Naturligt laxermedel för varsam rensning av kroppen

Ingredienserna i detta naturliga laxermedel främjar matsmältningen och hjälper kroppen att göra sig av med avfall. Det är viktigt att kombinera det med en balanserad diet rik på fibrer samt fysisk träning.
Naturligt laxermedel för varsam rensning av kroppen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De som har problem med tarmtömning vänder sig ofta till receptfria laxermedel som kan hittas på apotek i många olika former. Alla känner till dem, och för många är de det enda som fungerar mot kronisk förstoppning. Problemet är att de, på grund av sin kemiska sammansättning, kan ge flera oönskade bieffekter efter att ha använts ett tag. Vad många inte vet är att man kan använda naturligt laxermedel.

Experter har bevisat att kommersiella varianter kan göra dig beroende och ändra tarmarnas bakterieflora. Ett naturligt laxermedel erbjuder istället samma resultat utan att utgöra en risk för din hälsa, och kommer dessutom med andra fördelar.

Bland de många huskurer som finns hittar du en dryck som du kan dricka varje kväll innan du går till sängs, som kan hjälpa dig med tarmtömningen följande morgon.

Nedan berättar vi mer om denna dryck och hur du gör den hemma.

Naturligt laxermedel för snabb eliminering av avföring

kvinna med förstoppning

Denna laxerande dryck använder en kombination av hälsosamma ingredienser såsom persilja, äppelcidervinäger, honung och citron. De matsmältande och antioxiderande egenskaperna främjar tömningen av ansamlat avfall i kroppen.

Till skillnad från kommersiella produkter erbjuder kuren inte omedelbar verkan, utan stödjer den naturliga matsmältningsprocessen medan du sover. På så sätt absorberar kroppen lättare näringsämnen, vilket förbättrar leverfunktionen och förbereder inför tarmtömningen nästa morgon.

Dess avsevärda fiberinnehåll främjar tarmpassagen och löser upp avfallsprodukter som ansamlas i grovtarmen, för att förebygga problem såsom förstoppning. Kombinerad med en hälsosam, balanserad diet samt regelbunden träning kan drycken faktiskt också fungera som en behandling mot celluliter som bildas på benen, rumpan och buken.

Hur gör jag ett naturligt laxermedel?

naturligt laxermedel

För att göra denna nyttiga dryck använder du ekologiska ingredienser som du lätt kan hitta i alla matbutiker. Använd kuren 3-4 gånger i veckan beroende på dina individuella behov. Även om ingredienserna är helt naturliga bör du inte ta drycken varje dag, då det kan minska din kropps förmåga att absorbera näringsämnen genom tarmarna.

Ingredienser

 • 5 matskedar hackad persilja
 • Saften från 1 citron
 • 1 matsked äppelcidervinäger
 • 1 matsked ren honung
 • 1 tesked färskriven ingefära
 • 1/2 tesked kanel
 • 5 dl vatten

Beredning

 • Tvätta persiljan och hacka den så fint som möjligt.
 • Pressa saften från citronen i en burk med vatten.
 • Tillsätt de resterande ingredienserna, rör med en träsked och låt stå i rumstemperatur i två timmar.

Vill du lära dig mer? Läs: Fördelarna med citronsaft och varmt vatten

Användning

 • En timme innan du går till sängs dricker du ett glas.
 • Upprepa följande kväll, upp till maximalt fyra dagar i sträck.
 • Efter att ha druckit denna laxerande kur ska du undvika att äta eller dricka något.

Andra fördelar som associeras med detta naturliga laxermedel

blodkroppar

Trots att kuren designats för att bekämpa förstoppning och svårigheter med matsmältningen innehåller den även andra fördelaktiga egenskaper för kroppen. Den har till exempel en vätskedrivande effekt som hjälper till att bekämpa vätskeretention och inflammation i vävnader. Dess antiinflammatoriska och smärtlindrande beståndsdelar hjälper till att lindra ledsmärta, huvudvärk och muskelspänningar.

De många antioxidanterna hjälper till att minska dåligt kolesterol och förhårdnade artärer. Vidare är drycken användbar för att kontrollera högt blodtryck och minska risken för kardiovaskulära sjukdomar. Tack vare dess kraftfulla förmåga att bekämpa fria radikaler är drycken bra för huden och förebygger åldrande i förtid.

Bli inte rädd om du upplever obehag i tarmarna eller bukkramper. Det beror på att buken gör sig av med ansamlade rester.

Kom ihåg att äta gott om frukt, grönsaker, fullkorn och andra fiberrika livsmedel varje dag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Constipation. (n.d.).
  fascrs.org/patients/disease-condition/constipation-expanded-version
 • What are the symptoms of constipation? (2018).
  niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/symptoms-causes

 • U.S. Department of Health and Human Services. Tenga precaución al usar ciertos laxantes.                              fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm380900.htm

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.