Varför är det viktigt att bekämpa förstoppning?

Förstoppning gör det svårt att eliminera skadliga ämnen från kroppen. Dessa gifter och toxiner kommer ut i blodet genom tarmväggen och kan orsaka allvarliga sjukdomar.
Varför är det viktigt att bekämpa förstoppning?
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Hur ofta tömmer du tarmen? Visste du att det optimala vore att gå på toaletten en gång per varje större måltid vi äter? De flesta av oss anser dock att det är normalt att tömma tarmen endast en gång om dagen. Många gör det till och med mer sällan än så eller förlitar sig på användning av laxermedel. Fortsätt läsa för att ta reda på varför det är så viktigt att bekämpa förstoppning samt få några tips på hur du kan göra detta naturligt.

I denna artikel kommer vi förklara varför du drabbas av förstoppning och de fundamentala skälen till att bör du behandla det, om möjligt, med mat och/eller naturliga kosttillskott för att förebygga många hälsoproblem i framtiden.

Vad händer när vi drabbas av förstoppning?

När vi lider av förstoppning regelbundet och slumpmässigt, på grund av externa orsaker (t.ex. kostförändringar, stress, mm.), ackumuleras avföring i tarmen, vilket leder till att bakterier förökar sig. Vissa bakterier är av godo när de är i balans, men när nivåerna ökar och avföringen jäser eller ruttnar kan vi drabbas av något av de hälsoproblem som diskuteras nedan.

Upptag av gifter

I tjocktarmen transporteras näringsämnen till blodomloppet. Om vi lider av förstoppning förs skadliga ämnen ut i blodet genom tarmväggarna. Dessa toxiner och gifter sprids sedan till hela kroppen. Detta gör att vår kropp gradvis förgiftas, vilket ger upphov till degenerativa eller kroniska sjukdomar, inflammation, cystor eller tumörer, ledproblem, hudproblem, överbelastning av lever och njurar, mm.

Yoga

Förökning av parasiter

En tarm som har överbelastats med gifter kan också drabbas av tarmparasiter. Den mest kända är Candida, men det finns även andra vanliga typer, som Giardia lamblia, rundmaskar eller bandmaskar, som i allmänhet ger följande symtom:

 • Ätstörningar (för stor aptit eller brist på aptit utan någon uppenbar anledning)
 • Svullna ögon
 • Ångest och nervositet
 • Klåda på nästippen, i ögonen eller i området i och omkring analöppningen
 • Vidgade pupiller
 • Försämring av tarmstörningar (förstoppning, diarré)
 • Sömnlöshet utan någon uppenbar anledning
 • Trötthet
 • Huvudvärk
Pupill

Inflammation i tarmväggen

Om vi ​​inte lider av regelbunden förstoppning behöver vi inte vara oroliga. Men om vi har lidit av förstoppning under hela vårt liv eller under längre tidsperioder behöver vi få bukt med det eftersom det också kan orsaka progressiv inflammation i tarmväggen, vilket kommer förvärras om vi också konsumerar medicinska eller ens naturliga laxermedel, som senna.

Vår tarmvägg är också länkad till vårt immunförsvar, så om den påverkas kan vi drabbas av återkommande influensor, halsont, förkylningar, allergier, mm.

Så… hur många gånger?

Om vi ​​äter tre måltider om dagen bör vi också tömma tarmen tre gånger om dagen vid regelbundna tider. Detta kan vara orealistiskt för de flesta, men det bör åtminstone göras två gånger per dag för att säkerställa att våra tarmar fungerar som de ska. Frekvensen beror också på hur mycket avföring vi bildar.

Hur ska avföringen se ut?

Övriga aspekter att tänka på, utöver antalet tarmtömningar, inkluderar bland annat avföringens:

 • Lukt: Den bör inte vara alltför illaluktande. Om så är fallet är det ett tecken på förruttnelse och jäsning av livsmedel som vi inte har smält ordentligt. Och ja, det finns vissa livsmedel som kan avge en starkare lukt, som lök eller kål.
 • Konsistens: Den bör vara normal, inte alltför torr (som ofta är fallet vid förstoppning) eller för mjuk (vanligare vid de flesta vegetariska dieter).
 • Färg: Färgen skall vara mellanbrun, men vi vet också att vissa livsmedel som rödbetor eller gröna bladgrönsaker kan färga avföringen.
 • Flyter den? Viss avföring flyter i toaletten, och de vanligaste orsakerna kan vara överskott av tarmgaser eller malabsorption av fetter. För det första måste vi lära oss att tugga maten mer ordentligt, undvika livsmedel som orsakar gasbildning samt vara uppmärksamma på eventuella matintoleranser. För det andra är assimilering av fetter direkt relaterat till levern och gallblåsan, så vi kan ta någon medicinalväxt för att hjälpa dessa organ, som boldo, mariatistel eller maskros.

När vi tömmer tarmen bör vi kunna göra det utan större ansträngning och utan en känsla av att inte ha tömt tarmen.

Innan du påbörjar någon form av behandling rekommenderar vi att du konsulterar en läkare eller terapeut.

Foton av relaxingmusic och Mukleman.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.