Vad du ska äta för mat för att bli brun

Vad du ska äta för mat för att bli brun

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har din förmåga att bli brun av solen något att göra med maten du äter? Vissa människor hävdar att mat och kost inte har något att göra med kroppens solbränna. Men andra, inklusive vissa experter, säger att den mat du äter (eller inte äter) faktiskt kan hjälpa dig att bli brun.

Eftersom läkarna rekommenderar endast kortare exponering för solen kan du öka din förmåga att få solbränna genom att äta viss mat. Faktum är att intag av fel sorts mat kan hindra dig från att bli brun. Så vad ska du äta för att få en fin solbränna?

Mango och andra frukter

Mango är rik på vitamin A, vilket hjälper dig att bli brun och få en frisk lyster genom att dra till dig solens strålar. Andra frukter som innehåller vitamin A är persikor och meloner. Vattenmelon framför allt och den erbjuder inte bara vitaminer utan är också full av vatten, vilket är viktigt när du utsätter din kropp och hud för solen.

Vatten hjälper dig att återfukta huden efter perioder i solen. B-vitaminer och vitamin B6, som finns i vattenmelon, ökar också hudens förmåga att klara av solens strålar.

Morötter och andra grönsaker

Morötter i hög

Råa morötter, som är rika på karoten, gör störst nytta på vägen mot en vacker solbränna. Betakaroteninnehållet i morötter omvandlas till vitamin A i hela kroppen, vilket skyddar huden mot solskador och levererar de näringsämnen som du behöver för att skydda dig.

Karoten stimulerar produktionen av melanin, som gör att huden blir brun av solljus. Det används också i artificiella brun-utan-sol-produkter. Andra grönsaker såsom paprika, zucchini eller tomat kan också hjälpa till att förbereda huden för solbränna.

Ägg

Ägg är rika på vitamin A, B, D och E, som är regenerativa och återuppbygger kroppen och huden. Äggula erbjuda andra vitaliserande ingredienser såsom vitamin B6, fettsyror som Omega-3 och Omega-6, som förbereder huden för en solbränna.

Genom att också äta lite ost, speciellt vit ost, kommer du att berika din kost med kalcium och öka möjligheten att förbättra din solbränna. Livsmedel rika på kalcium tenderar att hjälpa dig att bli brun snabbare.

Grillad mat

Olivolja

Grillade livsmedel kan bidra till att öka nyttan av din solbränna så länge de är ordentligt tillagade. Använd olivolja, rödvin, soja eller balsamvinäger till kött och fisk för att stärka din solbränna. Grillningen håller köttet magert och olivolja och andra enkelomättade fetter, som innehåller återvitaliserande och återställande ingredienser, kan hjälpa din hud inifrån genom att hålla den tillräckligt fuktad och hälsosam.

När du grillar mat bör du undvika citrusfrukter, persilja och vattenkrasse eftersom dessa kan motarbeta dina ansträngningar för att bli brun.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.