Bli lugnare med 5 hälsosamma vanor

Några av de effektivaste vanorna för att bli lugnare och undvika stress handlar om att börja träna... och sjunga och dansa kan också vara till god nytta!
Bli lugnare med 5 hälsosamma vanor

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Det är nyttigt att bli lugnare. Allt eftersom tiden går och du blir äldre får du större ansvar. Ansvarsuppgifterna innebär i sin tur ofta utmaningar och prövningar av olika slag. Ingen går säker när det handlar om att gå från perioder av lugn och ro till utmaningar och svårigheter. Eller tvärtom.

I dagens värld lever vi alla med foten på gaspedalen och under konstant fysisk, känslomässig och själslig press.

På grund av sårbarheten och de tunga kraven som ställs i vardagen betraktas problem som stress och depressioner som de största gisslen i samhället på 2000-talet.

Roten till dessa problem har dock att göra med vårt sätt att tänka och hur vi tolkar verkligheten.

Människor som kan koppla av trots livets motgångar utvecklar färre problem kopplade till stress.

Även om stress är en naturlig process för den mänskliga kroppen, finns det en mängd alternativ och metoder för att hjälpa till att hålla stressen under kontroll och bli lugnare.

Därför ska du leva ett lugnare liv

Lev ett lugnare liv

Stress och depression kopplas ofta samman med låg produktivitet, dåliga resultat och minskad effektivitet inom olika områden i vardagslivet.

De negativa effekterna av stress kan också vara skadliga för hälsan. Du blir mer mottaglig för fysiska sjukdomar och andra besvär när ditt immunsystem är försvagat.

Några av de problem som kan uppstå är:

 • Gastrit
 • Ångest 
 • Sömnsvårigheter
 • Kolit
 • Depression
 • Sexuella störningar
 • Högt blodtryck
 • Hjärtattack
 • Magsår
 • Irriterat tarmsystem
 • Psykos
 • Håravfall

Bli lugnare med de här goda vanorna

1. Ät hälsosamt och med måtta

Den snabba takten i ett modernt liv kan leda till att man hoppar över mål. Det är ett stort misstag.

Kom ihåg att hälsosamma matvanor ger kroppen tillräckligt med näringsämnen för att du ska klara dig bra i stressiga situationer.

Det finns till och med vissa livsmedel som faktiskt motverkar stress och trötthet.

Öka din konsumtion av:

 • Blåbär
 • Grönt te
 • Spenat
 • Mjölk
 • Mörk choklad
 • Lax
 • Ris

2. Träna

Kvinna som tränar

Att hålla sig aktiv ger både fysiska och psykologiska fördelar.

Det är ett välkänt faktum att träning främjar utsöndring av endorfiner, något som gör dig gladare. Träning förbättrar också dina fysiska prestationer och ökar din lungkapacitet.

Genom att släppa på spänningar kan både din kropp och själ koppla av och ge dig känslor av välbefinnande samt förbättra sömnkvaliteten. Träning hjälper också till att minska stressnivåerna och alla aggressiva känslor som kan uppstå.

3. Bli lugnare genom att få en god vila

Det är viktigt att du sover gott om natten eftersom hjärnan under sömncykeln sorterar den stora mängd information som har absorberats under hela dagen.

Den här processen gör att kroppen kan återhämta sig från stress och dess följder. Med andra ord: din kropp och själ återställs igen.

Å andra sidan har studier visat att om du sover bredvid en partner kan det lindra stresskänslor genom att minska kortisolnivåerna och öka produktionen av oxytocin.

Äldre bör få mellan sju och nio timmars sömn per natt, vuxna mellan sju och åtta timmar, ungdomar mellan åtta och tio timmar och barn mellan åtta och tolv timmar.

4. Prova yoga och meditation

Meditation och yoga hjälper dig att bli lugnare

Yoga och meditation är mycket populära nu för tiden eftersom de är så effektiva för att minska stressen.

Även om yogas påverkan inte har studerats på alla plan råder det vetenskaplig enighet kring att det är nyttigt för hälsan att praktisera meditationstekniken Kirtan Kriya (KK).

Om du mediterar 12 minuter om dagen i åtta veckor minskar det de biologiska mekanismer som ansvarar för ökad inflammationer i immunsystemet.

Dessutom har en studie från Seoul National University (Sydkorea) funnit att mindfulness, eller medveten närvaro, på lång sikt kan vara en möjlig behandlingsstrategi för kliniska patienter med en historia av depression och ångest.

5. Lyssna på musik, sjung och dansa

Det sägs att hela världen handlar om harmoni och rytm. Där finns ingen stress eftersom det skulle innebära att man förlorade rytmen. Det är grunderna i musik.

David Garcia-Rodrigo Roquero säger i sin bok ”How to be Happy According to Don Quixote” att musik och sång leder till mer positiva känslor och större motivation.

Det leder till produktion av endorfiner, vilket i sin tur leder till känslor av välbefinnande, lindrar ångest och tar tankarna från smärta.

Enligt forskningsgruppen Mindlab är ”Weightlessness” en av de mest avslappnande sångerna i världen och minskar ångest med upp till 65%.

Sånger får dig att andas djupare så att du får in mer syre i kroppen. Det leder till att din kropp slappnar av.

Att sjunga ökar också produktionen av endorfiner och oxytocin som lindrar ångest och stress. I vissa fall kan det också hjälpa till att förbättra symtom på depression och ensamhet.

När du dansar påverkar rytmen i musiken ditt hjärta och andningsorganen. Dans lugnar också ned den vänstra hjärnhalvan som ansvarar för funktioner som känslor och intuition.

Sammanfattningsvis: om du vill vara frisk och bli lugnare bör du utveckla vanor som kan hjälpa dig att leva ett lugnare liv. Nu har du fått verktygen för att bli lugnare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Black, DS, Cole, SW, Irwin, MR, Breen, E., St. Cyr, NM, Nazarian, N., Khalsa, DS y Lavretsky, H. (2013). La meditación yóguica revierte la dinámica de transcriptoma relacionada con NF-κB e IRF en leucocitos de cuidadores familiares de demencia en un ensayo controlado aleatorio. Psychoneuroendocrinology, 38 (3), 348–355. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2012.06.011.
 • Troxel WM. It’s more than sex: exploring the dyadic nature of sleep and implications for health. Psychosom Med. 2010;72(6):578-586. doi:10.1097/PSY.0b013e3181de7ff8.
 • Hwang WJ, Lee TY, Lim KO, et al. The effects of four days of intensive mindfulness meditation training (Templestay program) on resilience to stress: a randomized controlled trial. Psychol Health Med. 2018;23(5):497-504. doi:10.1080/13548506.2017.1363400.
 • A Study Investigating the Relaxation Effects of the Music Track Weightless by Marconi Union in consultation with Lyz Cooper. Mindlab International. https://www.britishacademyofsoundtherapy.com/wp-content/uploads/2019/10/Mindlab-Report-Weightless-Radox-Spa.pdf.
 • García-Rodrigo Roquero D. Cómo ser feliz según Don Quijote. Madrid: Bubok Publishing S.L.; 2017.
 • Baratucci, Yanina (2011). Estrés y alimentación. Universidad FASTA. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/handle/123456789/343?show=full.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.