Ett kök utan fettfläckar med naturliga lösningar

Ett kök utan fettfläckar med naturliga lösningar

Senaste uppdateringen: 01 november, 2018

Det blir alltid fettfläckar när man lagar mat. Ta dig bara en titt på bänkskivorna så vet du vad vi pratar om. De är ofta helt nedstänkta med små fettfläckar eller stekrester. Men nu behöver du inte längre besväras av detta, för vi ska visa dig hur du får ett kök utan fettfläckar – och det med naturliga lösningar!

Att man får stå och laga sina favoriträtter i köket är en fröjd i sig. Förutom att det är roligt, unnar du dessutom smaklökarna en njutning. Men denna fröjd blir snabbt en missnöjdhet när det blir dags att städa undan och börja rengöringen efteråt.

Detta händer även de med nyttiga matvanorGrönsaker, kött och frukt… all mat kan lämna efter sig fettfläckar i köket.

Idag ska vi fokusera på bänkskivorna. Eftersom det är de som används mest, och utsätts av stänken från stekpannan, tenderar de att bli väldigt smutsiga. Läs vidare för att lära dig om de sex bästa naturliga rengöringsprodukterna mot fett i köket.

6 naturliga produkter för ett kök utan fettfläckar

Materialet på bänkskivorna kommer i stor utsträckning att avgöra vilken av dessa naturliga rengöringsprodukter du bör använda. Det viktigaste är att du gör ditt bästa för att hålla dem snygga.

1. Bikarbonat

Ja, vi har pratat många gånger om hur effektivt bikarbonat är när det gäller desinfektion och rengöring.

För att rengöra köksbänkarna behöver du helt enkelt bara blanda det med vatten så har du ett effektivt rengöringsmedel. Häll i en tesked bakpulver i 2,5 dl vatten och vinka sedan adjö till fettfläckarna.

2. Vaselin och vitvinsvinäger

Denna effektiva kombo återställer glansen hos bänkskivor av marmor, granit och sten. Blanda bara en halv tesked vaselin och en matsked vitvinsvinäger i en skål. Tillsätt sedan lite vatten för att späda ut blandningen.

Vem vill inte ha ett kök utan fettfläckar?

Använd sedan hushållspapper för att applicera blandningen över bänkskivorna. Dina bänkskivor kommer bli glänsande på nolltid.

3. Neutral tvål

Neutral tvål är effektivt mot fettfläckar

Denna produkt har du säkert hemma, och den är mycket effektiv mot fettfläckar. Det bästa är att den är perfekt för att rengöra granit och marmor och den får bänkskivorna att bli blanka och fina.

Blanda ut lite neutral tvål med varmt vatten och använd en mjuk kökssvamp för att rengöra de smutsiga ytorna.

4. Rengör marmor med citron

Citron är avfettande

Om du har bänkskivor i marmor som är nedstänkta av fettfläckar, är citron ett enkelt knep för en snabb och effektiv rengöring. Pressa en halv citron i ett glas varmt vatten. Tillsätt sedan en tesked tvättsprit eller väteperoxid. Rengör sedan ytorna med hushållspapper.

Citron verkar avfettande vilket är vad som gör det så effektivt.

5. Vinäger och vatten för daglig rengöring

Vinäger funkar bra mot fettfläckar

Ja, vi vet att du inte rengör dina bänkskivor jättenoga varje dag. Vem orkar med det? Därför är det bra att ha en enkel lösning som gör att man snabbt får bort det mest ytliga.

För att tillaga detta rengöringsmedel behöver du bara blanda ut lite vinäger med vatten. Häll upp i en sprayflaska så är det enkelt att ta fram och spraya när helst du behöver. Använd en bomullsduk när du torkar av.

Vinägern förhindrar ansamlingar av smuts och damm. Och det bästa är att du säkert redan har detta hemma. Nu kan du dagligen njuta av ett kök utan fettfläckar!

6. Sista tipset: Tvål och vatten

Tvål och vatten funkar bäst på trä

Det här alternativet rekommenderas främst för bänkskivor i trä. Enkel tvål och vatten är precis vad denna typ av bänkskivor behöver. De andra rengöringsmedlen vi diskuterat i denna artikel kan vara frätande för känsligt trä.

Du behöver inte blöta kökssvampen du rengör med så mycket. Vät den bara tillräckligt för att få bort smutsen och fläckarna så snabbt som möjligt. Ju snabbare du rengör dina träytor, desto mindre hinner träet bli skadat.

Som du kan se finns det en rad olika naturliga rengöringsmedel som passar perfekt för att hålla ett kök utan fettfläckar. Nu behöver du inte längre besväras över rengöringsmomentet efter matlagningen och kan helt fokusera på njutningen att laga goda måltider till familjen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rutala, W. A., Barbee, S. L., Aguiar, N. C., Sobsey, M. D., & Weber, D. J. (2000). Antimicrobial Activity of Home Disinfectants and Natural Products Against Potential Human Pathogens. Infection Control & Hospital Epidemiology. https://doi.org/10.1086/501694
  • Krehbiel, D. (2014). Acetic Acid Content of Vinegar. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-08-3221
  • Dhanavade, M., Jalkute, C., … J. G.-B. J. of, & 2011, U. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology. https://doi.org/10.1002/ajp.21003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.