Den bästa maten för att stilla hungern

Försöker du äta nyttigt, men är trött på att vara hungrig hela tiden? Ta en titt på dessa goda, nyttiga livsmedel som hjälper dig att stilla hungern!
Den bästa maten för att stilla hungern

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Alla vet vi vilken sorts mat som kan stilla hungern men som inte är särskilt bra för oss. Men när hungern slår till är det bäst att äta sådant som fyller magen utan att tillföra en massa fett eller socker.

Låter det omöjligt? Vi ska berätta vad du borde äta för att känna dig mätt utan att slopa dieten.

Vad gör ett livsmedel mättande?

Allt du äter påverkar dig på flera sätt, inklusive hur mycket det mättar dig och i vilken utsträckning du känner för att äta det som finns framför dig. Livsmedel varierar i hur mättande de är, och det är därför isbergssallad och tomat inte är samma sak som att äta en tallrik pasta.

För att ett livsmedel ska kunna vara mättande måste det möta dessa krav:

  • Vara rikt på protein
  • Ha en god mängd fibrer
  • Innehålla mer luft och vatten
  • Ha få kalorier i jämförelse med sin vikt
  • Falla under kategorin hälsokost

Nyttig mat som kan stilla hungern

Idag ska vi belysa de livsmedel som inte bara är mättande, utan även nyttiga (eller åtminstone nyttigare än snabbmat och sötsaker).

Kokt potatis

Skuren potatis

Även om de vanligtvis avfärdas i dieter för viktnedgång är kokt potatis faktiskt en utmärkt källa till vitamin C, kalium och kolhydrater. De innehåller även fibrer och protein, men inte mycket fett. Det gör de mer mättande.

Havre

Att äta havre till frukost är synonymt med att inte bli hungrig under förmiddagen eller förrän lunchtid. Detta spannmål innehåller mycket fibrer och vegetabiliskt protein, med förmågan att göra din mage mätt i flera timmar. Du kan få ut ännu mer av det genom att kombinera med yoghurt eller mjölk.

Äpplen

Äpplen är en utmärkt fiberkälla som “stänger av” det som säger åt hjärnan att fortsätta äta. Du kan äta ditt äpple till frukost, på förmiddagen, som ett mellanmål eller till dessert. Det stabiliserar blodsockernivåerna och bidrar med en god mängd vatten till kroppen. På så sätt känner du dig mätt längre och du kan dessutom bekämpa vätskeretention.

Ägg

Löskokt ägg

Ägg är ytterligare ett livsmedel som har fått ett dåligt rykte, eftersom vissa hävdar att de höjer kolesterolnivåerna. De är dock näringsrika, speciellt i gulan. Deras antioxidanter (lutein och zeaxantin, bland andra) stillar hungern i flera timmar.

Om du väljer ett kokt ägg istället för bröd eller bakverk till frukost får du i dig färre kalorier och gör fortfarande din kropp mätt.

Apelsiner

Apelsiner innehåller en god mängd fibrer, vilket mättar hungern. Vi rekommenderar apelsiner på grund av deras vitamin C, vilket stödjer immunförsvaret. Det är även en frukt som kan användas på många olika sätt, såsom i juicer och desserter.

Valnötter

Om du äter dem i lämpliga mängder finns det ingen anledning att vara rädd för mängden kalorier. En handfull om dagen, max, låter dig åtnjuta allt de har att erbjuda (inklusive att göra dig mätt). Valnötter innehåller nyttiga fetter och kolhydrater som stannar kvar i magen längre än andra livsmedel.

Grönsakssoppa

Grönsakssoppa

För att säkerställa att den är både “mättande och nyttig” borde grönsakssoppan beredas med färska grönsaker. Med andra ord räknas inte pulversoppor eller färdiga varianter. Soppa innehåller mycket vatten, vilket fyller magen längre och hindrar dig från att vilja äta igen på flera timmar.

Du kan även göra härligt krämiga soppor genom att bearbeta squash, morötter, ärtor, etc. (kom ihåg att använda skummjölk eller dylikt för att minska mängden kalorier).

Linser

Baljväxter rent generellt, och framförallt linser, är perfekta för att stilla hungern. De innehåller en stor dos vegetabiliskt protein och fibrer. Därför kan en skål linser med ett kokt ägg och tomater vara en utmärkt lunch för att hålla dig mätt i flera timmar, utan behov av småätande under eftermiddagen.

Myntate

Myntateets doft är avslappnande och gör slut på hungern inom några minuter. Utöver att använda mynta för sin doft kan du använda det i ett gott te på förmiddagen, när hungern attackerar och du känner sug efter något.

Myntate har även andra fördelar, såsom att hjälpa till med matsmältningen och förebygga kramper.

Magert kött

Magert kött på smörgås

Proteinet i kött gör det till ett av de mest mättande livsmedlen. För att det ska kunna anses vara nyttigt ska det dock vara magert. Stek till lunch (tillsammans med en bönsallad eller kokt potatis) håller hungern borta till kvällen.

Fullkornsvetepasta

Alla obearbetade och oraffinerade spannmål räknas faktiskt. Fullkornsvetepasta ger dig mineraler, vitaminer och antioxidanter. Var dock försiktig eftersom det har mer fett än vanlig vit pasta. Justera din konsumtion med det i bakhuvudet.

Kryddor

Ett nyttigt alternativ till populära salladsdressingar som även har förmågan att stilla din aptit. En rätt kryddad med peppar, currykryddor, kummin eller ingefära stillar hungern längre och höjer den metaboliska temperaturen. Som om det inte vore nog får kryddor din mat att dofta och smaka jättegott!

Prova dessa livsmedel och tips nästa gång du behöver stilla hungern!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety – a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.