Tips för att bli av med kvalster hemma

Kvalster kan överleva länge, så det är bäst att tvätta och byta kläder säsongsmässigt och tvätta sängkläder innan man använder dem.
Tips för att bli av med kvalster hemma
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Kvalster är mikroskopiska organismer som lever på tyger och liknande ytor. De samlas huvudsakligen i sovrummet (madrasser och kuddar är favoritplatser) och kan orsaka allergier och sjukdomar. Därför är det viktigt att bli av med kvalster i så hög utsträckning som möjligt.

I den här artikeln ska vi ge dig tips och metoder för hur man gör just det.

Vad är kvalster?

Nysande kvinna

Kvalster är en underklass av spindeldjur och mäter inte mer än några millimeter i längd. De lever i många olika miljöer och har koloniserat omgivningar på land såväl som till havs, och till och med extrema platser såsom öknar, höga berg och heta källor.

Många kvalster lever på mossa, blad, ormbunkar, stjälkar och blommor, medan andra livnär sig på grödor (skadedjur). Vissa orsakar allergier hos människor medan andra är parasiter på djur. Allergier kommer av deras avföring och döda kroppar (som vi inte ser, men som ansamlas i hemmet).

Dammkvalster kan hittas i alla omgivningar och inhaleras utan att man inser det, vilket utlöser ihållande allergier eller astma. Dessa finns i stora mängder i madrasser, kuddar, filtar, lakan och soffor, och kan leva i upp till tre månader. De kan lägga upp till 100 ägg.

Deras favorittid för fortplantning är under höst och vår. Bland allergisymptomen från dammkvalster hittar vi:

 • Rinnande näsa
 • Nysningar (speciellt på morgonen)
 • Nästäppa
 • Vattniga och kliande ögon
 • Rodnad hud
 • Visslingar när man andas

Hur man kan bli av med kvalster hemma

På grund av deras pyttelilla storlek och det faktum att de kan finnas på platser vi ofta använder, såsom soffan och sängen, inser vi ofta inte att de tagit över ett rum förrän de första symptomen dyker upp.

Därför är det viktigt att bli av med kvalster för att undvika allergier och astma.

1. Byt sängkläder regelbundet

Kvalster livnär sig huvudsakligen på damm och död hud. När vi sover tappar vi partiklar som mikroorganismerna kan äta. Försök därför att byta lakan och filtar varje eller varannan vecka.

2. Tvätta vid höga temperaturer

Tvätta med hett vatten

Alla sängkläder bör tvättas med vatten som är så varmt som möjligt (runt 55° C). Tveka inte att använda ett kraftfullt och bra tvättmedel. Vi rekommenderar produkter som innehåller eukalyptus-, teträd- eller cederolja, vilket ökar effektiviteten.

 • Om du använder kallt eller varmt vatten bör du även använda någon form av blekmedel som lämpar sig för kläder.
 • Blanda inte dina sängkläder med andra kläder. Det för att förebygga att de sprider sig från det ena till det andra.
 • Efter att ha tvättat kan du skölja ur tvättmaskinen med hett vatten för att bli av med kvalstren helt och hållet.
 • För att torka kläderna ska du lämna dem i solen hela dagen efter att du kört dem i torktumlaren.

3. Dammsug varje vecka

Din dammsugare är inte bara bra för mattor, utan kan även användas för soffan, gardiner, stolar (beroende på materialet), sängen, etc. Med andra ord alla möbler eller platser där folk ligger eller sitter, och lämnar döda hudceller.

 • För att dammsugaren ska kunna göra sitt jobb effektivt bör den ha en mikrofilterpåse i dubbla lager som fångar dammpartiklar och kvalster på samma gång.
 • Kom ihåg att dammsugning av ytor inte är en garanti för att patogener och allergener försvinner.
 • Det som är bra är att dammet och partiklarna kvalstren livnär sig på avsevärt kommer minskas. Glöm inte att underhålla din dammsugare så att den fungerar som den ska.

4. Ångrengöring för att bli av med kvalster

Rengör med ånga

Det här är framförallt viktigt om du har mattor på golvet. Det löser upp smuts och dödar även baciller och kvalster både på ytorna och i de djupaste delarna av tyget. Efter rengöringen måste du använda en tork eller luftavfuktare, eftersom fuktigheten kan skapa en perfekt miljö för bakterier att ansamlas och locka till sig dessa mikroorganismer.

Vidare rekommenderar vi att du inte använder dammvippor eller torra trasor, eftersom de sprider allergener i luften. Det är istället bättre att använda en fuktig trasa eller mopp för torra ytor.

5. Tvätta dina förvarade kläder

Det är ganska vanligt att förvara filtar och varma kläder när sommaren börjar och sedan ta fram dem när temperaturerna sjunker inför vintern.

 • Innan du lägger dem på sängen eller bär dem ska du först tvätta dem.
 • Under tiden de var i förvaring eller under sängen kan kvalstren ha förökat sig och överlevt.

6. Täck med plastöverdrag

Använd överdrag

Dammsäkra anti-allergiöverdrag finns tillgängliga i butiker och är gjorda av välvävda tyger eller plast som hindrar kvalster från att göra sig hemma. Kuddar är bäst om de är gjorda med syntetisk stoppning, och de lämpligaste madrasserna innehåller viskoelastiskt skum.

7. Säg farväl till gosedjur och mattor

För att bli av med kvalster och förebygga att de lever rövare med din hälsa är det bäst att minska områdena där de kan frodas, såsom gosedjur och mattor. Vi rekommenderar även att du inte sover på soffan, för att förebygga att de ansamlas där, samt att du har så få föremål som möjligt där damm kan samlas.

En minimalistisk inredning är nyckeln. Glöm heller inte att ventilera rummen minst en gång i veckan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.