Är din lever inflammerad? Vi listar tecknen

Om du tenderar att vakna mellan klockan 1 och 3 på natten kan det vara ett tecken på att din lever inte fungerar ordentligt.
Är din lever inflammerad? Vi listar tecknen

Senaste uppdateringen: 01 april, 2019

Din lever kan lätt bli inflammerad när den utsätts för skräpmat, dåliga vanor, stress, undertryckta känslor, luftföroreningar, mm. Detta visar sig i kroppen på många sätt, bland annat som synproblem, kråksparkar, dålig cirkulation, matsmältningsbesvär och säsongsbunden trötthet, för att nämna några.

Är din lever inflammerad? I denna artikel kommer vi gå igenom de vanligaste tecknen och symtomen på att din lever är inflammerad, och vad du kan göra för att behandla och förebygga detta för att undvika sjukdom och förbättra din livskvalitet.

Synproblem

Traditionell kinesisk medicin menar att levern är direkt relaterad till problem med ögonen eftersom de är belägna längs samma meridian i kroppen. Uppenbarligen finns det även andra faktorer, såsom genetik, som kan påverka hälsan hos våra ögon. Men om du lider av ett synproblem (såsom närsynthet, astigmatism, med flera) bör du undersöka dig själv för att se om du har några av de tecken och symtom som diskuteras nedan.

Problem med ögonen

Sömnlöshet mellan klockan 1 och 3 på natten

Varje organ har en tid på dygnet då det är som mest aktivt, under vilken det förnyar sig som en del av kroppens naturliga försvar. Levern är som mest aktiv mellan klockan 1 och 3 på natten. Så om du tenderar att plötsligt vakna upp mellan dessa klockslag kan det vara ett tecken på att din lever inte fungerar ordentligt.

Kom dock ihåg att om du äter en alltför stor måltid eller för sent på kvällen kan även detta påverka kvaliteten på din nattsömn.

Kråksparkar

Rynkor under och runt ögonen kan också vara ett tecken på dålig leverfunktion, i synnerhet om de visar sig tillsammans med synproblem. Kråksparkar, särskilt om de uppkommer i förtid, är ett säkert tecken på att du bör ägna större uppmärksamhet åt levern. Om du ​​vill behandla dessa linjer i ansiktet måste du börja arbeta inifrån och ut genom att ta hand om dina inre organ.

Dålig cirkulation

Är du förvånad över att dålig cirkulationen och sjuk lever är nära förknippade? Levern ansvarar för rening av blod, och därför är dess funktion avgörande för god cirkulation. Så om du lider av åderbråck eller hemorrojder vid ung ålder bör du inte bara behandla dessa problem lokalt, du måste också förbättra leverfunktionen.

Dålig matsmältning

Levern är en del av matsmältningssystemet och är särskilt viktig för nedbrytning av fett tack vare gallan den producerar och lagrar i gallblåsan. Om du har svårt att smälta fet mat kan du dra ner på den för att hjälpa din lever och säkerställa att den inte blir överbelastad.

Det är dessutom mycket bättre att äta mindre måltider oftare då detta avlastar levern och gör det möjligt för den att fungera effektivare. Att tillsätta lite citronsaft till maten kan också att hjälpa dig att smälta fett bättre.

Förstoppning är också associerat med dålig leverfunktion.

Citron och olivolja

Oregelbundna menstruationer

Som vi nämnt tidigare är levern nära relaterad till blodet, så det är inte förvånande att den också är förknippad med alla typer av menstruationsproblem, såsom kramper, PMS, oregelbunden menstruation, mm.

Buksmärtor

Som ett resultat av matsmältningsbesvär kan vi uppleva symtom som smärta, svullnad och tryck i buken, vilka kännetecknas av en intensiv smärta över revbenen på höger sida. När levern är inflammerad pressar den sig utåt mot de omgivande områdena, vilket orsakar problem.

Migrän kan vara ett tecken på att din lever är inflammerad

Migrän kan ha många orsaker, men vissa av dem, särskilt de återkommande, är relaterade till problem med matsmältningen och en överbelastad lever. I dessa fall tenderar migrän att uppkomma när du har mens, äter eller dricker för mycket eller när du exponeras för gifter (tobaksrök, luftföroreningar, mm.). Denna typ av migrän är resultatet av en överbelastad lever som försöker avgifta kroppen.

Säsongsbunden trötthet

När våren kommer känner vi oss ofta tröttare än vanligt och det kan krävas en hel del extra ansträngning bara för att ta sig igenom dagen. Om du tenderar att drabbas av detta under årstidernas växlingar kan du behöva främja din lever med några naturliga huskurer eller gröna juicer.

Är din lever inflammerad? Håll koll på dessa aspekter så att du kan ta rätt åtgärder i tid.

Foton av neuroticcamel och elle_ann.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American Liver Foundation. (2017). Liver wellness.
  • Asociación Española para el Estudio del Hígado, Libro blanco de hepatología en España, 2015

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.