6 olika tekniker för att få en bättre hållning

Dålig hållning kan ha väldigt negativa konsekvenser på din ryggrad. Vi ska visa dig hur du uppnår bättre hållning.
6 olika tekniker för att få en bättre hållning
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

När du sitter flera timmar framför datorn eller står upp på jobbet kanske din ryggrad aldrig ordentligt står i linje. Bättre hållning är viktigt för hälsan och för att undvika ryggsmärta (alltför vanligt i dagens samhälle).

I dagens artikel vill vi dela med oss av några av de bästa teknikerna för att uppnå bättre hållning.

Vad påverkar din ryggrads position?

Ryggsmärta

I grund och botten, allt. Din ryggrad är ditt huvudsakliga stödsystem och det är viktigt att ta hand om det. Dålig hållning kan leda till allvarliga och till och med obotliga problem, såsom diskbråck och kronisk trötthet. Men det är mer än bara obehag från att inte sitta, stå eller gå korrekt.

Kvinnor får ofta problem med höften. Varför? När vi vilar lägger vi ofta all vikt på ett av våra två ben. Att använda högklackat eller bära en tung axelväska kan dessutom förvärra problemet.

Dålig hållning blir allt vanligare på grund av de jobb många har idag, utöver den växande närvaron av fetma, fysisk inaktivitet och överdriven teknologianvändning (inklusive telefoner, surfplattor och laptops).

När du tippar huvudet nedåt för att skicka ett SMS eller kolla e-post och sociala medier får det din ryggrad att kuta och kroppen att luta sig framåt. Visste du att det är en av anledningarna till varför många drabbas av nacksmärta?

Glöm inte att läsa: Stel nacke? Prova dessa huskurer!

Hur ser den perfekta hållningen ut?

Vissa fokuserar bara på hur de håller ryggen och axlarna när de tränar eller lyfter vikter, men man måste vara uppmärksam på sin hållning hela tiden, var som helst: oavsett om det är i matbutiken, i tunnelbanan eller när man ser på TV hemma.

Följande är några stunder under dagen när du vanligtvis inte är uppmärksam på din hållning:

När du sitter

Sittande-kvinna

Dina fotsulor bör vara platt på golvet, din rygg rak och dina axlar nedåt och bakåt. Om du korsar benen kan det störa cirkulationen och leda till svullnad och trötthet.

När du står

Dina knän bör vara något böjda och dina magmuskler öppna för att expanderas när du andas. Låt också din vikt distribueras mellan dina ben och ditt bröst.

När du går

Håll din nacke och ditt huvud upprätta – titta inte ner, för det kan orsaka spänningar i nacken. Se till att dina hälar tar i marken först, följt av dina tår.

När du sover

Sovställning

Den bästa positionen när du sover är på sidan med benen böjda. Det hjälper dig att hålla ryggraden rak. Vidare måste du använda en högkvalitativ madrass och bra kuddar (att byta dem då och då är viktigt).

När du kör

Bättre hållning gagnar din ryggrad såväl som din säkerhet. När du håller dig själv upprätt löper du mindre risk att skadas om en olycka inträffar. För att göra det ska du sluta luta dig tillbaka mot sättet eller vila huvudet mot nackstödet. Justera sätet så att du lätt kan nå fotpedalerna utan att böja dig framåt.

Hur du kan uppnå bättre hållning

Det finns flera tekniker som kan hjälpa dig att hålla ryggen rak under dagen. Inledningsvis kan det vara lite svårt att komma ihåg att “sitta upprätt”, och dina muskler såväl som ryggrad kan kännas lite ömma eftersom de inte är vana. Fördelarna är dock mycket större än det inledande obehaget. Några effektiva alternativ är:

Föreställ dig att ett rep håller dig uppe

Det lärs ofta ut i yoga- och pilatesklasser. Du måste tänka dig att ett rep går från toppen av ditt huvud till taket.

Sätt tejp på ryggen

Du får be en vän om hjälp. Gör ett X på din rygg med maskeringstejp som börjar från höger axel och går ned till den vänstra höften, över midjans baksida. Gör samma sak från vänster axel ner till höger höft. Det hjälper dig att bibehålla din hållning. Det är viktigt att du håller axlarna bakåt när du applicerar tejpen.

Balansera en bok på huvudet

Denna teknik har använts i åratal för att lära unga flickor hur de ska gå. Idén är att du håller huvudet och nacken raka och inte tittar nedåt. Det undviker även att du får håglösa, hängande axlar.

Tänk på dina vader

Stretcha

Hållning är inte något som bara påverkar ryggraden – det är en del av hela din kropp. Dina ben stödjer hela din vikt, och vaderna ansträngs mest.

Sätt dig på golvet, sträck ut dina ben och luta dig framåt för att nudda tårna. Det är en utmärkt stretchövning för din rygg, dina axlar och din nacke, samtidigt som du stärker musklerna i vader och buk.

Ta pauser

Om du sitter hela arbetsdagar vid ett skrivbord ska du försöka komma upp då och då för att gå runt. När du står kan du göra några varv runt skrivbordet och röra på armarna samt axlar och höfter. När du sitter kan du sätta upp benen, hålla ryggen rak och axlarna avslappnade.

Se dig i spegeln

Ett utmärkt sätt att veta om din hållning är bra är genom att titta i spegeln. Titta in i spegeln, sätt dig rakt och se hur du ser ut. Det hjälper dig se till att du gör det rätt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.