5 problem som orsakas av dålig sömn

01 november, 2018

Dålig sömn är ett av de vanligaste problemen bland vuxna, och flera olika orsaker kan ligga bakom. Dessutom kan dålig sömn vara mycket skadligt för din hälsa. I den här artikeln kommer vi att gå igenom fem vanliga problem du kan drabbas av om du inte får tillräckligt med sömn eller har dålig kvalitet på din sömn.

1. Högre risk att drabbas av sjukdomar

Ett av de mest uppenbara problemen som uppstår till följd av för lite eller dålig sömn är att immunförsvaret försvagas. Detta leder till en högre benägenhet att drabbas av sjukdomar, i synnerhet de som orsakas av virus och bakterier, som influensa.

I själva verket är det immunförsvaret som påverkas mest av dålig sömnkvalitet. När du sover bättre är det nästan garanterat att du kommer drabbas av färre sjukdomar och må mycket bättre.

2. Snedvriden dygnsrytm

Kvinna sover på dagen

När du sover dåligt tenderar din sömncykel och dygnsrytm att rubbas. Därför kan det vara svårt att somna om du sover dåligt. Samtidigt kan du också vakna upp mycket tidigare än ditt alarm, vilket innebär att du inte sovit det antalet timmar din kropp behöver.

Uppenbarligen får detta andra konsekvenser som kan vara mycket farliga för din kropp. Det är därför du bör göra allt du kan för att komma tillrätta med problemet, något som alltför många människor inte gör. Forskning har även visat att bristfällig sömn kan få allvarliga konsekvenser för vår förmåga att hantera stress, vilket kan leda till andra hälsoproblem.

3. Kronisk trötthet

Kronisk trötthet är en annan konsekvens av dålig sömn. Detta innebär att du lider av trötthet under en lång tidsperiod och den brukar ofta förvärras. Denna trötthet hindrar dig från att utföra vissa aktiviteter eller från att utföra dem väl. Det vanligaste är att du presterar dåligt på jobbet eller inte kan utföra normala aktiviteter. Att vara trött hela tiden kan till exempel orsaka arbetsolyckor och annat som försätter ditt liv i fara.

4. Dålig sömn kan leda till magproblem

Gaser i magen

Dålig sömn får också konsekvenser för matsmältningen, särskilt hos kvinnor. När detta händer tenderar du att drabbas av diarré och förstoppning, eftersom din vanliga matsmältningscykel rubbas. Det är inte heller ovanligt att känna sig uppblåst och ha dålig matsmältning efter att ha ätit. Vissa sjukdomar som gastrit och kolit kan relateras till detta.

5. Sötsug

På grund av bristen på energi som dålig sömn orsakar kan du känna behov av att äta mat rik på socker, särskilt godis. Så om du äter denna typ av produkter i överflöd och därmed troligt går upp i vikt utan annan anledning, kan det vara ett symptom på dålig sömn.