8 effektiva livsmedel som motverkar förstoppning

Bananer är bra för att främja god matsmältning eftersom deras höga fiberinnehåll förbättrar tarmrörelserna, vilket gör dem till ett kraftfullt naturligt laxermedel.
8 effektiva livsmedel som motverkar förstoppning

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Förstoppning är ett besvärligt tillstånd som vissa drabbas av mer än andra. Sådana gånger kan det vara bra att känna till några knep som motverkar förstoppning.

Definitionen av förstoppning är att man går mer än 72 timmar utan att tömma tarmen eller att man har mycket små mängder eller hård avföring.

Även om vi har olika toalettvanor beroende på ålder, vikt och kostvanor, så kan man säga att en person lider av förstoppning när det föreligger dramatiska förändringar under minst tre dagar.

Även om de flesta anser att detta är ett mindre problem är sanningen att förstoppning behöver behandlas i tid för att förhindra att den blir kronisk, och även för att upptäcka eventuella bakomliggande sjukdomar.

I de flesta fall orsakas förstoppning av uttorkning, en dålig kost eller en stillasittande livsstil. Men det kan också vara ett symtom på ett allvarligare hälsoproblem som kräver läkarvård.

En av de första åtgärderna som människor som lider av förstoppning ofta tar till är ett receptfritt laxermedel. Detta rekommenderas inte eftersom kroppen kan bli beroende av dem, och de kan också ha andra oönskade biverkningar.

Lyckligtvis finns det några kurer vid förstoppning med milt laxerande egenskaper som förbättrar matsmältningen.

8 effektiva livsmedel som motverkar förstoppning

1. Aloe vera-juice

Aloejuice är bra vid förstoppning

Aloe är en växt med många hälsofördelar – både in- och utvärtes. Att dagligen dricka aloe vera-juice kan hjälpa dig att rengöra din tjocktarm naturligt och underlätta elimineringen av avföring.

Enligt uppgifter som samlats in av National Standard är det en förening i aloe, som kallas aloin, som är ansvarig för att bekämpa förstoppning.

2. Äpplen

Äpplen tillhör de bästa livsmedlen som motverkar förstoppning. Denna frukt innehåller pektin – ett ämne som främjar bättre tarmfunktion.

Äpplen innehåller också en hel del fibrer, vilket behövs för att mjuka upp avföringen och stimulera tarmtömning enligt data från en studie utförd av den medicinska fakulteten vid Ohio State University.

3. Bananer

Bananer är läckra frukter som främjar god matsmältning och förbättrar tarmrörelserna. De ger kroppen en hälsosam mängd fibrer, vilka verkar naturligt laxerande för att hjälpa dig tömma tarmen.

En banan kan ge 12% av ditt rekommenderade dagliga intag av fiber, och den innehåller också fruktooligosackarider, som när de når tjocktarmen bidrar till att främja god övergripande matsmältning.

4. Grönt te

Grönt te motverkar förstoppning

Grönt te har blivit mycket populärt genom åren som en kraftfull antioxidantdryck med många olika hälsofördelar. En av dessa viktiga fördelar är förmågan att främja god matsmältning och stimulera avlägsnandet av avfall som samlas i tjocktarmen.

Grönt te har också en milt laxerande effekt som hjälper till att bekämpa förstoppning.

5. Havregryn

Människor som ofta lider av förstoppning bör lägga till mer havregryn i sin kost.

Havre innehåller kolhydrater, vitaminer, mineraler och fibrer som bidrar till bättre övergripande matsmältning och förebygger förstoppning. Helst bör du äta lite havregrynsgröt till frukost, men du kan också tillsätta havregryn i smoothies, soppor och även sallader.

6. Linfrön

Linfrön kännetecknas av sina stora medicinska fördelar, som till stor del härstammar från dess höga fiberinnehåll och omega-3-fettsyror. Linfrön har milt laxerande egenskaper som bidrar till att förbättra tarmfunktionen och rensa tjocktarmen.

Tillsätt bara en matsked linfrön till 2 dl vatten, låt stå över natten och drick på morgonen på fastande mage.

7. Olivolja med citron

Drick olivolja och citron på fastande mage

Kombinationen av de medicinska egenskaperna hos olivolja och citron skapar en naturlig laxerande effekt som främjar tarmtömning och är ett bra medel som motverkar förstoppning.

Späd helt enkelt saften från en citron i 2 dl varmt vatten och tillsätt en matsked olivolja. Drick varje morgon på fastande mage.

8. Äppelcidervinäger och honung

En annan bra kombination är att göra ett naturligt laxermedel genom att späda en tesked äppelcidervinäger och en tesked honung i 2 dl vatten. Drick denna blandning tre gånger om dagen.

Detta kanske intresserar dig
Hemliga skönhetsknep med äppelcidervinäger
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Hemliga skönhetsknep med äppelcidervinäger

Tack vare näringsinnehållet har den värderats högt inom naturmedicin i hundratals år, och det finns därför flera skönhetsknep med äppelcidervinäger...


Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.