Mat och vanor som orsakar förtida rynkor

Mat och vanor som orsakar förtida rynkor

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Även om det är allmänt känt att rynkor är en följd av åldrande s visar den senaste forskningen att det inte bara är tiden som orsakar dessa linjer och “spår” i huden, särskilt i ansiktet. Vissa livsmedel och ohälsosamma vanor kan också orsaka förtida rynkor, vilket kan vara en riktig mardröm för vissa kvinnor.

En sak du bör veta när det gäller rynkor är att de i själva verket uppkommer på grund av åldrandet, men vad som är fel att tro är att åldrandet startar när vi uppnår en viss ålder. Vi kan även åldras i förtid, och det är något vi bör försöka undvika. Lägg till det faktum att vår celldelning bromsas med åldern och att vi förlorar hudens naturliga elasticitet, hydrering och fukt, så kan vi lätt drabbas av dessa fruktade rynkor.

Typer av förtida rynkor

Rynkor kan delas in i tre grupper beroende på deras ursprung, utseende och djup:

 • Gravitationsrynkor: Dessa orsakas av gravitation, en kraft som verkar på huden och får den att “dras” nedåt. Graden av motståndskraft mot detta bestäms av en persons gener och den typ av hud de har, liksom hur väl de tar hand om den. Ett av de vanligaste ställena för gravitationsrynkor är runt mungiporna där de dras ned mot läpparna.
Bröstrynkor
 • Dynamiska rynkor: Dessa rynkor orsakas av rörelserna i ansiktsmusklerna – som används för att le, prata, röka, etc. Rörelsemönstren kan orsaka olika förtida rynkor hos olika personer. Om du till exempel ofta dricker ur ett sugrör har du ett distinkt rynkmönster varje gång du rör din mun för att prata. Detta blir ännu mer uppenbart när elasticitet och kollagen går förlorade. Linjer över läpparna, på pannan och “kråkfötter” runt ögonen är de mest kända typerna av dynamiska rynkor.
 • Rynkor av blandat ursprung: Dessa orsakas av en kombination av de två ovannämnda typerna, det vill säga gravitation och rörelse. Ett klassiskt exempel är halsen, där huden blir slappare på grund av tyngdkraften och rynkor formas genom upprepade nickgester.

Vilka typer av vanor orsakar rynkor?

Bortsett från effekterna av naturens tand på huden utvecklar vissa människor rynkor vid en lägre ålder än andra. Anledningen? Dåliga vanor som gör att de uppstår i ansiktet såsom:

 • Alkoholhaltiga drycker: En person som dricker varje dag eller hela helgen, till exempel, kommer att få dra av två år från sin huds normala livslängd.
 • En stillasittande livsstil: Det har visat sig att en brist på veckolig motion orsakar uppkomsten av rynkor.
 • Sömnlöshet: Brist på sömn är kopplat till för tidigt åldrande av läderhuden eftersom sömn stimulerar produktionen av ett hormon som bidrar till att främja förnyelse av kollagen.
Dynamiska rynkor
 • För mycket sol: Om du spenderar mycket tid till solbadande utomhus kommer solexponeringen orsaka att linjer bildas, samt leda till förtjockad läderhud, solfläckar och även ökad sannolikhet för att utveckla hudcancer. Lyckligtvis har diagnostiseringen av denna cancerform tagit stora kliv framåt på senare år, bland annat tack vare forskning vid Kungliga tekniska högskolan.
 • Rökning: Detta är en mycket dålig vana av flera skäl. Vad gäller rynkors uppkomst låter inte nikotin huden “andas”. Dessutom orsakar varje “puff” av en cigarett fler rynkor runt munnen, speciellt överläppen.
 • Stress: Hudens reaktioner på stress är liknande de vid sömnlöshet. Att vara nervös eller under press är synonymt med åldrande i ansiktet, rynkor, grått hår och håravfall.
 • Utebliven frukost: Detta är ett vanligt misstag som görs i dagens samhälle. Många människor äter inte en ordentlig frukost, antingen för att de inte har tid eller bara inte har för vana att äta frukost. Men den första måltiden på dagen är den viktigaste, och det är ännu bättre om den är hälsosam och balanserad.
Ögonrynkor

Socker och dålig attityd

 • Dålig attityd: Människor som hyser agg och beskyllningar har ökad aktivitet i sina nervsystem, vilket sänker deras sömnkvalitet och med det även deras utseende.
 • Sötsaker: En kost som är rik på socker orsakar inte bara viktökning och fetma, utan kan även leda till en ökad risk för diabetes, rynkor och akne.
 • Sjukdom: Några specifika medicinska tillstånd kan orsaka förtida rynkor, antingen på grund av biverkningar av mediciner eller själva sjukdomen. Ibland är det svårt att hålla allt balanserat i kroppen.
 • Plötslig viktminskning: Människor som är överviktiga och bantar snabbt uppvisar inte bara förändringar i förhållande till kilona de förlorar, de kan också se “äldre” ut. Underhudsfett fyller ut rynkor och gör huden slät, men när kilon går förlorade förändras detta helt.
Krämer kan hjälpa dig

Mat som orsakar rynkor

Den största fienden till ung och vacker hud är socker. Men kom ihåg: det är inte bara desserter, choklad eller godis som bidrar till detta; det kan vara vilken mat som helst som orsakar “glykering”, eller reaktionen mellan kolhydrater, proteiner och fetter vid höga temperaturer.

Undvik marinerat kött, ät inte friterad mat som fish and chips, och minska mängden mat som tillagas på hög värme (använd alltid låg eller medelhög värme, även om det kan ta längre tid att tillaga maten). Drick inte för mycket vätska i samband med måltid.

Rynkor runt munnen

Däremot kan större konsumtion av frukt och grönsaker istället för socker hjälpa dig eftersom de kan bidra till att undanröja fria radikaler. Och förutom att vara rika på antioxidanter är dessa livsmedel läckra utan att vara fettbildande. Genom att införliva denna typ av mat i din kost som naturligt bidrar till att förhindra uppkomsten av förtida rynkor kan du få ditt ansikte att framstå som och kännas många år yngre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.