Forskare hittar ny behandling för Alzheimers

mars 31, 2019
När den administreras i de tidiga skeendena av Alzheimers och kombineras med en hälsosam diet och fysisk aktivitet resulterar behandlingen i avsevärda förbättringar för patientens långtidsminne.

Det växande antalet äldre i dagens samhälle för med sig fler fall av Alzheimers och andra degenerativa sjukdomar som associeras med ålder. Effekten är så slående att antalet fall av Alzheimers kommer fördubblas under de kommande 20 åren enligt världsrapporten om Alzheimers, som publicerades under 2015. En behandling för Alzheimers är mer brådskande än någonsin.

Forskare tävlar mot klockan för att inte bara ge patienter högre livskvalitet, utan även försöka vända effekterna av sjukdomen. Eftersom vi vet att många studier görs om Alzheimers och att man bara gjort små framsteg än så länge är det viktigt att ta denna nyhet med en nypa salt.

Trots det verkar det som att ett ”litet genombrott” precis gjorts. Vid Easton Center (som specialiseras på forskning om neurodegenerativa sjukdomar) vid University of California har forskare lyckats sakta ned och till och med vända den kognitiva försämring som associeras med Alzheimers.

Vi ska ge dig all information nedan.

En ny behandling för Alzheimers

Studien har redan publicerats i tidskriften ”Aging” och talar om en ny behandling för Alzheimers. Enligt Dale Bredesen, chef på Easton Center såväl som för denna studie, är den mest nyskapande aspekten av deras forskning hur man gett sig i kast med den.

Hittills har de skapat en unik behandling för Alzheimers, i hopp om att den kommer sakta ned den kognitiva försämringen. Vad som är nyskapande med studien är dock att varje patient fick en kombination av flera läkemedel och vitaminer, tillsammans med en förbestämd diet och ändrade livsvanor.

Resultatet de fick efter behandlingsperioder mellan nio månader och två år var väldigt uppmuntrande. Låt oss ta en närmare titt på detaljerna.

Vi rekommenderar även Att sova på sidan minskar risken för Alzheimers och Parkinson

Medicinering

Själva läkemedlet kallas för MEND (Metabolic Improvement of Neuro-Degeneration).

Hittills har bara nio patienter med Alzheimers sjukdom fått den, och de har uppvisat positiva resultat: deras kognitiva prestationsförmåga förbättrades avsevärt.

 • I skrivande stund talar vi bara om en väldigt begränsad teststorlek, så det är för tidigt att dra slutsatser om huruvida detta läkemedel är 100% säkert och pålitligt. Under de kommande månaderna ska fler tester utföras och behandlingen kommer utökas för att inkludera fler patienter.
 • Ett annat faktum vi måste komma ihåg är att patienterna som uppvisade störst förbättringar inte var sådana som befann sig i sjukdomens mer avancerade skeden.
 • Efter att ha mottagit behandlingen i nästan två år mättes förbättringarna baserat på hjärnröntgen och neuropsykologiska tester.
 • Ett uppmuntrande resultat var att hippocampus, den nervstruktur som associeras med minne, generellt ökade i storlek.
Äldre kvinna

Tillsammans med läkemedel förändrade patienter även sina livsvanor

Testpatienterna som diagnostiserades med Alzheimers när sjukdomen fortfarande var i ett tidigt skede fick utöver läkemedlet en väldigt specifik och noggrann diet:

 • Enkla kolhydrater togs bort helt och hållet.
 • Gluten och bearbetade livsmedel begränsades.
 • Tillsammans med läkemedlet tog de även specifika tillskott, såsom vitamin D3, melatonin, metylkobalamin, fiskleverolja och koenzym Q10.
 • Varje patient instruerades att sova minst sju timmar om dygnet.
 • Om kvinnliga patienter övergett hormonersättningsterapi så återställdes den.
 • Varje patient tränade i 30 minuter fyra till sex gånger per vecka.

Upptäck Är ett hälsosamt klimakterium möjligt?

Otroliga förbättringar

Vi vill återigen påpeka att behandlingen var mest effektiv för de som befann sig i de tidiga stadierna av Alzheimers.

hälsosamma fetter

 • Neuropsykologiska tester visade att långsiktigt minne förbättrades med 3-84%.
 • Patienter återfick sitt vokabulär och blev bättre på att känna igen ansikten.

Resultaten är utan tvivel väldigt uppmuntrande. Forskare är dock tydliga med en mycket viktig aspekt: behandlingen skulle vara mycket effektivare om patienten diagnostiserades med risk för Alzheimers genom genetisk analys.

Med andra ord innan sjukdomens symptom visar sig.

Läs även: Sjukdomar som kan gömma sig bakom matsmältningsbesvär

Släktingar till de nio patienter som deltog i studien klagade dock på att behandlingen var svår att göra:

 • Flera tabletter ska administreras: själva läkemedlet såväl som diverse vitaminer och tillskott.
 • Det är inte lätt att få en patient med Alzheimers att vila sju timmar om dagen eller att träna.

Dessa anledningar genererade en kombinerad behandling som är dyr och ganska komplex. Trots det är resultaten väldigt positiva, och för stunden hoppas de fortsätta göra framgångar baserat på dessa framsteg. Vi väntar på mer information.