De 12 bästa naturliga laxermedlen

De 12 bästa naturliga laxermedlen
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Många lider av förstoppning, ett problem som är både tröttsamt och smärtsamt. Men som tur är finns det många naturliga laxermedel som kan hjälpa saker på traven. Kolla in 12 av de bästa naturliga laxermedlen i den här artikeln.

Förstoppning är vanligt. Det kan bero på en dålig kost, bieffekter från medicinering eller problem med tarmarna. Det är ofta ett långvarigt problem, men lyckligtvis finns det många naturliga botemedel som fungerar snabbt och effektivt.

Bananer

Bananer är jättebra för att hjälpa mag-tarmkanalen att fungera som den ska och att lindra förstoppning, tack vare dess fiberinnehåll. Ät en banan om dagen för att få i dig viktiga elektrolyter som behövs för en frisk och välfungerande mag-tarmkanal.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger mot förstoppning

Äppelcidervinäger innehåller äppelsyra, kalcium, pektin och ättiksyra, som alla stimulerar tarmarnas funktion. Rekommendationen är att dricka tre matskedar äppelcidervinäger utblandat i ett glas med vatten, varje morgon på tom mage.

Katrinplommon

Katrinplommon är fulla av antioxidanter, A-vitamin, kalium, järn och kostfiber. De är en välkänd naturlig huskur som förser tarmen med nyttiga bakterier och stimulerar bättre matsmältning.

Aloe vera

Aloe vera som laxermedel

Runt om i världen använder vi aloe vera på grund av dess alla hälsofördelar för både insidan och utsidan av kroppen. Ett aloe vera-blad består till 99% av vatten och den sista procenten innehåller åtminstone 75 kända näringsämnen, som vitaminer, mineraler och aminosyror.

Drick aloe vera-juice varje dag för att förhindra förstoppning.  Du kan till exempel blanda växtsaften med vatten och honung, eller blanda ut växtsaften med fruktjuice.

Nötter är några av de bästa laxermedlen

Nötter är en bra källa till fibrer och oljor som är naturligt laxerande. Du gör en investering i god tarmhälsa genom att äta dem regelbundet.

Grönt te

Grönt te i kopp

Grönt te är hälsosamt på en mängd olika sätt. Det är inte bara ett naturligt laxermedel, utan hjälper också matsmältningen och främjar nyttiga bakterier i tarmen. Vi rekommenderar att du, för att få bäst resultat, dricker en kopp grönt te på morgonen och en på eftermiddagen. Men överskrid inte den rekommenderade mängden eftersom det kan leda till oönskade bieffekter, som exempelvis diarré.

Vatten

Vatten kan fungera laxerande om du dricker tillräckligt mycket under dagen. Vatten hjälper matsmältningen och även tarmrörelser. Drick två liter vatten om dagen.

Kokosolja

kokosolja är laxerande

Kokosolja är bra för magen och tarmarna. Den innehåller också smärtstillande ämnen som kan lindra irriterade hemorrojder. Den lindrar också svullnad och stimulerar matsmältningen.

Fullkorn

Fibrer rengör tarmarna och stimulerar dem att fungera som de ska – därför är de ett av de bästa laxermedlen. Fullkornsspannmål är fiberrika och kan därmed gör en stor skillnad om du inkluderar dem i din kost. De hjälper matsmältningen och motverkar förstoppning naturligt och hälsosamt.

Baljväxter

Baljväxter innehåller också mycket fibrer och kan hjälpa till med matsmältningen. Du kan effektivt motverka förstoppning genom att inkluderar baljväxter i din kost. Men du bör konsultera din läkare innan du börjar äta baljväxter, ifall du sedan tidigare lider av kolit, eftersom de kan ha en negativ effekt på dina tarmar.

Kiwi

Kiwi

Kiwi stimulerar mag-tarmkanalen. Ät två till frukost varje dag i en vecka och du kommer att märka skillnaden.

Cayennepeppar

Cayennepeppar innehåller ämnen som stimulerar mag-tarmkanalen och främjar produktionen av enzymer och magsyra. Att äta cayennepeppar kommer hjälpa dig att motverka förstoppning och hålla tarmarna i form.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mayo Clinic Staff. (2017, march 17). Mayo Clinic. Retrieved from Constipation symptoms and causes: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/dxc-20252715
  • Lambeau, K. V., & Johnson W., M. J. (2016). Fiber supplements and clinically proven health benefits. American association of nurse practitioners, 1-8.
  • Epidemiology and quality of life in functional gestrointestinal disorders. Chang, L. (2004). Aliment Pharmacol Ther, 7:31-39.
  • Laxative abuse: epidemiology, diagnosis and management. Roerig JL1, Steffen KJ, Mitchell JE, Zunker C. Department of Clinical Neuroscience, University of North Dakota School of Medicine and Health Sciences. (2010). (12):1487-503.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.