En ny och effektiv metod för att bota migrän

En ny och effektiv metod för att bota migrän
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

En stor andel av befolkningen lider av huvudvärk, och enligt statistiken är det i första hand kvinnor som drabbas. De dystra resultaten driver forskarna att söka efter nya rön och behandlingar varje år i hopp om att lindra eller till och med eliminera det fruktansvärda lidande som migrän orsakar. Men tänk om det gick att bota migrän?

Enligt en färsk studie från Spanish Society of DAO Deficiency och Cataluña General Hospital beror migrän huvudsakligen på ett visst enzym. Det är ett enkelt och naturligt ämne som kan administreras naturligt före måltid för att permanent bota migrän. Jag är säker på att du vill veta mer, så hoppa inte över informationen nedan.

Migrän och DAO-enzymet

Migrän och histamin

Den här studiens resultat presenterades på den senaste internationella läkemedelskonferensen som hölls i Barcelona. Det var det perfekta tillfället att visa det direkta sambandet mellan DAO-enzymet och migrän. Enligt chefsforskare Joan Izquierdo Casas hade alla patienter som led av migrän brist på detta enzym.

Denna studie stöddes av flera organisationer, varade i ett och ett halvt år och inbegrep deltagande av mer än 100 patienter som drabbats av kronisk och svår migrän. De drabbade hade mellan 9 och 14 episoder i månaden och könsfördelningen bland dem som regelbundet led av migrän var 81% kvinnor och 19% män.

För att studien skulle bli effektiv använde de en “dubbel-blind”-teknik, vilket innebär att varken läkare eller patienterna visste vilken grupp som erhöll enzymet och vilken grupp som fick placebobehandling. Detta gav det avgörande resultat som nämndes tidigare: migrän är relaterat till brist på DAO-enzymet. Dessutom spelar ärftlighet in i någon grad eftersom denna typ av brist överförs från föräldrarna till deras barn.

Hur fungerar DAO-enzymet?

Detta enzym är ansvarigt för att bryta ner och syntetisera en molekyl som kallas histamin, som återfinns i en mängd olika livsmedel; i störst utsträckning i citrusfrukter och mejeriprodukter.

När histaminet har förstörts drivs det ut via urinen. Men vad händer hos personer som lider av migrän? Eftersom de inte har en tillräcklig mängd av DAO-enzymet är de oförmögna att förstöra histamin och därför tenderar det att ackumuleras i blodet, vilket orsakar både migrän och gastrointestinala störningar.

Hur går behandlingen för att bota migrän till?

Behandlingen är mycket enkel. Att ta en kapsel med DAO-enzymet före dina huvudmåltider är fullt tillräckligt för att bota migrän. Det måste ske i samband med måltider eftersom detta gör det möjligt för enzymet att fullgöra sina funktioner vid matsmältningen, det vill säga att eliminera och syntetisera histamin som förekommer i många livsmedel.

Specialister framhåller också att detta enzym inte är beroendeframkallande eller har någon ogynnsam effekt eftersom det är ett livsmedel. Det är ett grundläggande komplement för matsmältningen. Svårare än så är det inte.

Hur verkar det?

Intag av exogent DAO-enzym tillåter kroppen att återupprätta metabolismen av histamin, som hindrar det från att ansamlas i tunntarmen där det kontinuerligt skall elimineras efter att ha utfört sina matsmältningsfunktioner. Dessa kapslar förhindrar onödig ansamling och stoppar också histaminet från att komma ut i blodomloppet, vilket orsakar migrän och matsmältningsproblem.

Hur du tar det

Du kan ta 1 eller 2 kapslar med lite vatten tjugo eller trettio minuter före måltid. Varje dos är lika för alla vuxna och visas på produkten. Du hittar dem i hälsokostbutiker och på apotek. Det är ett grundläggande kosttillskott för att främja matsmältningen och eliminera histamin.

Speciella indikationer

  • Innehåller inte laktos eller gluten
  • Lämpligt för diabetiker
  • Det är inte ett läkemedel. Även om detta är en naturlig behandling är det som vid andra typer av behandlingar klokt att rådgöra med din läkare angående möjliga biverkningar.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Godin, O. (1976). [Headache]. Acta Psychiatrica Belgica.
  • Ryan, R. E. (1981). Migraine prophylaxis: a new approach. The Laryngoscope.
  • Maintz, L., & Novak, N. (2007). Histamine and histamine intolerance. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/85/5/1185 [pii]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.