaliumhalter.

Behandla hudproblem

Skivad-banan

Har du någonsin fått ett blåmärke från en skada? Du kan dra nytta av egenskaperna i bananskal för att behandla dessa. Lägg bara insidan av skalet mot det drabbade området och slå in med gasbinda. Låt verka under hela dagen.

Om du lider av psoriasis så rekommenderar vi att du använder ett bananskal för att lindra torrheten och klådan som associeras med detta tillstånd. Gnugga insidan av bananskalet mot det drabbade området två gånger dagligen.

Bananskal kan även användas mot akne. Om din hud irriteras och inflammeras av akne kan du gnugga ett skal från en banan mot det drabbade området och skölja med varmt vatten innan du går till sängs varje kväll.

Minska synbarheten hos fina linjer och vårtor

Bananskal är en av de bästa huskurerna för fina linjer och rynkor. Att vara konsekvent är dock nyckeln.

Varje kväll innan läggdags gnuggar du det drabbade området med insidan av ett bananskal och låter det sedan torka utan att skölja. Din läderhud kommer kännas mjuk och len.

Om du har en vårta du vill ta bort kan du använda skalet från en grön eller ljusgul banan. Enzymerna tar på ett säkert sätt bort den lilla knölen utan att det gör ont.

Gnugga bara varsamt på det drabbade området med insidan av bananskalet. Upprepa så många gånger som behövs.

Vi rekommenderar att läs: Lindra symtomen av plantar fasciit

Förbättra ditt humör

Vinst

Bananskal innehåller goda mängder tryptofan. Denna aminosyra hjälper till att främja produktionen av serotonin, även känt som ”lyckohormonet”.

Det hjälper därför till att reglera humöret. Att äta två bananskal tre dagar i sträck kan öka din kropps serotoninnivåer med 16%.

Andra applikationer och användningar

Utöver de användningar vi redan nämnt finns det några fler sätt att dra nytta av bananskal:

 • Lindrar obehag vid insektsbett (såsom myror och mygg)
 • Bleker dina tänder
 • Minskar synligheten hos ärr
 • Bleker mörka fläckar på huden
 • Stärker dina ben
 • Hjälper kroppen att absorbera mer kalcium
 • Putsar skor
 • Polerar silver
 • Förbättrar din kompost
 • Gödslar växter
 • Minskar utslag
 • Attraherar fjärilar
 • Drar ut stickor från huden
 • Polerar bladen hos husväxter
 • Fångar malar
MER FÖR DIG