Förbättrad cirkulation i armar och ben

Förbättrad cirkulation i armar och ben

Senaste uppdateringen: 01 januari, 2019

Brukar du ha kalla händer och fötter samt en konstant kittlande känsla i vissa lemmar? Eller stickningar, avdomningar eller muskelkramper? Det kan bero på dålig cirkulation.

Det betyder att cellerna och vävnaden i dina lemmar inte får tillräckligt blodflöde och därför för lite syre eller näringsämnen. Eftersom blodet även för med sig avfall och gifter kan man förstå vilka problem som kan uppkomma med tiden.

Symtom på dålig cirkulation

Som vi redan har nämnt kan kroppens lemmar uppvisa symtom som låg temperatur, nålliknande stickningar eller en kittlande känsla. Dessa är de vanligaste symtomen på dålig cirkulation. Det finns dock fler symtom:

 • Avdomnade armar och ben
 • Smärta och kramper i händer och fötter
 • Uppsvullna ben
 • Långsam läkning av sår på händer och fötter
 • Sprickor i fötter och händer
 • Förlust av känsel i lemmar
 • Migrän och huvudvärk
 • Blåfärgade fingrar och naglar
 • Åderbråck
 • Klåda på armar och ben
 • Smärta i glutealmusklerna och bensmärtor.
 • Förlorad styrka i händer och fötter
 • Svårigheter att gå
 • Yrsel när du står upp

Möjliga orsaker

Orsakerna till dålig cirkulation kan vara många. Det kan exempelvis bero på diskar som flyttat sig, muskelspasmer på grund av dålig hållning, inflammation, exponering av låga temperaturer. Det första du bör göra är att söka läkarhjälp så att du kan få en diagnos. Därifrån kan du sedan bestämma vilka naturliga alternativ som är bäst för just dig.

Ibland kan våra dåliga vanor, som alkoholkonsumtion, för mycket koffein, starka läkemedel, dålig hållning, näringsbrist eller för mycket stress orsaka bristfällig blodcirkulation i lemmarna.

Vid andra tillfällen kan orsaken vara allvarligare hälsoproblem, som blockering i perifera artärer, aterioskleros, Raynauds fenomen, kranskärlssjukdom, hjärtarytmi, njursvikt, lunginfektion, diabetes, högt blodtryck eller blockering av blodkärlen i form av blodproppar.

Förbättra din livsstil

Förbättra din livvstil och förbättra din cirkulation

Det bästa är att kombinera behandlingar. Beroende på vilken diagnos din läkare ger dig och vilka läkemedel som skrivs ut för att lösa problemet kan förändringar av livsstil, en hälsosam kosthållning och vissa huskurer inte bara hjälpa dig att lindra symtomen, utan även hjälpa dig att bli helt frisk.

Att röka mindre, inte dricka alkohol regelbundet, promenera mer, ägna sig åt cykling och styrketräning för armar och ben, simning eller andra vattenaktiviteter – alla är bra saker att göra. Att promenera i 40 minuter kan alla göra, och det kan leda till otroliga förbättringar. Det är även rekommenderat att använda löst sittande kläder – speciellt när man sover – och undvika låga temperaturer.

Naturligt näringsintag

C-vitamin

Att äta livsmedel rika på C-vitamin aktiverar cirkulationen. De som främst innehåller stora mängder C-vitamin är citrusfrukter, som citron, apelsin, kiwi, grapefrukt och lime, såväl som andra frukter som guava, pompelmus, jordgubbar, bär, vattenmelon och melon. Tomat, spenat, gröna och röda pepparfrukter, brysselkål och persilja är också rika på C-vitamin.

E-vitamin

Vattenmelon, tomater och jordgubbar innehåller dessutom lykopen, vilket aktiverar blodcirkulationen. En annan oersättlig vitamin för bra cirkulation är E-vitamin. Den finns i höga halter i gröna bladgrönsaker som spenat och broccoli, och även i öljäst och vetegroddar. Den finns även i frukter och grönsaker med mycket kalium, som bananer.

