Din magtyp och hur kan du minska ner magen

Den typ av mage vi har kan bero på många faktorer, där varje bör behandlas från ett specifikt tillvägagångssätt, men fysisk träning är en gemensam nämnare för alla de olika problemen.
Din magtyp och hur kan du minska ner magen

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Alla typer av kroppar är olika, speciellt när vi pratar om själva magen. Vi kan alla ha en viss nivå av fett på magen, men varje person har en speciell typ av mage, och det krävs därför olika tillvägagångssätt för att minska den. Om du ännu inte vet hur du ser vilken typ av mage du har eller det bästa sättet för att minska ner magen, kommer vi ge dig några tips här i denna artikel.

Däckmage

Denna typ av mage uppkommer hos personer som har en stillasittande livsstil. Det förekommer ofta hos personer som arbetar mycket på kontor eller som p.g.a. någon annan anledning lever en väldigt stillasittande livsstil under en lång tid.

Dåliga vanor: Personer med denna typ av mage utför väldigt lite fysisk aktivitet, äter mat med mycket socker och mjöl och ett överflöd av kalorier. Utöver att ha en stor mage har de säkerligen även mer vikt på ben och lår.

Råd för att minska ner magen

 • Du måste först och främst reducera konsumtionen av raffinerade livsmedel och de med mycket socker, som exempelvis kakor, tårtor, bröd, snabbmat, såser och läsk, mm. Du bör istället äta mer frukter, grönsaker, fisk, torkad frukt och naturliga drycker.
 • Ifall du konsumerar mycket alkohol bör du undvika detta. Alkohol är en fettbomb för magen och överdriven konsumtion kan resultera i en stor mage.
 • Undvik lightprodukter. Även då de kan verka harmlösa är de ofta fulla med olika typer av kemikalier och konserveringsmedel.
 • Sluta upp med att räkna kalorier och tänk mer på att ge näring åt din kropp.
 • Kom ihåg att träning är nyckeln till att minska ner magen. Träna ordentligt med konditionsövningar och komplettera detta med magövningar.

Stressmage

Oroad kvinna

En stressmage är väldigt vanligt hos personer som ofta har stora ansvar och som är perfektionister. De som har denna typ av mage har oftast även ont i den, vilket kan orsaka svullnader vilket gör att magen ser ännu värre ut.

Dåliga vanor: Dessa personer hoppar ofta över måltider, äter mycket snabbmat och dricker för mycket drycker med koffein.

Tips för att minska ner magen

 • Förbättra dina sömnvanor för att undvika insomnia. Personer som inte sover tillräckligt stoppar produktionen av leptin – hormonet som hjälper till att reglerar aptiten och metabolismen. Forskning har kopplat leptinresistens till fetma.
 • Motverka stress med olika avslappningsövningar, som exempelvis ett långt bad.
 • Undvik att konsumera kaffe och andra drycker med koffein.
 • Träna regelbundet men ta inte kål på dig själv med cardioövningar. Utför yoga och träning med vikter.
 • Det rekommenderas att du äter livsmedel som är rika på magnesium, som exempelvis gröna grönsaker, nötter och frön.

Gravidmage

Denna typ av mage är vanlig hos kvinnor som nyligen har fött barn och som inte haft tid att jobba med sig själva. Det tar, ungefär, minst sex månader för magen att gå tillbaka till sin normala storlek, så försök inte att ta kål på dig själv genom att försöka uppnå detta på mindre tid.

Dåliga vanor: Att börja träna för hårt på en gång, känna sig stressad för att du inte kan uppnå den önskade vikten direkt, dåliga kostvanor.

Råd för att minska ner magen

 • Konsumera tillskott av omega-3-fettsyror
 • Konsumera livsmedel rika på fettsyror som exempelvis nötter, avokado, tonfisk och chiafrön.
 • Träna magövningar på matta. Lägg dig på rygg och lyft höfterna 15-20 repetitioner. Gör detta fem gånger om dagen.

Svullen buk

Har du svullen mage?

Svullna magar är ofta platta på morgonen, men under dagen blir de inflammerade p.g.a. gaser eller matsmältningsproblem. Detta påverkar både smala kvinnor och kvinnor som är överviktiga, och har ofta att göra med intolerans mot vissa typer av livsmedel, allergier och dålig matsmältningsförmåga.

Dåliga vanor: Konsumtion av vissa typer av mat som du har en intolerans mot, och att inte tugga maten ordentligt.

Råd för att minska ner magen:

 • Den mest vanliga intoleransen har att göra med vete och gluten (bröd, pasta, bakverk, pizza, tårtor), alkohol, jäst (i öl och bakverk) och processade laktosprodukter (ost, mjölk, smör). Det är viktigt att du vet vilka matprodukter du kan reagera på för att kunna utesluta dem ur kosten.
 • Förbättra dina matvanor för att få en bättre matsmältning. Ifall du lider av detta problem kan det vara för att du inte äter ordentligt. Ät mat som är rik på fiber och drick mer vatten.
 • Svullen magen kan även innebära en obalans i tarmfloran. För att minska ner magen rekommenderas det att du äter mat som är probiotiska.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Imamura F., O’Connor L., Ye Z., Mursu J., et al., Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta analysis, and estimation of population attributable fraction. Br J Sports Med, 2016. 50 (8): 496-504.
 • Polsky S., Akturk HK., Alcohol consumption, diabetes risk, and cardiovascular disease within diabetes. Curr Diab Rep, 2017. 17 (12): 136.
 • Burrup R., Tucker LA., Cheminant JD., Bailey BW., Strength training and body composition in middle age women. J Sports Med Phys Fitness, 2018. 58 (1-2): 82-91.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.