Fördelarna med citronsaft och varmt vatten

Visste du att C-vitaminen i citronsaft är utmärkt för din hud? Den främjar produktionen av kollagen, vilket hjälper till att förebygga rynkor.
Fördelarna med citronsaft och varmt vatten

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Näringsexperter håller förmodligen med om att citronvatten är en nyttig dryck packad med näringsämnen som även kan hjälpa dig att tappa vikt. Trots att citronsaft är sur rensar den din kropp på gifter och balanserar ditt pH-värde om du kombinerar den med vatten vid rätt temperatur.

Är du intresserad av att prova? Dagens artikel handlar om fördelarna med citronsaft och varmt vatten. Börja dra nytta av det redan idag!

Hur fungerar citronsaft?

För att uppnå önskade resultat bör du helst använda färskpressad citronsaft från en färska frukt; alltså ingen konstgjord citronsaft på flaska eftersom dessa ofta innehåller tillsatser.

Vattnet du blandar med bör vara ljummet eller smått varmt – om det är för varmt försvinner näringsämnena och enzymerna från citronsaften.

Enligt Dr Susan Brown, näringsexpert och författare till Acids and Bases: a Food Guide, kan en diet som stör pH-balansen få de huvudsakliga organen (lungorna, njurarna, mm.) att börja dra mineraler från benen, musklerna och vävnaden för att försöka återställa sig.

Citronsaft

Detta kan resultera i att din kropp får brist på kalcium, kalium eller magnesium, vilket i sin tur orsakar svaghet i ben och muskler.

Genom att dricka citronsaft kan du skydda kroppen från att bli för sur, och framförallt skydda ditt blodomlopp och din vävnad.

Vad är fördelarna med citronsaft och varmt vatten?

När du dricker ett glas varmt vatten och citron varje morgon på tom mage drar du nytta av många fördelar:

Främjar viktnedgång

Drycken hjälper dig att bränna fett och tappa vikt. Den är speciellt fördelaktig för personer som har för mycket fett i bukregionen.

Läkare vidhåller även att denna dagliga vana främjar den normala avgiftningsprocessen som tar bort ansamlat avfall i kroppen och att du därigenom går ner i vikt.

Viktnedgång

Det är dock inte en mirakelkur för viktnedgång! Den måste kompletteras med en hälsosam diet och daglig träning.

Förbättra matsmältningen

Om du har problem med att smälta mat eller konstant känner dig tung efter att du ätit kan citronsaft och varmt vatten lindra sådana obehag. Du undviker då känslan av svaghet eller uppsvälldhet.

Citrusen hjälper till att förbättra ditt matsmältningssystem när syrorna och enzymerna blandas i din mage och främjar nedbrytning av mat.

Som om det inte vore nog kan citronsaft även minska uppsvälldhet, gaser och halsbränna. Du kan konsumera denna dryck antingen före eller efter att du äter.

Bekämpar förstoppning

Personer med tarmproblem och de som ofta lider av förstoppning kommer älska fördelarna som citronsaft och varmt vatten varje dag. De främjar hälsosamma tarmrörelser och håller tarmarna hydrerade.

Minskar urinvägsinfektioner

Citronsaft är ett av de kraftfullaste sätten att bekämpa bakterier och infektioner, då dess sura egenskaper rensar bort skadliga mikroorganismer från urinvägarna.

Varmt vatten med citron rekommenderas för alla som lider av frekventa problem med urinvägarna, och kan hjälpa till att förebygga fall av sjukdom i framtiden.

Magkramp

Stimulerar leverfunktionen

Tack vare sitt innehåll av kalium kan varmt vatten med citron lösa upp urinsyran och andra giftiga substanser som byggs upp i kroppen. Det är även effektivt för att behandla problem i gallblåsan (den primära orsaken för huvudvärk, aptitbrist och förstoppning).

Personer med leversjukdom bör konsumera ett glas varmt vatten med citronsaft en timme innan frukost varje dag.

Bekämpar dålig andedräkt

Halitos är ett vanligt problem som orsakas av en ansamling av bakterier i munnen. Citronsaft kan minska den dåliga andedräkten på morgnarna.

När du har druckit ditt glas med citronvatten ska du se till att skölja munnen med vanligt vatten för att förebygga skada på emaljen från citronsyran.

Stärker immunförsvaret

Citroner innehåller mycket vitamin C, vilket är känt som ett viktigt näringsämne för att förebygga och behandla förkylningar eller andra virala samt bakteriella sjukdomar.

När du är stressad sjunker dina vitaminnivåer dramatiskt, vilket gör det troligare att du kommer bli sjuk. För att undvika det finns det ingen bättre förebyggande åtgärd än att dricka ett glas varmt vatten med citron varje morgon.

Å andra sidan kan du även dra nytta av citronsaft om du har halsont. Prova att blanda en matsked honung med ditt citronvatten och komplettera med örtte under dagen.

Främjar huden

Återigen ska vi fokusera på vitamin C. Men i det här fallet hänvisar vi till dess förmåga att främja produktionen av kollagen. Det förebygger rynkor och bekämpar akne i alla åldrar.

När du har citronsaft i ditt morgonvatten och håller dig hydrerad under dagen undviker du torr hud och andra problem. Till exempel påsar under ögonen och ett trött utseende.

citronsaft

Förbättrar hjärt- och kärlhälsan

En studie från Japan fann att konsumtion av citronsaft med varmt vatten på tom mage förbättrar ditt systoliska blodtryck. Det minskar risken för hjärtsjukdomar och har andra fördelar för hjärthälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). “Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue”, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 43(3), 201–209
  • Kang DE1, Sur RL, Haleblian GE, Fitzsimons NJ, Borawski KM, Preminger GM., “Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis”J Urol. 2007 Apr;177(4):1358-62; discussion 1362; quiz 1591.
    • Aras B, Kalfazade N, Tuğcu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Taşçi AI., “Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study”, Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.