Några oljor som är rika på E-vitamin och omega-3 är sesamolja, valnötsolja, palmolja, mandelolja och olivolja, men det är även rekommenderat att äta följande livsmedel: oliver, mandlar, valnötter, hasselnötter, sesamfrön och solrosfrön. Det är dessutom rekommenderat att äta mer äggula, fisk och kosttillskott med spirulina för att förbättra cirkulationen.

Undvik mättat fett

Det är bäst att försöka undvika livsmedel som är rika på mättade fetter som smör, grädde, köttpålägg och bakelser. Detta eftersom triglycerider och kolesterol förtjockar blodet avsevärt, vilket påverkar cirkulationen. Ät heller inte för mycket salt eller natrium, eftersom dessa absorberar vatten och även kan påverka blodets tjockhet.

Proteaser

Något väldigt användbart är proteaser, som kan lindra inflammation väldigt effektivt. En proteas som rekommenderas är bromelain från ananas, vilket kan hittas som kosttillskott på apotek. Ta 3 till 5 kapslar om dagen mellan måltider.

Några naturliga behandlingar

Utöver en nyttig och naturlig kost med lite mättat fett och mycket grönsaker är det bra att hålla cirkulationen i gott skick med några huskurer:

 • Applicera saften från aloe vera på de drabbade regionerna. Det är även bra att konsumera tre matskedar av saften mellan måltider.
 • Applicera eteriska oljor. Späd ut eterisk lavendelolja i mandel- eller kokosolja och massera ben, fötter, armar eller händer.
 • Örtavkok. Rölleka- eller ingefärste, avkok på åkerfräken, mistel, passionsblomma, gingko biloba, timjan, salvia eller rosmarin är väldigt bra för att få igång cirkulationen. Välj det du har tillgång till. Låt det koka i 15 minuter på låg värme och låt det sedan stå i 5 minuter. Drick efter varje måltid.
 • Ät en eller två vitlöksklyftor innan frukost eller lägg till mycket vitlök i din dagliga kost. Det kommer hjälpa till att öka blodflödet och ta bort plack från venerna och därmed förebygga åderförkalkning.
 • Drick en liter mineralvatten innan frukost, glas efter glas långsamt tills du känner att cirkulationen förbättras. Vidare bör du dricka ordentligt med vätska under dagen, som avkok, fruktjuice på färska frukter, vegetarisk eller lättmjölk och grönsaksbuljong.

.. och några till

 • Applicera lersalvor på drabbade områden. Detta kommer inte bara hjälpa till att förbättra cirkulationen, utan även lindra svullnad och åderbråck som orsakats av dålig cirkulation.
 • Sitt med fötterna och händerna i varmt vatten med peppar varje kväll. Det är en uråldrig behandling som hjälper till att aktivera cirkulationen i lemmarna.
 • Sitt med händerna och fötterna i ett ingefärsrotsbad. Blanda en tesked ingefärspulver i två liter varmt vatten och sänk sedan ner drabbade lemmar i blandningen.
 • Häll 25 centiliter färsk mynta i 3,5 liter upphettat vatten. Sätt ner fötterna i badet och sitt så i 15 minuter. Torka dem väl efteråt. En matsked rosmarin och ytterligare en med vinruta i en halvliter kokat vatten kan efter att det har svalnat användas för att tvätta händer och fötter.
 • Bad med rosmarin, fläder, åkerfräken, kardborre och vallört. Lägg till en näve av dessa örter i rikligt med kokat vatten. Låt det stå i 30 minuter innan du silar det och lägger till i badvattnet. Bada i 15 minuter och slå sedan in dig i en handduk i ytterligare 10 minuter.
 • Ta ett lökbad. Koka upp tio liter vatten och ett kilo lök. Lägg sedan till brygden i ditt badvatten och bada i tio minuter.

Alla dessa traditionella behandlingar ger dig stor lindring av symtomen eftersom de aktiverar arm- och bencirkulationen såväl som cirkulationen i resten av kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.