7 livsmedel som bekämpar utmattning

Trots att den av många tros vara fettbildande är avokadon en av de mest kompletta frukterna som finns, och erbuder mycket vitaminer, proteiner och fibrer som låter dig starta dagen med mycket energi.
7 livsmedel som bekämpar utmattning
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Ibland känner vi oss nere på grund av stor arbetsbörda, stress, känslomässiga problem eller att vi inte vilat tillräckligt om nätterna. Utmattning kan dock ibland vara oförklarlig, och kan relatera till ett tillstånd i kroppens organ.

I denna artikel ska vi visa dig några livsmedel som tack vare sitt näringsinnehåll ger dig gott om energi och livskraft, med vilka du kan bekämpa utmattning på bara några dagar: havregryn, pollen, kakao, spirulina, maca, avokado och kokbananer.

Havregryn för att bekämpa utmattning

Havregryn är ett nyttigt spannmål som är rikt på fibrer, vitaminer och mineraler. Havregryn har fördelen att vara väldigt energigivande samtidigt som det har avslappnande egenskaper – det gör dem till ett perfekt val när din utmattning relaterar till stress, ångest eller nervositet.

Hur bör jag äta dem?

  • Du bör äta dem okokta till frukost eller kombinera dem med frukter och yoghurt.
  • Havregryn utgör en utsökt, vegetabilisk dryck som kan användas som substitut för mjölk.
  • Du kan använda havremjöl i dina recept för kakor, våfflor eller pannkakor.
  • Tillsätt det i soppor eller stuvningar för att tillföra krämighet och textur.
Havregryn med bär

Pollen

Pollen är ett superlivsmedel som är utmärkt för de som känner sig trötta eller inte har någon aptit. Det är även ett perfekt tillskott för barn, atleter och gravida kvinnor. Ta pollen på morgonen blandat med din frukost, men se till att den är malen till fin konsistens så att den blir lättare att smälta och ta upp.

Både pollen och andra livsmedel från bin (propolis, honung) är alltid starkt rekommenderade när du känner dig utmattad och har lågt immunförsvar.

Kakao

För att belysa näringsegenskaperna hos kakao måste vi först skilja den från choklad – ett bearbetat livsmedel som inte är lika fördelaktigt som kakao eftersom det innehåller skadligt socker och fett. Ren, bitter kakao är dock ett fördelaktigt, medicinsk livsmedel med stimulerande och reglerande egenskaper på immunförsvaret.

Du kan använda den i alla typer av smoothies och desserter, och söta den med honung, melass eller agavesirap. Om du behöver en textur med lite mer fett kan du kombinera den med lite extra jungfrukokosolja.

Ren kakao

Spirulina

Denna typ av alg har näst intill mirakulösa egenskaper för din hälsa och bör inkluderas i din dagliga diet eftersom den har ett komplett näringsvärde som kan komplettera alla brister du kan tänkas lida av. Vitamin- och mineralbrister kan ofta leda till trötthet utan påtaglig anledning.

Spirulina kan tas i kapslar eller tillsättas i frukostsmoothies.

Maca

Denna rot från Peru finns som ett tillskott i pulverform med energigivande och stimulerande egenskaper. Det är speciellt rekommenderat för kvinnor som lider av symtomen från klimakteriet eftersom det agerar som en hormonregulator.

Förebyggande åtgärder bör dock tas när man nyttjar maca, eller “peruansk ginseng”, eftersom för mycket kan orsaka nervositet. Börja med en nypa (runt tre gram) och öka gradvis till nio gram som max.

Drick det blandat med juice eller vatten.

Avokado

Avokado skuren på hälften

Det är en av de nyttigaste frukterna som finns tack vare sitt fantastiska näringsvärde. Den är rik på vitaminer och mineraler och innehåller stora mängder protein, fibrer och hälsosamma fetter.

Om du äter en halv, medelstor avokado varje morgon ger du din kropp goda mängder näringsämnen för att börja dagen.

Du kan även tillsätta avokado i sallader och smoothies och göra en utsökt, kall och krämig soppa som förrätt.

Kokbanan

Trots att den klassificeras som en stärkelse baserat på sitt näringsvärde är den faktiskt en frukt. Med en liten mängd blir du mätt och får gott om näringsämnen som ger dig livskraft under de kommande timmarna.

Du kan äta den som den är eller göra en god smoothie med kakao, maca och havremjölk. Du får då en näringsrik och återupplivande dryck.

Prova att baka kokbananer i ugnen med kanel och honung som en nyttig dessert på kalla dagar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.