Lär dig hur du kan rengöra madrasser och kuddar naturligt

Lär dig hur du kan rengöra madrasser och kuddar naturligt

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ett rent hem fritt från kvalster är en prioritet för oss alla, men det är inte alltid så lätt. Det finns områden vi brukar glömma bort och andra som vi inte har en aning om hur vi ska hantera. Det senare gäller oftast när man ska rengöra madrasser och kuddar.

Saken är den att det är väldigt viktigt, för vi pratar ju om platsen där vi soverIgnorerar man det gör man inte bara respiratoriska sjukdomar som astma eller allergier värre, utan det kan även påverka utseendet på madrassen.

När man har mycket damm hemma kan det dessutom lätt påverka sömnkvaliteten. Det beror på att det då finns för många mikroorganismer som hindrar dig från att andas ordentligt. Det finns många kemikalier som kan rengöra madrasser och kuddar, men de hälsosammaste sätten är de naturligaste.

Hur du kan desinficera och rengöra din madrass

Madrass

Vi rekommenderar först och främst att du inte bäddar sängen så fort du har vaknat. Undrar du varför? När du bäddar på en gång stänger du in de partiklar som finns i sängkläderna och madrassen.

Det är därför bäst att låta dem andas och ge dem lite solljus först. Det är mikrobernas ärkefiende. När du kommer tillbaka till sängen kommer många av dem ha försvunnit.Så om du letar efter en effektiv lösning, häng ut dina lakan under dagen!

Du kan dock ibland behöva något mer intensivt. I så fall föreslår vi att du använder bikarbonat och eteriska oljor.

Ingredienser

 • 2 matskedar bikarbonat
 • 2 droppar:
  • timjanolja
  • eterisk teträdolja
  • lavendelolja

Hur man gör

Desinficering av madrass
 • Först blandar du bikarbonaten med oljorna.
 • Använd därefter en sprayflaska för att spraya blandningen på madrassens yta. Låt det verka i 2 timmar.
 • Därefter dammsuger du så att det inte blir några rester över.

Med det kommer din madrass bli som ny och göra det lättare för dig att andras när du sover. Du kommer inte längre vakna upp tröttare än när du gick och lade dig.

Enkla tips för att rengöra dina kuddar

Man kan också ta hjälp av tvättmaskinen, men vi vill ge dig några miljövänliga lösningar.

Bikarbonat och vinäger

Sked med bikarbonat

Du kan använda parfymerat tvättmedel, men vi rekommenderar den här metoden av en simpel anledning: du undviker skadliga kemikalier som förorenar luften i ditt hem.

Ingredienser

Hur man gör

 • Du behöver bara lägga kuddarna i tvättmaskinen tillsammans med blandningen.
 • Upprepa processen två gånger.
 • Torka dem i solen för att ta hand om eventuella kvarstående mikrober eller fukt.

Med våra enkla tips kommer du enkelt kunna rengöra madrasser och kuddar. Det kommer inte kräva mycket ansträngning eller pengar. Som om det inte vore nog är det även bra för miljön.

Vi rekommenderar att du också upptäcker andra gröna behandlingar för både dig och ditt hem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.