5 saker du säkert inte visste om vattenmelon

5 saker du säkert inte visste om vattenmelon
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Om du tycker att vattenmelon är gott men bara värd att äta lite då och då, är det dags att tänka om! Vattenmelon är en helt fantastisk frukt. Här är fem saker vi slår vad om att du inte kände till om vattenmelon. Läs vidare!

1. Vattenmelon är rik på antioxidanter

Vattenmeloner är fulla av antioxidanter och andra viktiga näringsämnen, inklusive tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folsyra, pantotensyra, magnesium, fosfor, kalium, zink, koppar, mangan, selen, kolin och betain. Ja, som du ser är detta en mäkta näringsrik frukt!

Det finns också fenolföreningar i vattenmelon, såsom flavonoider, karotenoider och triterpenoider. Vad betyder detta för dig, du hängivna vattenmelonätare? Det innebär att du får några stora naturliga antiinflammatoriska och antioxidativa hälsofördelar varje gång du tar dig en skiva.

Vattenmelon innehåller mer lykopen än någon annan frukt eller grönsak! Lykopen är en av de karotenoider som återfinns hos vattenmeloner som är riktigt mogna, så köp meloner som är färdiga att ätas eller låt dem ligga i solen om de inte verkar helt mogna ännu.

Om du kan se insidan rekommenderar vi att du väljer exemplar med rosa och rödaktigt fruktkött framför ljusare färger. Lykopen är en bra hämmare av många inflammatoriska processer och verkar tillsammans med din kropp för att bekämpa sjukdomar och främja läkningsprocessen.

Studier har visat att om du förvarar melonen i kylen vid 2 grader i 48 timmar finns det ingen risk att lykopenet förstörs. Du kan med fördel förvara den så här upp till sju dagar för bästa resultat.

Vattenmelon innehåller också en stor mängd C-vitamin, vilket naturligtvis är bra för din hud, din allmänna hälsa och dina energinivåer. Det har också en antiåldrande effekt.

Citrullin är en av de aminosyror som finns i denna fantastiska frukt. Det har fått en hel del uppmärksamhet av forskare på senare tid eftersom det omvandlas till arginin i njurarna, vilket ger näring åt kroppen, sänker blodtrycket och lindrar erektil dysfunktion! Citrullin kan också motverka ansamling av fett i kroppen, vilket hjälper till att förhindra fetma och övervikt. Enastående effekter!

2. Gör dig mätt

Den höga vattenhalten och den subtila smaken hos vattenmelon innebär att du kan äta en hel del på en gång. Samtidigt är den riktigt mättande! Kroppen suger upp fruktens energigivande vatten och omsätter det omedelbart. Det spolar urinblåsan och njurarna rena, vilket ger dig en fantastisk utstrålning. Du kan dock komma att upptäcka att du behöver gå på toaletten oftare. Vattenmelon har en välkommen vätskedrivande effekt som motverkar vattenansamlingar i kroppen.

3. Bra för gravida kvinnor

Ja, om du är gravid är vattenmelon en perfekt frukost för dig och ditt barn. Att äta meloner på fastande mage är en bra idé eftersom de då smälts både lättare och snabbare, vilket är bra när du har mindre utrymme än vanligt i din mage. Ät några skivor som mellanmål 2 eller 3 timmar efter en måltid eller direkt när du stiger upp. Du kan vara säker på att ditt barn känner av kärleken det får ta del av!

Graviditet och vattenmelon

4. Förebygger kramper

Vattenmelon – liksom gurkor – har en bevisad förmåga att lindra mensvärk. Eftersom båda dessa livsmedel är vätskedrivande spolar de ut gifter och slaggprodukter från muskelvävnaderna så att du vaknar upp mindre ofta med kramp på natten.

5. Bra för hjärtat

Ny forskning har visat att vattenmelon kan minska risken för hjärtproblem. I en studie 2014 fick överviktiga vuxna äta vattenmelon varje dag och som en följd sjönk deras blodtryck kraftigt. Resultaten tyder på att vattenmelon stöder hjärtat när människor utsätts för stressande situationer.

Citrullin är den aminosyra vi har att tacka för dessa underbara effekter. Det hjälper till att omvandla giftig ammoniak till urea. Kväveoxid produceras av arginin, vilket hjälper oss att upprätthålla sunda blodkärl och normalt blodtryck. Lykopen, vitamin C och A ger antioxidanter som behövs för att bli av med skadliga fria radikaler. Det är hjärtats förverkligade dröm – en perfekt frukt att införliva i kosten för människor i alla åldrar!

Förbättra hjärthälsan med vattenmelon

Kom ihåg…

För att få den bästa vattenmelonen bör du leta efter en som är ekologisk, färsk och fullmogen. Dessa sägs innehålla så mycket som 250 mg citrullin 240 ml. Köttet ska vara mörkrött för att säkerställa ett stort lykopeninnehåll. På utsidan bör melonen vara fast och slät samt ha en gulaktig yta på den del av skalet som var i kontakt med marken medan den växte.

Medan vattenmelonen är hel bör du förvara den på en torr och sval plats. När du öppnat den ska den förvaras i kylskåpet som tidigare nämnts – förslagsvis i en sluten behållare. Kom ihåg att äta lite av den varje dag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Oseni O, Odesanmi O, Oladele F. Antioxidative and antidiabetic activities of watermelon (Citrullus lanatus) juice on oxidative stress in alloxan-induced diabetic male Wistar albino rats. Niger Med J. 2015;
  • Naz A, Butt MS, Sultan MT, Qayyum MMN, Niaz RS. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014;
  • Bojórquez RMC, Gallego JG, Collado PS. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutricion Hospitalaria. 2013.
  • Fundación Española de la Nutrición. Sandía. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16319784
  • National Institutes of Health. Potassium. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
  • J Agric Food Chem. 2013 Aug 7;61(31):7522-8. doi: 10.1021/jf400964r. Epub 2013 Jul 29.
    Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes.
  • Nutrition. 2007 Mar;23(3):261-6. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352962

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.