Rena njurarna med naturliga kurer

Rena njurarna med naturliga kurer

Senaste uppdateringen: 19 juni, 2023

Många vet inte hur viktigt det är att rena njurarna och hålla dem friska. En hel del sjukdomar har sitt ursprung i urinvägarna. Om du tänker på att dessa organ har som uppgift att rena kroppen från föroreningar, så är det inte så svårt att förstå varför det är viktigt att hålla dem i toppskick.

Symptom som indikerar att du behöver rena njurarna

Om du har högt eller lågt blodtryck, om de lägre eller främre områdena av magen gör ont, om din urin har en väldigt mörk färg, om du är extremt törstig, om du har ryggont precis ovanför midjan eller om du ofta går på toaletten under natten, kan du ha någon form av obalans i urinsystemet.

Vissa varningssignaler kan inkludera att man urinerar mindre än en halv liter per dag, om du känner att din blåsa är full, om du känner smärta då du urinerar, om dina vrister ofta är svullna under natten, om dina ögon är svullna under morgonen eller om du får blåsor eller blödningar utan att ha skadat dig.

Uppkomsten av njursten eller blåssten är också tillräckligt stor anledning för att rena njurarna.

Rena njurarna

Hur man förhindrar obalans i njurarna

 • Att kontrollera din kost är väldigt viktigt för att förhindra att nivån av gifter i kroppen ökar. De förs över till blodet och kan inte elimineras via urinen.
 • Undvik njursten eller njursvikt genom att undvika mycket salt eller halvfabrikat (speciellt frusna och panerade maträtter).
 • Konsumera inte för mycket mjölkprodukter.
 • Försök att reducera mängden djurprotein du konsumerar, från kött till ägg. Detta kommer hjälpa till att flytta fram kalciumet i din urin, som ökar risken för njursten. Den innehåller även mycket urinsyra.
 • Undvik att konsumera alkoholhaltiga drycker eller drycker med mycket socker, eftersom de gör att kalcium elimineras snabbare.
 • Försök att följa en vegetarisk kost eller en kost rik på naturlig mat. Lägg till mycket naturliga frukt– och grönsaksjuicer i din kost.
 • Konsumera stora mängder mat med urindrivande egenskaper, som apelsiner, druvor, citron, grapefrukt, selleri, morötter, gurka, äpple, vattenmelon, cantaloupe, sallad, japanska plommon och päron.
 • Begränsa din användning av mediciner som acetylsalicylsyra, ibuprofen och liknande.
 • Drick ordentligt med vatten varje dag (två liter under vintern och tre under sommaren) så att din urin blir nästintill genomskinlig eller får en väldigt ljusgul färg. Det är dock inte en bra idé att dricka för mycket vatten, eftersom detta får njurarna att arbeta mer.
Rena njurarna

Rena njurarna på tre dagar

Detta är inte en magisk lösning som ger dig “rena njurar på 72 timmar”, men den kommer att hjälpa dig på vägen. Först och främst behöver du undvika all kaffe, alkohol, läsk, salt och mat med mycket protein under de första tre dagarna. Alla dessa irriterar dina njurar och förhindrar blåsan från att eliminera gifter. Byt ut dessa drycker mot mineralvatten, byt ut kött mot linfrön och solros, och mandlar.

Börja varje dag med en frukost som innehåller ett glas blåbärsjuice, som reducerar mängden kalcium som ackumuleras i blåsan. Dessa sediment saktar ner njurfunktionerna och gifterna “lämnar” inte kroppen. Det förhindrar även urinvägsinfektioner och njurstenar, som är väldigt smärtsamma.

Under förmiddagen ska du dricka ett glas kaliumsaft, som fungerar som en renande tonic och kommer ge dig energi under denna tredagarsprocess. Du kan göra den själv med morot, selleri, persilja och spenatjuice, eller mixad som en smoothie.

Mitt på dagen dricker du ett glas flytande klorofyll – en grönfärgad substans som ger växter deras färg. Den kan hittas i hälsokostaffärer. Du kan även odla gräsfrön i en odlare och skörda samt mixa dem. Kroppen drar nytta av detta eftersom det förbättrar immunsystemet, hjälper till att rena blodet och även har andra fördelar.

Mellan lunch och middag, när du brukar ta ett mellanmål, dricker du ett glas te på vattenmelonfrön. Denna dryck har en väldigt lätt urindrivande effekt som hjälper till att aktivera funktionerna hos njurarna och urinblåsan. Den kommer att hjälpa dig att bättre smälta maten och gå på toaletten under natten.

Middag och läggdags

Till middag dricker du morotsjuice för att korrigera antalet gånger du urinerar. Du kan även dricka blåbärssaft. Rörande dina måltider bör du äta vad du vill, men kom ihåg att vi rekommenderar att du inte äter kött samt mjöl under dessa dagar. Dra fördel av detta för att skapa en ny kost.

Innan du går till sängs dricker du ett te gjort utav myntablad eller maskros. Dessa avgiftar kroppen, renar njurarna och hjälper dig att bättre smälta maten under natten.

Rena njurarna med te

Glöm inte att träna under dessa tre dagar. Du kan även ta en 30 minuters promenad dagligen för att förbättra njurfunktionerna och rena njurarna. Vi rekommenderar även att du bastar för att få bort gifter genom svetten. Du kan även ta ett varmt bad hemma. Efteråt fräschar du upp dig själv med en varm eller kall dusch.

Till sist stretchar du din kropp morgon och kväll. Sträck på dig med korrekt form, vilket hjälper till att “aktivera” kroppen och ger mer energi för att möta dagen och påbörja den ordentligt.

Bilder: Andrew Magill, Andreas Kontokanis, Kyle MacDonald, Chris RubberDragon och Tony Alter.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (2013). Diet for Kidney Stone Prevention. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse.
 • Sampiro, F. J. B. (2007). Protective effects of cranberries on infection-induced oxidative renal damage in a rabbit model of vesico-ureteric reflux. International Braz J Urol. https://doi.org/10.1111/j.1464-410X.2007.07088.x
 • Motulsky, A. G. (1989). Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. In Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. https://doi.org/10.17226/1222

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.