Detta händer i kroppen när du äter mörk choklad

Bland dess viktiga egenskaper hittar vi förmågan att förbättra humöret och minska depression. Den stimulerar produktion av serotonin, som naturligt lugnar ner kroppen.

Mörk choklad är ett av de livsmedel som konsumeras mest i världen, inte bara för att det luktar och smakar gott, utan även för att det har visat sig vara väldigt fördelaktigt för både den emotionella och fysiska hälsan.

Många får skuldkänslor när de äter choklad, eftersom de felaktigt tror att det bidrar till att göra dem tjocka. Dessa skuldkänslor bör du dock frigöra dig ifrån eftersom mörk choklad varken gör dig tjock eller skadar kroppen. Chokladen har istället egenskaper som är väldigt fördelaktiga för din kropp och hälsa.

Vad händer i kroppen när du äter mörk choklad?

Den mörka chokladen är rik på antioxidanter och är ett av de bästa livsmedlen för att motverka ackumulering av fria radikaler samt förtidigt åldrande av cellerna. Denna fördel är verkligen viktig, eftersom det motverkar att giftiga substanser ackumuleras i kroppen och påverkar hälsan. Utöver att vara bra för cellernas ungdom rekommenderas det även för huden.

Direkt efter att du ätit mörk choklad höjs energinivåerna och koncentrationsförmågan.

Om du äter måttligt med mörk choklad under dagen reducerar detta risken för en hjärtattack och andra hjärtproblem, tack vare de höga nivåerna av antioxidanter.

mörk choklad

Efter att du ätit mörk choklad blir du även på bättre humör, eftersom detta livsmedel innehåller en kemisk substans vid namn anandamid, som ger dig en känsla av välmående.

Då du känner av stress, ångest eller helt enkelt inte är på ett bra humör kan mörk choklad verka som ett naturligt medel för att du ska kunna slappna av, eftersom den stimulerar produktionen av serotonin.

Mörk choklad innehåller även en hög nivå av flavonoider, som är antioxidanter som skyddar huden mot solens UV-strålar (detta ger förstås inte samma skydd som en solkräm, men solens effekter minskar).

Andra viktiga egenskaper hos mörk choklad

Utöver dessa viktiga egenskaper ger konsumtionen av mörk choklad i måttliga former även dig andra fördelar som är värda att nämnas:

 • Idealisk för att motverka utmattning
 • Ger kroppen en mättnadskänsla som gör att du inte äter för många kalorier
 • Innehåller höga nivåer av magnesium som hjälper till att skapa nya celler, samt få musklerna att slappna av
 • Stimulerar blodcirkulationen och motverkar därför hjärtproblem
 • Innehåller kalcium som inte bara är bra för tänderna, utan även motverkar osteoporos
 • Dess höga nivåer av zink motverkar anemi
 • Chokladen gör att leder och brosk mår bra, tack vare dess höga nivåer av fosfor, kalcium och antibakteriella ämnen
 • Mörk choklad är rik på flavonoider
 • Den kan hjälpa till att motverka koloncancer, kolesterolproblem och andra allvarliga problem
 • Ger dig hälsosamma fetter som förbättrar nervsystemet och motverkar problem med triglycerider
 • Teobromin, en komponent i chokladen, kan hjälpa till att motverka vagusnervens aktivitet, som orsakar hosta

Hur äter du mörk choklad på ett hälsosamt sätt?

mörk choklad

För att till fullo kunna dra nytta av alla fördelarna med mörk choklad är det mycket viktigt att du försöker hitta den som är så bitter som möjligt. Även om den bittra smaken inte är lika god som andra typer av choklad är det denna typ som gör att du som mest kan dra nytta av alla fördelar.

Du bör även tänka på att äta måttligt med choklad. Det finns många olika typer i affären, som ofta innehåller många andra substanser utöver de önskade. Därför bör du välja noga.

De som är vid god hälsa kan äta två portioner av mörk choklad, men det beror även på den typ av fysisk aktivitet de utför. Personer med diabetes, övervikt och fetma borde konsultera en läkare innan de börjar äta detta varje dag.

MER FÖR DIG