Hur man dricker grönt te för flest fördelar

Att dricka grönt te har många fantastiska fördelar för din hälsa. Lär dig om de många fördelarna och det bästa sättet att tillreda grönt te i den här artikeln.
Hur man dricker grönt te för flest fördelar

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att dricka grönt te har många fördelar för din hälsa. Som du antagligen har hört har grönt te många antioxidanter samt diuretiska och termogeniska effekter. Det kan skydda dig från flera olika hälsoproblem, som exempelvis hjärtsjukdomar. I den här artikeln kommer vi att titta på det bästa sättet att dricka grönt te och dra nytta av dess fantastiska hälsofördelar.

Gör ditt gröna te mer personligt

När du tillreder en kopp grönt te beror smaken på hur du gör det. Allt beror på temperaturen i vattnet och den tid du låter det sjuda.

Grönt te i kopp

Enligt entusiaster är den perfekta drycken rik på smak men utan bitterhet. När vattnet är för varmt eller om du låter bladen ligga i för länge kan ditt te bli bittert. Om vattnet är för kallt kan man å andra sidan inte få fram den verkliga smaken.

Kom ihåg att hur mycket tid du behöver beror på t.ex. storleken på bladen, vilken typ av te du använder, när det skördades och många andra faktorer. Grönt te värms generellt upp till mellan 60° C och 85° C och bör sjuda i en till tre minuter.

Tillredning och hälsofördelar

Det finns flera studier som föreslår att sättet du tillreder ditt gröna te på kan påverka hur bra du bibehåller teets antioxidanter.

Låt oss titta på några huvudfaktorer du borde tänka på:

  • Storleken och formen på tebladen: Små blad genomsyrar vattnet snabbare, medan större blad tar lite längre tid.
  • Tepåsar eller löst te: Generellt sett är lösa teblad hälsosammare eftersom de har unga blad och även skott. Det gör att du kan använda en större mängd än du hade hittat i en tepåse, som bara har små bitar.
  • Temperatur: När vattnet kokar extraheras katekiner, men vatten med en låg temperatur maximerar hälsofördelarna. Anledningen är att det motverkar nedbrytningen av hälsosamma föreningar som gallsyra.

Finns det några risker med att tillreda grönt te?

Om du låter ditt te ligga i för länge kan du få en bitter smak och koffeininnehållet kan också öka. Det finns även en risk att andra substanser extraheras, som exempelvis tungmetaller.

Hur kan man annars tillreda grönt te?

Om du vill maximera det antioxidativa innehållet i ditt gröna te, prova att blötlägga det i två timmar i kallt vatten för att få en god smak.

Tre ganska okända fördelar med grönt te

Ett antal vetenskapliga studier har kommit fram till att detta te har förmågan att motverka cancer och minska stress, vilket förbättrar din hjärthälsa.

Låt oss titta på tre fördelar med grönt te som inte är så kända.

Friskare tandkött och tänder

En studie från 2009 undersökte munhälsan hos 940 män. Vetenskapsmännen fann att de som regelbundet drack grönt te hade friskare tandkött än de som aldrig drack det eller de som inte drack det så ofta. För varje kopp grönt te per dag fanns det en stor skillnad i flera indikatorer på parodontal sjukdom. Dessa inkluderade blödningar eller rodnad vid tandköttet, samt erosion av tandemaljen.

Motverkar stroke

Under 2009 gjordes även studier som visade att grönt te kan minska din risk för att få en stroke. Baserat på intervjuer med 195,000 människor uppdagades det att de som intog upp till tre koppar per dag minskade risken att få en stroke med så mycket som 21%.

Förbättrar din hjärnkraft

Att dricka grönt te kan skydda din hjärna från åldrandets effekter. Under 2006 gjordes studier rörande hur grönt te påverkade runt 1000 människor över 70-års ålder i Japan.

kopp med te

De fann att de som drack mer te under sin livstid löpte mindre risk för att visa tecken på försämrad hjärnfunktion. De som intog en kopp fyra till sex gånger per vecka löpte 38% mindre risk att få minskad kognitiv förmåga.

Då det fortfarande finns mycket mer att forska om är det för tidigt att rekommendera detta te som behandling för någon åkomma. Men det finns ingen tvekan om att denna fantastiska, hälsosamma dryck är fantastisk för din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Departamento Nacional de Planeación (DNP). (2004). Café y té. Cadenas Productivas Estructura, Comercio Internacional y Protección.
  • Baladia, E., Basulto, J., Manera, M., Martínez, R., & Calbet, D. (2014). Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal; revisión sistemática y metaanálisis. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/NH.2014.29.3.7118.
  • Huertas, R. A. P. (2013). Efecto del té verde (Camellia Sinensis L.) en las características fisicoquímicas, microbiológicas, proximales y sensoriales de yogurt durante el almacenamiento bajo refrigeración. @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. https://doi.org/10.24054/16927125.V1.N1.2013.383.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.