12 mindre kända fördelar med citroner

12 mindre kända fördelar med citroner

Senaste uppdateringen: 03 januari, 2019

Citroner är syrliga frukter som kan hittas i de flesta hem runt om i världen. Denna citrusfrukt har en unik smak som är väldigt god i både mat och drycker, och är dessutom full av näringsämnen som gör den bra för din hälsa. Idag ska vi tala om några mindre kände fördelar med citroner.

Citroner är huvudsakligen kända för sina höga nivåer av vitamin C, B-vitaminkomplex, kalcium, järn, magnesium, kalium och fibrer. De har använts medicinskt sedan antiken och det finns i dagsläget flera studier som stödjer dess fördelar. Nedan ska vi tala om tolv fördelar med citroner du kanske inte känner till!

En av de huvudsakliga fördelarna med citron är dess förmåga att alkalisera kroppen och reglera pH-värdet. Idag äter många en sur diet, och konsumtion av citron är rekommenderat för att motverka surheten. Är du medveten om fördelarna med denna gula citrusfrukt?

Vätskedrivande

Lime i skivor

Tack vare sitt höga innehåll av antioxidanter, vitaminer och mineraler är citron ett vätskedrivande livsmedel som främjar eliminering av vätskor och giftiga substanser i kroppen. Tack vare dessa fördelar är de mycket rekommenderade för att rensa kroppen och förebygga många sjukdomar.

Renar blodet

Deras antioxidanter hjälper till att rensa artärerna och renar blodet. Det gör det enklare för kroppen att filtrera bort avfallsprodukter och giftiga substanser från blodet samt förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. De kan även hjälpa till att behandla sjukdomar som kolera och malaria.

Sänker feber

Att dricka varmt vatten med citron är utmärkt för att kontrollera feber som orsakas av förkylning och influensa. Denna kur hjälper till att öka försvaren och sänker kroppstemperaturen eftersom den ökar transpirationen.

Bekämpar högt blodtryck

Blodtryck

De som lider av högt blodtryck och ofta dricker citronvatten har avsevärt lyckats minska detta problem. Fördelen härstammar från citronens kalium, vilket hjälper till att bekämpa vätskeretention och sänka blodtryck.

Behandlar halsinfektioner

Citroner är kända för sina antibiotiska och antivirala egenskaper, som kan hjälpa till att bekämpa en rad olika infektioner. För halsinfektioner är citroner en bra behandling som kan genomföras på flera olika sätt.

Den första är genom att göra ett te med citronsaft och varmt vatten, som du sedan dricker. Den andra involverar att få ut saften från citronen och sedan gurgla med det. Denna kur bör genomföras flera gånger per dag för att effektivt bekämpa infektionen.

Andningsproblem

Tack vare sitt höga innehåll av vitamin C och dess antibiotiska och antivirala egenskaper är citroner även en av de bästa allierade mot andningsproblem. Denna frukt hjälper till att rensa luftvägarna och stärker immunförsvaret för att behandla sjukdomar som astma, bronkit och andra andningssjukdomar.

Rik på antioxidanter

Citronte

Citroner innehåller vitamin C och andra viktiga antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler och förebygger allvarliga sjukdomar, som cancer. De kan även förebygga åldrande i förtid.

Magproblem

Citroner kan reglera kroppens pH-värde, vilket i sin tur hjälper till att bekämpa olika former av magproblem, såsom:

 • Uppsvälldhet
 • Förstoppning
 • Matsmältningsproblem
 • Parasiter
 • Illamående
 • Surhet

Viktnedgång

Tappa vikt med citron

De som anammar hälsosamma livsstilar för att tappa vikt bör inkludera mer citron i sina dieter. Frukten hjälper till att minska kroppsfett, eliminera gifter från kroppen och gör att du känner dig mätt. Vi rekommenderar att dricka varmt vatten med citron på tom mage.

Tandvård

Citronsaft kan lindra tandsmärta när den appliceras direkt mot det drabbade området. Den fungerar även för blödande tandkött och är perfekt för att bleka tänder samt bekämpa dålig andedräkt.

Hälsosam hud

Daglig konsumtion av citron bidrar till friskare hud. Citronsaft kan även appliceras ytligt för att behandla hudinfektioner, akne, överflödigt fett, ärr och åldersfläckar. Den bör dock appliceras nattetid eftersom utsättning för solen kan ha bieffekter.

Fördelar med citroner: skinande hår

Skinande hår

Citron är utmärkt för håret och skalpen, då saften rensar bottnen och förebygger mjäll. Den fungerar som ett naturligt rengörande medel som förbättrar hårets textur och ger det lyster.

Kände du till dessa fördelar med citroner?

Detta kanske intresserar dig
Hur citroner kan hjälpa dig att slimma kroppen
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
Hur citroner kan hjälpa dig att slimma kroppen

I den här artikeln berättar vi om hur du kan använda citroner för att slimma kroppen och gå ner i vikt på ett hälsosamt och effektivt sätt. • Sir Elkhatim, K. A., Elagib, R., & Hassan, A. B. (2018). Content of phenolic compounds and vitamin C and antioxidant activity in wasted parts of Sudanese citrus fruits. Food science & nutrition, 6(5), 1214-1219. doi:10.1002/fsn3.660
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6060895/
 • Kato, Y., Domoto, T., Hiramitsu, M., Katagiri, T., Sato, K., Miyake, Y., Aoi, S., Ishihara, K., Ikeda, H., Umei, N., Takigawa, A., … Harada, T. (2014). Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. Journal of nutrition and metabolism, 2014, 912684.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/
 • Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in beta-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Fukuchi Y, Hiramitsu M, Okada M, Hayashi S, Nabeno Y, Osawa T, Naito M.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19015756
 • Erratum, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 88, Issue 2, 1 August 2008, Pages 480, https://doi.org/10.1093/ajcn/88.2.480a
 • Kurl, S., Tuomainen, T. P., Laukkanen, J. A., Nyssonen, K., Lakka, R., Sivenius, J., & Salonen, J. T. (2002, June). Plasma vitamin c modifies the association between hypertension and risk of stroke. Stroke, 33(6), 1568-1573
  stroke.ahajournals.org/content/33/6/1568.long
 • Sarfaraz, S., Sarwar, G., Fatima, W., Ramzan, S., Amjad, R., Tareen, R., & Irfan, S. (2015). Evaluation of diuretic potential of lemon juice and reconstituted lemon drink. WJPR, 4, 254-259. https://wjpr.net/download/article/1435646501.pdf