5 städvanor för att hålla huset i ordning

Det krävs inte så mycket för att hålla huset i ordning! Allt handlar om sunt förnuft och att vara konsekvent när man väl börjat.
5 städvanor för att hålla huset i ordning

Senaste uppdateringen: 03 december, 2018

Känns det som att ditt hus aldrig får någon ro? Eller dyker smuts och föremål upp överallt på nolltid efter att du har städat? Har du barn känner du garanterat igen dig! Det är en utmaning att hålla huset i ordning, men det finns städvanor som kan hjälpa dig.

Många vänjer sig helt enkelt vid att leva bland oreda, men det ska du inte finna dig i. För att hjälpa dig ska vi idag presentera de fem bästa städvanorna för att hålla huset i ordning.

Fördelarna med att leva i ordning och reda

Fördelar med ordning

Först är det bäst att ta en titt på varför det är bättre att leva i ett rent och prydligt hem. Även om du kanske inte tror det spelar det en viktig roll för humöret.

Här kommer tre fördelar:

  • Lägre risk för sjukdom: ansamling av damm och bakterier orsakar allergiska reaktioner och andra problem.
  • Bättre humör: alla gillar att leva i ordning och ha en väldoftande omgivning. Det påverkar undermedvetet ditt humör och dina aktiviteter i hemmet.
  • Det är en form av träning: att städa kräver måttlig energi, vilket är bra för din kropp. När du är klar kommer du att känna lättnad och tillfredsställelse över att ha slutfört en så jobbig syssla.

5 städvanor för att hålla hemmet i ordning

Nu ska vi ta en titt på den viktiga biten. Hur kan man förändra sina städvanor för att hålla huset rent? Du kommer se att det rör sig om små dagliga ansträngningar som gör livet mycket enklare.

1. Håll golven rena

Håll golven rena

Om du ägnar fem minuter om dagen åt att hålla golven rena kommer du märka att det blir mycket lättare att hålla dem i gott skick. Istället för att låta damm och smuts ansamlas ska du rengöra dem varje dag med en fuktig mopp.

Om det inte ser ut att behövas kan du ta en vända ändå för att ta bort det damm som garanterat finns där.

2. Bädda sängarna

Bädda sängen

Ja, vi vet att många avskyr det. Men att bädda sängen kommer ge dig en känsla av att rummet är rent. Det är bäst att göra det på morgonen, efter att du har vaknat. Tänk bara på att kvalster gillar bäddade sängar. Om du kan ska du lämna fönstren öppna för att ventilera.

Sängkläder bör tvättas en gång i veckan i varmt vatten.

3. Lämna kläderna vikta eller på en galge

Vik dina kläder

Om det finns något som verkligen gör hemmet rörigt är det kläder huller om buller. För att undvika det är det bra att göra det till en vana att inte lämna kläder där de inte hör hemma. När du kommer hem ska du hänga upp jackan; efter att ha duschat ska du lägga smutsiga kläder i tvättkorgen; om du bytt om för att gå ut eller sova ska du lämna nästa dags kläder på en stol eller i garderoben.

Det är enkla städvanor som har stor visuell påverkan.

4. Rengör duschen och resten av badrummet en gång om dagen

Torka av duschen dagligen

Även om det kan kännas bortkastat att rengöra duschen efter att ha duschat är det väldigt effektivt. Du kan torka med en trasa och lite desinfekterande medel över väggarna för att undvika ansamling av tvål och mögel. Du kan även avvara några minuter innan du duschar för att rengöra toaletten och handfatet.

Du kommer se att man med lite ansträngning radikalt kan förändra tillståndet i badrummet.

5. Schemalägg en tid för gruppstädning varje dag

Familjen hjälper till

Ge varje familjemedlem en uppgift: att diska, ta ut soporna, ge mat till husdjuren eller sopa golven. Om du lever ensam ska du försöka göra det ändå, även om det tar längre tid. Det är små ansvar som verkligen gör skillnad. Det lär dessutom dina barn om ansvar och hjälper er att leva tillsammans som en familj.

Sist men inte minst är det värt att säga att inget av det här antyder att du ska “leva för att städa…” Du behöver inte gå till det extrema för att få lite balans och en känsla av välbehag i ditt liv.

Det handlar om att hitta en rutin och skapa en hälsosam och nöjsam omgivning. Du behöver inte bli besatt, var bara konsekvent.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
  • Casanova, V. (2011). Métodos de limpieza , desinfección y esterilización.
  • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.