10 tecken på att du inte dricker tillräckligt med vatten

Stel nacke, hunger, rynkor i förtid, påsar under ögonen... Visste du att alla dessa kan vara tecken på att du inte dricker tillräckligt med vatten? Ta ett glas vatten och läs vidare om dessa och fler symptom!
10 tecken på att du inte dricker tillräckligt med vatten

Senaste uppdateringen: 31 oktober, 2018

De flesta av oss dricker inte tillräckligt med vatten, och det vet vi om. Men vi tar det inte på tillräckligt allvar och förstår inte de negativa effekterna som uttorkning har på kroppen. Visste du att det kan orsaka hudproblem, ryggsmärta eller till och med hunger?

Få reda på de vanligaste – men inte särskilt välkända – symptomen på att inte dricka tillräckligt med vatten.

Dricker du tillräckligt med vatten?

Hur många glas vatten borde man dricka under dagen, om man inte räknar med vattnet i mat, och faktorer som ålder, tid på året, aktiviteter, etc? Åtta glas om dagen är den magiska siffran.

Du kan dricka två glas innan frukost, tre mitt på dagen och tre under eftermiddag och kväll. Drick alltid vatten separat från dina måltider för att undvika matsmältningsproblem.

Tror du att du dricker tillräckligt med vatten? Du kanske inte gör det. Här kommer sju symptom som signalerar att du inte dricker tillräckligt.

Kvinna dricker vatten

1. Stel nacke

Ett av de mest överraskande symptomen på att inte dricka tillräckligt med vatten är stel nacke, eller nackspärr. Enligt traditionell, kinesisk medicin beror det på njurarna. Lösningen på en stel nacke kan vara så enkel som att dricka tillräckligt med vatten under dagen!

Om du ofta får en stel nacke ska du göra det till en vana att dricka vatten. Vidare ska du ta hand om din njurfunktion genom att dricka mer medicinska teer och lökbuljong.

2. Torr hud och eksem

Torr hud är ett mycket talande symptom på uttorkning. Vatten är trots allt oersättligt för hälsosam, elastisk och strålande hy. Torr hud är dock även ett tecken på en diet som saknar essentiella fettsyror. Du kan lindra ditt eksem eller till och med bli kvitt det om du dricker tillräckligt med vatten under dagen.

3. Rynkor i förtid

Att åldras karaktäriseras av förlust av vatten i kroppen. När vätskebalansen sjunker blir din hud predisponerad för rynkor. Det är anledningen till att personer med torr hud tenderar att få tidiga rynkor.

Att dricka vatten är därmed en åldersmotverkande kur som är mycket effektivare än majoriteten av alla ansiktskrämer. Den bästa vätskesättningen kommer trots allt från insidan.

4. Mörka ringar under ögonen

Folk med mörka ringar under ögonen vet att de är svåra att bli av med. De vänder sig normalt sett till smink för att göra dem mindre märkbara. Dessa ringar indikerar dock brister, inklusive vätskebrist.

Om du dricker tillräckligt med vatten och fortfarande har dessa påsar under ögonen ska du förbättra din lever- och njurfunktion med någon form av behandling eller rening.

5. Förstoppning

Förstoppning är ett hälsoproblem som alltid bör behandlas, eftersom det kan föra med sig andra mer betydande problem som till och med kan bli kroniska med tiden. Det viktiga är att ta reda på orsaken, vilken kan vara associerad med en kost som är fattig på fibrer, känslomässiga problem, stress eller svag leverfunktion.

En välkänd orsak till förstoppning hos folk med fiberrika dieter är uttorkning. För att smälta fibrer ordentligt måste du dricka tillräckligt med vatten. Annars kommer förstoppningen bara bli värre och göra att du känner dig ännu mer uppsvälld.

6. Ryggsmärta

Många lider ofta av ryggsmärta. Problemet kan vara med musklerna, men även dina njurar finns i detta område och kan vara orsaken till smärtan. Ibland kan njurarna bli inflammerade eller varna dig om njursten.

Oavsett orsaken kan vatten hjälpa till att förbättra njurfunktionen, minska inflammation och hjälpa till att eliminera njursten.

7. Stor hunger

Om du försöker tappa vikt och har problem att kontrollera aptiten ska du veta att uttorkning kan vara en av anledningarna till varför du alltid är hungrig och längtar efter ett mellanmål. När du är törstig vet du ibland inte vad kroppen behöver, och väljer felaktigt att äta.

Ett av de bästa sätten att ta reda på om du är väldigt hungrig eller inte dricker tillräckligt är att dricka ett glas vatten när du känner du hungrig. Du kan även göra det till en vana att dricka ett glas vatten en halvtimme innan varje måltid.

Prova det – det kommer verkligen hjälpa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Patel, A. V., Mihalik, J. P., Notebaert, A. J., Guskiewicz, K. M., & Prentice, W. E. (2007). Neuropsychological performance, postural stability, and symptoms after dehydration. Journal of Athletic Training.
  • Weber, A. F., Mihalik, J. P., Register-Mihalik, J. K., Mays, S., Prentice, W. E., & Guskiewicz, K. M. (2013). Dehydration and performance on clinical concussion measures in collegiate wrestlers. Journal of Athletic Training. https://doi.org/10.4085/1062-6050-48.1.07
  • Staff, M. C. (2011). Dehydration: Symptoms. Diseases and Conditions.
  • Secher, M., & Ritz, P. (2012). Hydration and cognitive performance. Journal of Nutrition, Health and Aging. https://doi.org/10.1007/s12603-012-0033-0

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.