De bästa fröna för att förebygga migrän

Utöver att lägga till specifika frön i vår diet, som sesamfrön, för att minska migrän är det även viktigt att du undviker livsmedel som kan orsaka migrän, till exempel snabbmat.
De bästa fröna för att förebygga migrän
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Vi vet redan att en viktig del i att minska migrän är att upprätthålla en förebyggande kost. Att ha koll på det du äter och regelbundet äta nyttiga livsmedel kommer göra att du mår mycket bättre. Vill du veta hur naturliga frön också kan hjälpa dig på denna front? Lär dig mer om de vilka som är de bästa fröna att äta för att förebygga migrän i artikeln nedan!

Migrän och näring

Ät en förebyggande kost

En av de bevisade orsakerna till migrän är sättet på vilket kroppen reagerar på vissa substanser i olika livsmedel. Stress och även genetik kan bestämma huruvida du kommer drabbas av detta tillstånd. Vissa livsmedel kan agera som gifter (antigener) i våra kroppar, vilket får vasodilaterande substanser (som vidgar blodkärlen) att syntetisera, vilket i sin tur får våra hjärnartärer att svälla. Det är detta som orsakar smärtan och lidandet vid migrän.

Du bör även veta att man kan lida av migrän trots att man tar medicinering och har koll på kosten. Varför? Viss stimulering kan agera som utlösande faktorer. Stress, menstruation, att hoppa över frukosten, att sova dåligt eller även fysisk ansträngning kan leda till migrän. Det bästa är att föra en dagbok över dina reaktioner på olika situationer så att du kan kontrollera dem i framtiden. Ibland kan till och med en stark parfym sätta igång ett migränanfall, så håll alla dessa faktorer i åtanke. Här följer en lista på vad du definitivt bör undvika:

 • Så kallade biogena aminer: Aminer är ämnen som histamin och tyramin, och finns i massor av livsmedel, som bland annat ost, choklad, vin, öl och fiskkonserver.
 • Tillsatser: Vet du vad natriumglutamat är? Det är känt som den femte smaken, men i verkligheten är det en komponent som på konstgjord väg läggs till i livsmedel för att ge dem en starkare smak, och därigenom blir de godare att äta. Vilka livsmedel innehåller denna tillsats? Pizza, hamburgare, godis, bakverk och framförallt kinesisk mat. Du bör även veta att tomater och parmesanost naturligt innehåller natriumglutamat.
 • Andra livsmedel att ha i åtanke: Andra mindre bra livsmedel vid migrän är bland annat tonfisk på burk, sardiner, ansjovis, korv, lever, rött kött, surkål, soja, äggplanta, tomater, rött vin, vitt vin, öl, öljäst och väldigt mogen frukt.

Fördelar med frön för att förebygga migrän

Solrosfrön

Solrosfrön

Dessa frön är utmärkta för alla som lider av migrän. Kom ihåg att du endast bör äta saltfria solrosfrön. Det bästa är att äta en näve om dagen, eller runt två matskedar. Vill du veta mer om fördelarna hos dessa frön?

 • Vitamin E: Dess rika bas av antioxidanter hjälper kroppen att försvara sig mot gifter och skadliga ämnen som kan orsaka intern svullnad. Det renar kroppen, skyddar immunsystemet och gör cellfibrerna mer elastiska, vilket kan hjälpa dig att förebygga sammandragningen av kranialnerver.
 • Fettsyror: Dessa är en utmärkt källa för energi som hjälper dig att hålla migränen borta. Denna typ av fett är även viktig för bildandet av vissa hormoner i kroppen som måste hålla sig starka, samtidigt som dina kolesterol- och triglyceridnivåer hindras från att höjas.
 • Magnesium: Du känner förmodligen redan till fördelarna hos magnesium när det kommer till att förebygga migrän. Det förbättrar för muskler och nervceller genom att stimulera sändningen av nervimpulser, vilket får musklerna att slappna av. Det förbättrar även benhälsan och stärker det kardiovaskulära systemet, vilket hjälper kroppen att förhindra svullnad av kranialnerver. Helt fantastiskt!

Linfrön

Ät linfrön för viktnedgång

Linfrön är utmärkta när du försöker gå ned i vikt eftersom de håller ditt kolesterol och dina blodsockernivåer nere. Visste du dock att de även är utmärkta för att behandla migrän? Prova att lägga till dem i en sallad för att se hur bra du mår av dem. Du bör konsumera runt två matskedar om dagen.

 • Rika på fettsyror: Som vi nämnde ovan är fettsyror som omega-3 och omega-6 fantastiska för att lindra migrän. Linfrön består av fleromättat omega-3 (75%) och omega-6 (25%).
 • Vitamin E: Även dessa frön är en utmärkt källa till vitamin E, som är perfekt för din hälsa och en stor bidragande faktor för att förebygga migrän. Försök konsumera runt två matskedar per dag.
 • Mineraler som kan behandla migrän: Magnesium, kalcium, kalium, mangan, kisel…
 • Rika på enzymer som hjälper matsmältningen.

Chiafrön

Chiafrösmoothie

Chiafrön är ett av de bästa superlivsmedlen som finns. Många idrottare äter chiafrön, och så även personer som behöver näringstillskott eller helt enkelt bara vill gå ned i vikt. Ta en titt på deras fördelar:

 • Naturlig källa till mineraler: Höga nivåer av kalcium, magnesium och zink – samtliga mäktiga bundsförvanter i kampen mot migrän. De tillhandahåller dig även med grundläggande näringsämnen för att bibehålla god hälsa.
 • Naturlig källa till omega-3-fettsyror: Även chia bjuder på detta ämne som är vitalt för att förebygga migrän. Det förbättrar även din hjärthälsa och dina kolesterolnivåer, så du bör alltid försöka konsumera en god mängd av denna typ av fett.

Sesamfrön

Sesamfrön

Har du provat sesamfrön? Detta utsökta frö passar perfekt till en rad olika rätter, desserter och hembakt bröd. Du kan även äta dem som de är – runt två matskedar per dag är bra. Men hur hjälper detta livsmedel personer med migrän?

 • Högt magnesiuminnehåll: De höga halterna av magnesium i sesamfrön kan hjälpa till att förebygga blodkärlsspasmer, vilket leder till migrän. Många konsumerar faktiskt sesamfrön regelbundet för att förebygga huvudvärk, yrsel och migrän.

För att sammanfatta kan vi säga att du bör välja olika typer av frön varje dag för att komplettera din kost och förebygga migrän. Runt två matskedar per dag kommer göra underverk för din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.