Gula eller gröna bananer - vilket är nyttigare?

När det kommer till att välja mellan gröna eller gula bananer är de mogna 8 gånger mer effektiva för att stärka immunförsvaret.
Gula eller gröna bananer - vilket är nyttigare?

Senaste uppdateringen: 27 december, 2018

Föredrar du gula eller gröna bananer? Eller försöker du kanske undvika denna frukt? Vi ska berätta mer om fördelarna som finns i både gula och gröna bananer.

Bananer är en av de frukter som konsumeras mest i hela världen. De har en utsökt smak och är mycket hälsosamma och är inte så dyra. Många aktar sig dock för att äta dem för att det finns myter som säger att de gör oss tjocka. Men det är inte sant. Måttlig konsumtion av bananer för med sig många fördelar för de som har en balanserad kost.

Vilka är fördelarna med bananer?

Bananer är rika på kolhydrater, som är en av de främsta energikällorna för kroppen. Dess höga sockerhalt kompenseras dock med en låg fettnivå och en hög fibernivå, som hjälper till att reglera absorptionen av sockret.

Denna frukt gör att vi känner oss mätta. Den är också en bra källa till kalium. Kalium minskar vätskeretention i kroppen och är även bra för att behandla sjukdomar som hypertoni och reumatism.

Föredrar du gula eller gröna bananer?

100 gram banan innehåller 90 kalorier, så den ger mycket energi. Men om vi äter denna frukt  i måttliga mängder kan detta ge oss goda hälsofördelar och hjälpa oss bibehålla en stabil vikt.

Utöver dess utsökta smak medföljer även viktiga C-vitaminer, som hjälper till att stärka immunförsvaret, och vitamin B6, som är nyckeln till att nya celler kan skapas i kroppen.

Bananer förbättrar cirkulationen och motverkar muskelkramper. De är även bra för att motverka depression. Dessutom hjälper de till att minska nivåerna av det dåliga kolesterolet. Detta är bra för huden och håret och även matsmältningen. Det finns många anledningar med bananer i kosten. Så – är det bäst att äta gula eller gröna bananer?

Välj gula eller gröna bananer enligt dina behov

Bananernas näringsvärden ändras när de mognar

Det finns de som föredrar bananer som fortfarande är gröna och hårda, och det finns de som föredrar dem nästan övermogna. Allt beror på dina preferenser. Det kan vara intressant att känna till att bananernas näringsvärden ändras när de mognar.

Vi vet alla att bananerna är sötare ju mognare de är. Detta beror på att deras enzymer omvandlas till stärkelse, och allteftersom frukten mognar omvandlas denna stärkelse till mono- och disackarider, som sackaros, glukos och fruktos (enkla sockerarter). Det är precis när stärkelsen omvandlas till socker som bananen mognar och blir enklare för magen att smälta. Studier har dock visat att bananer som mognar mister en del av sina vitaminer och mineraler.

Å andra sidan visade en nyligen utgiven studie att mognande bananer även producerar olika antioxidanter och att har egenskaper som kan motverka cancer, vilket gör att den hjälper kroppen på olika sätt. Då bananen är helt gul och har mörka fläckar producerar den en substans som kallas TNF, som har förmågan att motverka elakartade celler. Studien drog slutsatsen att bananer, då de är mogna, är mycket effektiva för att motverka cancer.

Forskarna kom även fram till att mogna bananer är 8 gånger mer effektiva när det kommer till att stärka immunförsvaret, jämfört med de gröna.

För de flesta rekommenderas det därför att man äter mogna bananer, speciellt de som är gula och har märken på skalen. De som lider av diabetes bör dock vara vaksamma på hur stora mängder de konsumerar.

När är det inte bra att äta bananer?

Experterna rekommenderar att du undviker att äta dem om du lider av leversvikt eller njursvikt. I dessa fall är det bäst att konsultera en läkare innan du väljer att ta en banan.

Att tänka på angående gula eller gröna bananer

  • Tack vare den utsökta smaken hos både gula och gröna bananer, är detta en god ingrediens i många olika rätter. Det är dock bäst att äta den rå för kunna tillgodogöra sig de allra flesta fördelarna.
  • Du bör undvika att ha bananer i kylen eftersom det kan göra att de mister sin smak och många av sina egenskaper.
  • När du har skalat dem, vare sig de är gula eller gröna bananer, är det bäst att äta dem direkt.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.