Lär dig fördelarna med havrevatten!

Havrevatten är rikt på fiber, och gör oss mätta samtidigt som det hjälper oss att gå ner i vikt. Idealiskt för att motverka sockersuget.

Du har säkert tänkt på havre som något du lägger i mjölk eller yoghurt då du äter frukost. Havren har dock många andra användningsområden. I denna artikel kommer vi berätta om fördelarna med havrevatten och hur du kan tillreda det.

Varför är det bra att konsumera havrevatten?

Havrevatten innehåller stora mängder fibrer, mer än andra spannmål. Detta innebär stora fördelar för hälsan, som att det exempelvis reducerar blodtryck, motverkar magsyror och hjälper dig gå ner i vikt, samt motverkar cancer.

Havrevatten används för att rena tarmarna och blodomloppet. Det används för att motverka olika typer av smärtor eftersom det tas upp bra av kroppen och välkomnas av matsmältningen. Det hjälper till att rensa oss från gifter och är fördelaktigt för kroppen.

havrevatten

Det rekommenderas att du dricker havrevatten på morgonen, helst då du vaknar. Du kan därefter ta en andra ranson mitt på dagen då du äter lunch och en gång till på kvällen innan du äter kvällsmat. Detta gör att du känner dig mer mätt.

Vissa säger att du innan du gör en kur med havrevatten för att rensa kroppen borde utföra en generell rensning av kroppen i ungefär en vecka. Därefter kan du dricka den två gånger om dagen.

Användningar och fördelar med havrevatten

Följande är bra att tänka på angående havrevatten:

 • Det reducerar kolesterolnivåerna i blodet och renar artärerna.
 • Stabiliserar blodsockret och får dig att känna dig mättare.
 • Minskar risken för cancer, speciellt koloncancer eftersom gifter då inte ackumuleras i tarmarna
havrevatten

 • Reducerar hypertoni och rengör blodet.
 • Hjälper tarmflödet och förbättrar magfloran så att du undviker förstoppning.
 • Hjälper dig att gå ner i vikt eftersom du känner dig mättare.
 • Förbättrar prestandan då du sportar och är idealiskt för atleter som tränar (ifall du dricker ett glas havrevatten en timme innan du börjar träna).
 • Förbättrar din sömnkvalitet och motverkar insomnia.

Havrevatten för att gå ner i vikt

De flesta som dricker havrevatten gör detta för att de vill gå ner i vikt. Detta är fördelaktigt eftersom det är rikt på fibrer.

Havrevatten har även en låg nivå av kalorier, fetter och socker, och är bra för att motverka sockersuget och den ångest efter sötsaker som kommer med detta.

havrevatten

Personer som går på en diet är ofta hungriga. Det är inte bra, men det händer. De bra nyheterna är dock att havre gör att du känner dig mättare och att du undviker det typiska magkurret du får då du känner dig hungrig. Du kan kombinera havrevatten med andra livsmedel som är rika på fibrer som exempelvis riven kokos, banan, jordgubbar, kanel, kryddnejlika, vanilj och kardemumma, och detta ger även maten en bättre smak.

Recept på havrevatten

Om du vill dricka det för sig självt gör du det på morgonen då du vaknar. Du kan även göra smoothies, kakor, soppor och såser. Det har inte en speciellt stark smak, så du kan använda det till söta livsmedel och sallader.

havrevatten

Recept nummer 1:

Ingredienser

 • 8 dl vatten
 • 2 dl havre
 • 4 teskedar miso

Tillredning

Koka upp vatten. Ta därefter bort det från värmen och lägg till havren och låt det ligga i blöt i 30 minuter. Lägg i mison och låt det blandas ordentligt. Det är nu klart. Om du vill kan du filtrera det till en glasbehållare.

Recept nummer 2:

Ingredienser

 • 2 dl havre
 • 12 dl vatten
 • två matskedar miso

Tillredning

I detta fall kokar vi havren. Låt vattnet koka upp och lägg därefter i havren. Tillaga detta i 10 minuter. Ta därefter bort kastrullen från värmen och låt det svalna till rumstemperatur. Lägg till mison och rör om ordentligt. Lägg det i en behållare som du täcker över med en duk och låt det stå under natten. På morgonen häller du det i en mixer och blandar det ordentligt. Du bör dricka detta kallt på morgonen.

Recept nummer 3:

Ingredienser

 • 2 dl vatten
 • 1 matsked havre
 • honung, organiskt socker, kanel eller stevia

Tillredning

Det sista alternativet ger dig ett naturligt sötningsmedel. Tillred detta recept på natten och om du vill ha fler portioner multiplicerar du andelarna med ingredienser. Lägg havren i vattnet och därefter sötningsmedlen. Låt det stå under hela natten och drick det på morgonen, antingen kallt, ljummet eller varmt – hur du än vill!

MER FÖR DIG