6 anledningar till varför du kan få tandvärk

november 9, 2016
Om du har tandvärk kan det räcka med att ändra några av dina vanor för att bli av med smärtan. Om smärtan är allvarlig bör du dock göra ett rutinbesök hos tandläkaren för att hitta ett sätt att få stopp på det.

Vi vet att ett av de största obehagen som finns är att få tandvärk. När man går till tandläkaren för att bli av med denna smärta kan behandlingen vara allt annat än behaglig.

Som tur är kräver inte alla fall att man drar ut tänder. Ibland behöver man bara ha koll på sina vanor. Det är därför vi idag ska berätta om de huvudsakliga anledningarna till varför man kan få tandvärk.

Ta reda på mer nedan och se hur en liten ändring av dina dagliga vanor räcker för att stoppa smärtan. Var dock inte rädd för att gå till tandläkaren!

Du borstar tänderna för hårt

tandborstar

En av anledningarna till varför du kan få tandvärk är att du borstar tänderna för hårt.

Detta eftersom för hård borstning kan skada strukturen hos emaljen som täcker tänderna. Det kan i sin tur få rötterna, eller delar av dem, att blottas. I takt med att tiden går märker du sedan hur tänderna blir känsliga för väldigt varm eller kall mat.

Eftersom du inte kan omvända denna skada är det viktigt att förebygger den för att undvika den helt och hålet. Om du redan drabbats bör du boka tid hos din tandläkare för att tala om möjliga lösningar.

Ibland kan tandläkaren till exempel skapa ett substitut för delen av tandköttet som täcker tänderna, vilket återskapar originaleffekten.

Ett bra alternativ är att investera i en elektrisk tandborste för att rengöra tänderna, eller att borsta dem med en vanlig tandborste med extra mjuka borst.

Dina tänder har utsatts för trauma

Kanske tror du inte på att tandtrauma kan vara anledningen till att dina tänder gör ont. Om dina tänder utsatts för trauma hade du trots allt märkt det, eller hur? Nja, det är faktiskt inte alltid fallet.

Detta eftersom tandtrauma i vissa fall inte börjar störa dig förrän flera år efter att du upplevt det.

Olyckor där du skadar munnen eller tänderna kan faktiskt inträffa utan att du inser det. Om du drabbats av en olycka är det därför viktigt att din tandläkare kollar dina tänder regelbundet och röntgar dem, så att långsiktiga skador kan förebyggas.

Du har en tandköttssjukdom

gingivit

Tandköttet kan bli infekterat. Det är den näst vanligaste anledningen till varför man kan få tandvärk. Detta är ett problem som är väldigt vanligt hos medelålders människor, speciellt individer i 30-årsåldern.

Det inträffar när baciller eller bakterier kommer in i tänderna eller området där tandköttet skyddar tänderna. Här kan dessa baciller och bakterier multiplicera sig, till den grad att immunförsvaret inte kan bekämpa dem.

Tandköttssjukdomar orsakar:

  • Smärta
  • Blödande tandkött
  • Rodnad runt tänderna
  • Dålig smak i munnen
  • Var

Det är viktigt att du rengör tänderna väl om du har en tandköttssjukdom. Det är möjligt att du känner smärta och försöker undvika det när du har sådana här sjukdomar.

Om du inte rengör tänderna löper du risken att utveckla abscesser, eller varbölder, som förvärrar problemet.

I de allvarligaste fallen är det viktigt att besöka tandläkaren så att han eller hon kan rengöra det infekterade området och tanden. Din tandläkare kommer dessutom skriva ut antibiotika och en speciell typ av munskölj som bekämpar infektionen.

Du lägger för stort tryck på tänderna när du sover

Har din partner nämnt att du gnisslar tänder när du sover? Det händer eftersom du sätter för stort tryck på tänderna, vilket kan vara anledningen till att de gör ont.

Detta eftersom för stort tryck på tänderna kan orsaka frakturer och till och med att du tappar dem. Det är väldigt viktigt att din tandläkare tittar på alla dina tänder för att undersöka om de mår bra, för att utvärdera dem och se om det finns yttre eller inre skada på dem.

Vänta inte tills smärtan blir värre. Om dina tänder gör ont nu och din partner har sagt att du gnisslar tänder ska du besöka din tandläkare. Om problemet inte redan är allvarligt kan tandläkaren ge dig en skena som skyddar tänderna under natten.

Om problemet redan är allvarligt kan tandläkaren berätta om det är bättre att ta bort den skadade tanden och ersätta den med en tandprotes – det kan även finnas andra alternativ.

Du kan få tandvärk av en trasig tand

En trasig tand kan göra ont

En annan anledning till varför du kan få tandvärk är att du har en trasig tand eller en fraktur. Det finns många orsaker till detta problem.

Saker såsom att bita väldigt hårt i något, en hård smäll mot munnen, en olycka eller helt enkelt slitage kan förstöra en tand.

I den här situationen är det vanligt att känna smärta när du äter eller dricker väldigt varma eller kalla saker. I vissa fall kan du se skadan på tanden bara genom att titta på den, så länge skadan är på ytan. I andra fall måste dock din tandläkare röntga munnen för att kunna lösa problemet.

Det är viktigt att du besöker tandläkaren när du ser att tanden är trasig eller om du tror att den är det. Annars kan frakturen fortsätta genom tanden och permanent skada den.

Vidare kan hål lätt bildas om frakturen inte täcks ordentligt.

Om dina tänder gör ont, skrid till handling

Det finns olika orsaker och lösningar för tandvärk. Som tur är måste du inte brottas med problemet särskilt länge. Be om en tid hos tandläkaren så snart som möjligt och låt denne hjälpa dig att få situationen under kontroll.

Tänk även på att man genom att inte behandla smärta eller obehag kan få infektioner och värre smärtor i framtiden.