Vältränade kurvor - 5 enkla övningar du kan göra hemma

Det är viktigt att träna på medelintensitet så att man kan hålla en regelbunden träningsrutin som passar kroppen och minskar skaderisken. Börja lågintensivt om du inte är van vid träning, och öka stegvis för att se resultaten komma vartefter.
Vältränade kurvor - 5 enkla övningar du kan göra hemma

Senaste uppdateringen: 29 september, 2020

Fysisk träning är viktigt för att hålla dig frisk, men också om du vill få fina, vältränade kurvor. I dag ska vi visa dig fem enkla övningar du kan göra hemma för att trimma figuren.

Resultatet är mer definierade muskler, mindre fett, mer flexibilitet, inga slappa kroppsdelar, större motståndskraft och livskraft och – såklart – bättre självförtroende.

Träningsrutin för vältränade kurvor

Med vältränade kurvor får du mer definierade muskler

Träningsrutinen vi ska presentera är enkel men väldigt effektiv. Du kan göra den hemma när du vill och du behöver knappt några redskap. En matta kan vara användbar, och även vikter om du vill öka intensiteten (du kan använda vattenflaskor), och musik hjälper till att hålla uppe energin.

Hur många repetitioner, set och vilken intensitet bestämmer du. Det viktiga är att börja lågt och öka gradvis för att undvika stelhet och skador.

Det bästa är att öka progressivt tills du når en bra nivå som passar för dig och din kropp.

1. Squats/knäböj

Squats kan du göra var som helst

Vi börjar med squats, eller knäböj. Det är en av de mest klassiska träningsövningarna för att trimma figuren.

De är lätta att göra, du behöver ingen maskin och du kan göra dem var som helst. De är dessutom väldigt effektiva för att stärka och ge fin form till rumpan, låren och vaderna. Med andra ord, en viktig övning för att få vältränade kurvor.

Hur gör man squats?

 • Ställ dig med fötterna i höftbredd.
 • Böj sedan dina knän lite i taget. På så vis sänker du rumpan neråt mot golvet så långt ner du kan utan att lyfta fötterna från golvet.
 • Det är viktigt att du tänker på att hålla ryggen helt rak under hela övningen. Svanka inte.

2. Upphopp

Hoppa för att förbättra kondition och andning

Om du utöver att tona benen även vill bli av med fett behöver du även aerobiska övningar. Dessa hjälper dig att förbättra konditionen och andningen.

Ett utmärkt sätt att få sådan träning är med olika typer av hopp.

 • Ett sätt att träna hopp är med hopprep. Det är en enkel övning som bränner en massa kalorier och fett.
 • Ett annat alternativ som är mildare mot leder och bra om man har ledsmärtor kan vara att använda en studsmatta. Det går i dag att få tag på små studsmattor som man kan ha hemma.

Tänk på att hur du än hoppar ska du landa på framdelen av fötterna och inte på hälarna.

3. Plankan

Plankan tränar hela kroppen

Det är bålen som visar om du är i form eller inte, och där du mest kan känna av dina vältränade kurvor. Det är vanligt att man samlar på sig fett i buken och runt höfterna, så tänk på att träna denna del av kroppen.

Här är det också viktigt att du äter nyttigt, eftersom en bra kost har direkt inverkan på hur du vill forma kroppen, speciellt midjeområdet.

Plankan är en intensiv och effektiv träningsövning som stärker buken och ger dig vältränade kurvor:

 • Ligg på mage, sätt händerna eller underarmarna på golvet i höjd med axlarna och lyft kroppen uppåt. Stöd dig på tårna eller knäna.
 • Håll kroppen lyft parallellt med golvet. Spänn åt musklerna runt buken och rumpan så att kroppen hålls rak, och så att du inte skjuter ut med rumpan för mycket, och inte svankar.
 • Håll kvar i positionen så länge du orkar.

4. Armhävningar

Du kan variera armhävningarna genom att göra dem på en arm

Med väldefinierade muskler i överkroppen får du snabbt vältränade kurvor. Oavsett om ditt mål är att bli av med slappa överarmar eller att få ett fast och snyggt bröst är armhävningar en viktig övning att ha med i din träningsrutin.

Det finns många olika varianter av armhävningar. Grundpositionen är densamma som för plankan i föregående övning, med händerna och antingen tårna eller knäna som stöd.

Du kan variera övningen genom att till exempel göra den på en arm i taget. Allt beror på vilken kraft du har och vad du föredrar.

5. Ryggstretch

Stretcha för att få en bra hållning

För att få vältränade kurvor är det inte bara viktigt att tona musklerna och bränna fett. Du måste även ha en bra hållning, dvs. inte tendera att luta snett åt sidan eller en svankande rygg.

Därför är det viktigt att stretcha.

 • Ligg på rygg och krama om knäna med armarna.
 • Vagga försiktigt fram och tillbaka för att massera ryggraden.
 • Sänk sedan knäna neråt åt ena sidan. Du kommer känna att motsatt sida av ryggen sträcks ut. Du kan förlänga sträckningen genom att sträcka ut armen på den motsatta sidan. Gå sedan tillbaka till utgångsläget och upprepa åt andra hållet.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.