Upptäck 7 ovanor som kan orsaka bukinflammation

Bukinflammation kan vara resultatet av vissa typer av intolerans, eller när gas samlas i kroppen. Om inflammationen inte går över bör du besöka en specialist.
Upptäck 7 ovanor som kan orsaka bukinflammation
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många tror att den enda katalysatorn för svullen mage och bukinflammation är ansamlat fett från en dålig kost eller brist på träning. Även om det är sant att lokalt fett kan vara ett av problemen finns det även andra faktorer som kan påverka din buks storlek.

En för stor konsumtion av salt gör till exempel att vätska samlas i kroppens vävnad. Det förstärker kroppens naturliga svar på inflammationer. Någonting liknande kan ske om du har vissa matintoleranser som kan orsaka dyspepsi och andra problem i matsmältningsprocessen och tarmkanalen.

Därför kan du både se ut och känna dig tyngre än vanligt, och det kan vara väldigt obehagligt.

Det kan vara viktigt att veta vilka ovanor som kan sätta igång bukinflammation och vad du kan göra för att undvika det, och det är det vi tar upp i dagens artikel.

1. Mjölkprodukter

Mejeriprodukter kan orsaka svullnad

Konsumtionen av mjölk och mjölkprodukter är en av de ledande orsakerna till bukinflammation. Det beror på laktosintolerans, en allergi som innebär att kroppen inte producerar tillräckligt av enzymet laktas. Därför kan kroppen inte bryta ner det naturliga sockret laktos i mjölk.

Om du ändå dricker mjölk och äter mjölkprodukter kan det leda till att gas bildas i tarmarna som i sin tur orsakar buksmärtor, diarré och till och med förstoppning.

Hur förhindrar jag bukinflammation?

 • För att förhindra inflammation med orsak av mjölkprodukter är det bästa du kan göra att byta ut dessa med hälsosammare alternativ, såsom mjölk gjord på sojabönor eller ris.
 • När du ändå gör det kan du också se till att välja vegetabilisk mjölk som är rik på kalcium. På så sätt får du i dig ditt dagliga intag av detta mineral.

2. Äter du för snabbt?

Att äta för snabbt eller inte tugga maten ordentligt kan leda till matsmältningsproblem för att det tillförs för mycket luft till magen. Även om du kanske inte ligger märke till det under måltiden kan du svälja stora delar luft om du har bråttom när du äter. Det har en tendens att få magen att svullna.

Hur förhindrar jag det?

 • Ta 20 minuter varje dag för varje måltid. Det är viktigt att du ger dig själv tillräckligt med tid för att kunna äta långsamt och tugga din mat ordentligt.
 • Undvik distraktioner under måltiden så att du kan fokusera på hur du äter.

3. Får du i dig för mycket salt?

Havssalt i bunke

För stort natriumintag är bland huvudorsakerna till ödem, högt blodtryck och generell inflammation i kroppens vävnad. Även om det är svårt att neka att salt ger otroligt goda smaker till maten kan för mycket vara dåligt för din kropp och ha allvarliga sidoeffekter.

Som konsument är det viktigt att minnas att ditt saltintag inte begränsas till hur mycket du tillsätter till maten – utan maten innehåller väldigt ofta redan salt till att börja med.

Hur förhindrar jag det?

 • Byt ut finkornigt salt mot havssalt eller Himalayasalt.
 • Du kan även välja hälsosammare alternativ till kryddning, som oregano, paprika, timjan, m.m.
 • Kom ihåg att kolla ingredienslistan på de produkter du köper så att du kan hålla koll på hur mycket natrium du får i dig.

4. Tuggummi kan orsaka bukinflammation

Om du tuggar tuggummi varje dag kan det vara en anledning till att du har svårt att få en platt mage. När du tuggar tuggummi får du i dig luft i kroppen som kan leda till att buken svullnar.

Hur förhindrar jag det?

 • Om du tuggar tuggummi för att minska stress eller ångest, försökt att istället byta ut det mot snacks baserat på frukter och grönsaker.

5. Dricker du mycket kolsyrade drycker?

Undvik att dricka läsk

På grund av stora och mycket lyckade reklamkampanjer tror folk ofta att läsk är det perfekta svaret när man söker efter något för att släcka törsten en varm sommardag.

Men hälsoexperter argumenterar för att läsk kan vara väldigt dåligt, då det ofta inte innehåller några essentiella näringsämnen och ibland till och med innehåller artificiella ämnen som kan vara skadliga för din hälsa.

De höga sockerhalterna, tillsammans med kolsyran och artificiella sötningsmedel, kan sätta igång reaktioner i dina tarmar och stärka bukinflammationen. Så den där brusande känslan du gillar har en del i att du känner dig svullen och tung.

Hur förhindrar jag det?

 • Istället för att lägga dina pengar på dessa drycker, prova att göra naturliga fruktjuicer, smaksatt vatten eller hemmabryggt te.
 • Kom ihåg att dricka två liter vatten om dagen.

6. Skippar du måltider eller äter för lite?

Att skippa måltider eller minska portionerna är inte rätt sätt att gå ner i vikt eller spara på kalorier. Även om folk väldigt länge har trott att det är en bra metod har det bevisats att det kan leda till återfall och andra problem.

Att äta mindre än fem gånger om dagen gör det svårt för din kropp att bryta ner det du sätter i dig. Du blir också hungrigare och kan börja märka att kroppen sparar på fett i magområdet.

Hur förhindrar jag det?

 • Avnjut lagom stora portioner för dina huvudsakliga måltider och planera ut en meny som inkluderar fem måltider om dagen.

Om din bukinflammation består även efter du tagit åt dig dessa tips, besök en läkare för att se vad det är som orsakar dina problem.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Minihane AM, Vinoy S, Russell WR, et al. Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation. Br J Nutr. 2015;114(7):999–1012. doi:10.1017/S0007114515002093
 • Williams K. Chronic Intermittent Abdominal Bloating and Change in Bowel Habit: An Eight Year Diagnostic Problem Associated with Intra-Abdominal Adhesions. Cureus. 2015;7(8):e294. Published 2015 Aug 3. doi:10.7759/cureus.294
 • Guo YB, Zhuang KM, Kuang L, Zhan Q, Wang XF, Liu SD. Association between Diet and Lifestyle Habits and Irritable Bowel Syndrome: A Case-Control Study. Gut Liver. 2014;9(5):649–656. doi:10.5009/gnl13437

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.