8 fördelar med att dricka citronvatten på morgonen

Genom att dricka citronvatten på morgonen kan du göra dig av med giftiga substanser i kroppen och motverka tidigt åldrande.
8 fördelar med att dricka citronvatten på morgonen
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är allt fler som väljer att anamma vanan att dricka citronvatten på morgonen. Det har visat sig att denna ekonomiska och enkla dryck har viktiga helande fördelar och skyddar mot olika problem för både kropp och själ.

Citronvatten på morgonen är rikt på antivirala och antibakteriella egenskaper som motverkar olika typer av virus, bakterier och mikroorganismer som kan påverka hälsan. Endast två matskedar citron ger dig 23% av ditt dagliga intag av vitamin C, vilket är nyckeln till ett bra immunförsvar och att motverka sjukdomar.

Om du inte känner till alla fördelarna med citronvatten kan du läsa denna artikel med 8 fördelar och ett tillhörande recept.

vatten med citron

Återställer vätskebalansen

Under natten förlorar kroppen vätska och det är viktigt att återställa vätskebalansen under den första timmen den följande dagen. Citronvatten är ett utmärkt sätt att göra det. Notera att det inte är bra att häva i sig litervis vatten åt gången, vilket bland annat Karolinska institutet bevisat. Drick lite då och då under dagen för att bibehålla vätskebalansen och drick lite mer om du är törstig.

Motverkar urinvägsinfektioner

kvinna med urinvägsinfektion

Citronvatten har antivirala och antibakteriella egenskaper som motverkar urinvägsinfektioner. Att dricka det på morgonen hjälper dig att rensa bort skadliga bakterier i urinvägen.

Hjälper dig att gå ned i vikt

Om du dricker det på morgonen förbättrar du tarmarnas funktion och eliminerar på så sätt lättare gifter från kroppen. Du känner dig även mättare under dagen så att du konsumerar mindre överskottskalorier.

Återställer kroppens pH-balans

vatten med citron

Citron en av de främsta allierade för att återställa din kropps pH. Raffinerade livsmedel, socker, tillsatser och färgämnen, mm. påverkar din pH-balans och gör dig lättare sjuk. Citronvatten på morgonen är bra för att minska mängden syra i kroppen och återställa balansen.

Citronvatten på morgonen stärker immunförsvaret

C-vitamin från citron är nyckeln till att stärka immunförsvaret. Om du dricker det ljummet varje morgon stärker du försvaret och motverkar sjukdomar.

Förbättrar matsmältningen

Få bättre matsmältning med citron

Att konsumera citronvatten på morgonen förbättrar din magsmältning, motverkar förstoppning och lindrar magproblem som diarré, gaser och magsyra.

Hjälper dig att rena kroppen

Vår kropp ackumulerar en stor mängd gifter genom kosten och kontaminering från kemikalier, mm. Genom att dricka citronvatten varje morgon renar du kroppen från giftiga substanser som skadar den. Du motverkar även fria radikaler och för tidigt åldrande.

Tar hand om din hud

Ta hand om huden

Ljummet vatten med citron gör att kroppen får i sig mycket antioxidanter, vilket är nyckeln till att skydda huden och motverka tidigt åldrande. Vitamin C är viktigt för produktionen av kollagen i huden och hjälper även till att bevara dess elasticitet. Huden återfuktas dessutom och problem som exempelvis akne motverkas.

Hur tillreder du citronvatten?

Du behöver inte anstränga dig speciellt mycket för att tillreda citronvatten på morgonen.

Ingredienser

  • 1 glas vatten
  • 1 ekologisk citron

Tillredning

Värm upp vattnet utan att det kokar samtidigt som du extraherar citronjuicen i ett glas. När vattnet är klart blandar du det med juicen. Drick det varje dag, helst 30 minuter innan frukost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.