Hur du får friskare ögon: hälsosamma tips

Hur ditt öga ser ut kan reflektera din inre hälsa, så ignorera inte signalerna det försöker skicka till dig.
Hur du får friskare ögon: hälsosamma tips
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

Har du lagt märke till att fler och fler går runt med glasögon? Det handlar inte om mode och heller inte att ögonskydd plötsligt har gjort stora framsteg – det handlar i många fall om att de inte tagit god hand om sina ögon.

I dagens artikel vill vi bjuda in dig att ta reda på mer om hur du får friska ögon, och inte bara för att undvika att behöva bära glasögon utan också för att förebygga andra allvarliga problem.

Att ha friska ögon är viktigt

Du kan givetvis göra som du vill med din kropp och dina vanor, men dina ögon är viktiga. Att ta hand om dem handlar om mer än att bara dricka morotsjuice för att få i dig vitamin A (för du har väl hört att morötter är bra för ögonen? “Har du någonsin sett en kanin med glasögon?” kanske något har skämtat).

Ja, för att ha friska ögon är det viktigt att få i sig gott om denna vitamin. Den hjälper till att förebygga och bekämpa diverse infektioner och minskar slitaget på den optiska nerven, vilket är vanligt idag för att vi konstant använder datorskärmar, surfplattor, mobiler och TV-apparater.

Men det finns en lång lista av andra naturliga kurer som kan hjälpa till att förbättra dina ögon och din syn.

Irriterat öga

Tips för att skydda din ögonhälsa

Först och främst bör du veta att ögonen tillhör nervsystemet, så för att hålla dem friska måste du minska stress och få gott om vila. Några tips du kan följa är:

 • Ät livsmedel rika på mineraler, såsom frukt, sjögräs och grönsaker
 • Försäkra att ögonen får tillräckligt med syre genom att andas djupt och långsamt
 • Utöva avslappningsaktiviteter för att lugna ditt nervsystem inifrån, såsom yoga eller tai chi

Vilka är symtomen för ögonproblem?

Utöver att ha problem med synen och behöva glasögon kan obalanser i din kropp på grund av dåliga vanor eller brist på ögonvård ha följande negativa konsekvenser:

Ökad slemproduktion

Vi pratar om det som samlas i ögonvrån medan du sover. Om du lägger märke till att du producerar mer än normalt under dagen eller natten kan det röra sig om att det finns stora mängder gifter i kroppen som den försöker bli av med.

Lösningen är en full avgiftning eller rensning, vilket betyder att du måste undvika mjölkprodukter, stekt mat, kött, socker och salt. Du kommer även behöva dricka mycket mer vatten och äta färsk mat.

Kliande ögon

Kliande ögon

Det kan vara för att du inte får tillräckligt med sömn, men det kan även röra sig om dålig cirkulation i ögonregionen eller en obalanserad diet. Något som aldrig misslyckas är att sätta sig i en bekväm position och titta uppåt utan att röra på huvudet – höj bara ögonen mot taket.

Stäng ögonen flera gånger utan att byta riktning på dem. Det hjälper blod att cirkulera bättre genom ögonvävnaden och ger dig mer energi. Glöm inte bort att även tillföra färska grönsaker och vatten till din diet.

Svullna ögonlock

Vi talar inte om det som händer när du gråter (oavsett om det är från hackad lök, en sorglig film eller ett annat känslomässigt svar). När dina ögonlock oväntat svullnar upp kan det vara på grund av ett fel i njurarna eller att dina njurar pressas för hårt.

Kanske applicerar du smink med för mycket våld, eller så tar du inte bort det ordentligt. Vad kan du göra? Träna, drick ananas- eller apelsinjuice på morgnarna, sov bättre och använd mildare sminkprodukter för att förbättra ditt tillstånd.

Vagel

Vissa tror att de dyker upp på grund av ett cirkulerande virus, men vaglar orsakas av en ansamling av gifter i kroppen på grund av dålig diet, överätning eller brist på vissa vitaminer. Försök att undvika salt, sockrig, stekt och fet mat.

En huskur är att hetta upp något av guld (en ring till exempel) och placera det över vageln några gånger.

Vagel i ögat

Röda och rinnande ögon

Om du suttit som en nattuggla vid datorn, har utsatts för föroreningar eller kemikalier, inte har tagit ut dina kontaktlinser på ett tag eller om du inte har fått tillräckligt med sömn kan dina ögon bli röda och rinnande (ibland till synes utan anledning).

Försök att vila ögonen mer genom att stänga dem i två minuter för varje timme du spenderar framför datorn. Bär endast kontaktlinser under de rekommenderade perioderna, drick mer vatten och försök att spendera mindre tid på platser med dålig luftkvalitet.

Matta ögon

Vissa oroar sig över att deras ögon ser “livlösa” ut, och det kan ha sin grund i en rad olika faktorer, inklusive:

 • Brist på näringsämnen
 • Anemi
 • En sjukdom
 • Utmattning
 • Sorg
 • Stress
Röda ögon

En av de bästa behandlingarna är att släppa på spänningarna genom att ta en promenad eller gå till en psykolog som kan identifiera vad som kan göras för att hjälpa dig. Glöm inte att äta bättre, få gott om sömn på natten och att inte pressa dig själv för hårt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Olmedilla, B. (2012). Nutrición y salud ocular. Manual Práctico de Nutrición y Salud.

 • Barberá Loustaunau, E., & Vázquez Castro, F. (2009). Tratamientos tópicos oculares: revisión. Inf Ter Sist Nac Salud.

 • Subcomité de Epidemiologia de DEWS I. (2007). Epidemiología de ojo seco. The Ocular Surface.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.