Fettlever: livsmedel du bör försöka undvika

02 april, 2019

Fettlever har blivit ett av de allvarligaste medicinska problemen vi har idag. En av huvudorsakerna till detta är att vår moderna livsstil baseras på långa perioder utan ordentlig fysisk aktivitet. Konsumtionen av skräpmat och snacks har också ökat, vilket ger din kropp extra fett men innehåller väldigt lite näring.

Sådana kostförändringar har lett till övervikt, fetmarelaterade hälsoproblem samt överskott av fett som ackumuleras i levern och försvårar kroppens grundläggande funktioner.

Då man har fått diagnosen fettlever är det väldigt viktigt att byta till mer hälsosamma vanor. Med andra ord, en person med fettlever bör äta en balanserad kost och anamma träning i sin dagliga rutin. Vikten kommer därmed att stabiliseras och levern får det lättare att återhämta sig.

Mat med höga fetthalter

skräpmat
Bild: PABLO TESTIGOCRIMINAL/ Flickr.com

En fettlever har problem med att smälta mat med en hög fetthalt och andra liknande ämnen, vilket är anledningen till att fet mat bör undvikas eller drastiskt minimeras. Vidare leder mat med en hög fetthalt till viktökning, vilket också ger hälsoproblem för den som drabbats av fettlever.

Mat du bör undvika:

  • Friterad mat
  • Mat som är tillagad i ugnen och innehåller ost eller fett
  • Mjölkprodukter

Det är väldigt viktigt att mat med en hög fetthalt undviks helt ifall man lider av fettlever.

Mat med ett högt glykemiskt index

Mat som innehåller höga halter av naturliga sockerarter eller de med ett högt glykemiskt index kan få blodglukosnivåerna att öka, vilket har en stor påverkan på levern. Livsmedel som bör konsumeras med måtta inkluderar potatis, vattenmelon, russin, banan, vitt bröd, majsprodukter, glass, smaksatt yoghurt och choklad som är rik på enkla kolhydrater.

Vanligt mjöl

Mat med vanligt bearbetat mjöl bör undvikas av de som har fettlever, och de bör istället inrikta sig på att äta fullkorn. På detta sätt lägger de till mer fiber i sin kost, vilket hjälper till att kontrollera blodglukos- och kolesterolnivåer – ett viktigt steg mot att omvända det medicinska tillstånd som orsakas av fettlever.

 Alkohol

Alkohol

Alkoholkonsumtion, oavsett om den är måttlig eller överdriven, kommer att leda till lagring av fett i leverns celler. Då ackumuleringen av detta fett går förbi de normala gränserna kommer cellerna börja bli inflammerade, vilket över tid resulterar i ärrbildning.

Efter att detta har uppstått kommer det normala blodflödet att hindras och om denna process inte stoppas eller motverkas kan levern bli permanent skadad. Detta är anledningen till att alkoholkonsumtion kraftigt bör begränsas, och om du redan har fått diagnosen fettlever rekommenderas det att du helt undviker alkohol.

  • Tiniakos, D. G., Vos, M. B., & Brunt, E. M. (2010). Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Pathology and Pathogenesis. Annual Review of Pathology: Mechanisms of Disease. https://doi.org/10.1146/annurev-pathol-121808-102132