Huskurer mot förstoppning som faktiskt fungerar

Huskurer mot förstoppning som faktiskt fungerar

Senaste uppdateringen: 15 oktober, 2018

Ett av de jobbigaste och vanligaste matsmältningsproblemen är förstoppning, och det drabbar människor över hela världen. Det är dessutom ett problem som drabbar personer i alla åldrar. Av denna anledning ska vi i denna artikel dela med oss av huskurer mot förstoppning . Effekterna hos dessa kurer kommer visa sig nästan direkt, vilket ger dig omedelbar lindring.

Drick mycket vatten

När det kommer till huskurer mot förstoppning är vatten en av de bästa. Det är faktiskt nödvändigt att dricka runt åtta glas vatten om dagen. Vidare består våra kroppar till 80% vatten, och våra kroppars organ förlitar sig därför på vatten för att fungera.

Vatten hjälper även till att transportera näringsämnen till alla våra celler och tillhandahåller samtidigt den nödvändiga fukten för att våra tarmrörelser ska bli mer effektiva och underlätta eliminering av avföring, vilket i sin tur förebygger förstoppning.

Konsumera fler livsmedel med fibrer

Broccoli

Om du gör ditt bästa för att konsumera livsmedel som är rika i fibrer kommer du tillhandahålla kroppen med möjligheten att förebygga förstoppning. I fall där du redan drabbats av förstoppning bör du konsumera mer fiberrik mat för att lindra och bota problemet. Det är helt oersättligt att äta två till tre portioner frukt och grönsaker varje dag.

Livsmedlen nedan kan vara till stor hjälpa för att undvika förstoppning och många andra matsmältningsrelaterade problem.

Rekommenderade livsmedel

 • Bönor och alla baljväxter rent generellt är livsmedel som tillhandahåller stora mängder fibrer samt protein. De innehåller väldigt lite fett och är en bra ersättare för kött.
 • Broccoli har utöver stora mängder fibrer även goda antibiotiska effekter. Den anses även vara anticancerogen.
 • Nötter och torkade frukter, som fikon, russin, katrinplommon och torkade aprikoser, tillhandahåller stor lindring av förstoppning. Detta genom den stimulerande effekt de har på tarmarna, som gör det enklare att bli av med avföring.
 • Råa nötter och frön, som solrosfrön, hasselnötter och kastanjer, är extremt nyttiga på grund av deras stora mängder fibrer, protein, vitamin E och kalcium.
 • Körsbär innehåller ellagsyra – en beståndsdel med anticancerogena effekter och som är väldigt effektiv när det kommer till att lindra förstoppning. De används även för att komplettera behandlingar för njurrensning.
 • Bananer besitter stora mängder fibrer och stimulerar matsmältningen, vilket är väldigt effektivt för att undvika förstoppning.
 • Äpplen är rika på fibrer, och deras pektin-innehåll stimulerar bra tarmfunktion. Äppelcidervinäger kan vara ett utmärkt laxermedel om du tar två matskedar i ett halvt glas vatten innan frukost.
 • Morötter är rika på betakaroten, är naturligt avgiftande och har stora mängder fibrer, vilket hjälper till att främja god tarmfunktion. Detta resulterar i att du kan ha mer regelbundna och lättare tarmrörelser.
 • Gröna grönsaker, som spenat och blomkål, tillhandahåller din kropp med stora mängder eteriska vitaminer och mineraler som gör att din kropp fungerar bättre och förhindrar förstoppning.

Färska juicer och smoothies kan verka som huskurer mot förstoppning

juiceterapi och smoothies

Att dricka färska juicer gjorda på frukt och grönsaker är rekommenderat för att effektivt lindra problem med förstoppning. Det skadar heller inte att juicer och smoothies är utsökta. Dessa hemgjorda smoothies och juicer är mycket nyttigare än de du köper i butiken och innehåller högre nivåer av antioxidanter, vilket är nödvändigt för att hjälpa kroppen göra sig av med gifter som ansamlas när vi inte går på toaletten regelbundet.

Du bör konsumera nyttiga oljor

Det är väldigt viktigt att använda hälsosamma oljor när du bereder dina måltider, som olivolja och kokosolja. De hjälper dig även att bli av med förstoppning eftersom de stimulerar matsmältning och tillhandahåller lindring av gaser och andra problem som kan uppstå när man lider av denna krämpa.

Konsumera probiotika regelbundet

Bananer, tomater, vitlök, lök och sparris innehåller probiotika, som är nyttiga för både tarmarna och matsmältningssystemet. De är därför extremt användbara för att eliminera avföring regelbundet och mer effektivt, vilket i sin tur förebygger förstoppning.

Rensa din grovtarm

Det är vetenskapligt bevisat att rensning av grovtarmen kan hjälpa till att lindra förstoppning och dessutom hjälpa dig rensa din kropp på gifter som kan ha samlats i tarmarna.

Vilken av dessa huskurer mot förstoppning tror du fungerar bäst?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Tramonte, S. M., Brand, M. B., Mulrow, C. D., Amato, M. G., O’Keefe, M. E., & Ramirez, G. (1997). The treatment of chronic constipation in adults: A systematic review. Journal of General Internal Medicine. https://doi.org/10.1007/s11606-006-0003-5
 • Getto, L., Zeserson, E., & Breyer, M. (2011). Vomiting, Diarrhea, Constipation, and Gastroenteritis. Emergency Medicine Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.emc.2011.01.005
 • Koebnick, C., Wagner, I., Leitzmann, P., Stern, U., & Zunft, H. J. F. (2003). Probiotic beverage containing Lactobacillus casei Shirota improves gastrointestinal symptoms in patients with chronic constipation. Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2003/654907
 • Do Espírito Santo, A. P., Cartolano, N. S., Silva, T. F., Soares, F. A. S. M., Gioielli, L. A., Perego, P., … Oliveira, M. N. (2012). Fibers from fruit by-products enhance probiotic viability and fatty acid profile and increase CLA content in yoghurts. International Journal of Food Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.12.025
 • Moreno, D. A., Carvajal, M., López-Berenguer, C., & García-Viguera, C. (2006). Chemical and biological characterisation of nutraceutical compounds of broccoli. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2006.04.003
 • VV.AA. (2018).Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877547/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.