9 fantastiska användningsområden för mikrovågsugnen

Mikrovågsugnen kan göra mycket mer än bara värma upp och tina maten. Med dessa otroliga tricks kan den göra ditt liv ännu enklare.
9 fantastiska användningsområden för mikrovågsugnen

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du tror att mikrovågsugnen bara är där för att värma gårdagens rester och göra popcorn så har du fel. Den kan göra många sysslor tusen gånger enklare. Den största fördelen är att den snabbt kan tillaga viss mat som skulle kräva mycket längre tid om du använde ugnen.

Så ta en titt på dessa fantastiska knep för att släppa loss din mikrovågsugns dolda superkrafter.

1. Majs

Majs på fält

Istället för att vänta på att vattnet ska koka upp på spisen när du ska tillaga majskolvar, varför inte använda mikrovågsugnen?

Här är stegen du ska ta:

  • Det är bäst att lämna ytterskalen på. De kommer att hålla kvar fukt och värme, vilket gör att majskornen tillagas mer enhetligt.
  • Kör mikrovågsugnen på hög effekt i 3 till 5 minuter. På så sätt blir ytterskalen mycket lättare att ta bort.
  • Kom bara ihåg att låta kolvarna svalna i några minuter efteråt så att du inte bränner fingrarna.

2. Slipp tårarna när du hackar lök

Om lökhackande får dig att gråta så kommer du att älska det här. Mikra löken i 30 sekunder och du kommer att kunna hacka utan att fälla en tår. Varför fungerar det? Det är enkelt: när du värmer lök inaktiverar du den del som får lök att avge svavelhaltiga gaser, som gör att tårarna rinner.

3. Ge potatischips ett andra liv

Om du lämnar en påse chips öppen så kommer de förmodligen att mjukna. Prova att lägga dem på en tallrik och mikra i 30 till 45 sekunder. Ta sedan ut dem och låt stå i en minut. När du provar dem kommer du märka att de åter är krispiga och goda.

Det fungerar även med popcorn.

4. Torkade örter

Naturliga örter

Det är bättre att inte omedelbart använda vissa örter efter att du plockat dem från din trädgård eller när de fortfarande är färska. Om du vill använda dem direkt och inte har tid att vänta på att de ska torka kan din betrodda uppvärmningsapparat rädda dagen.

Värm örterna på hög effekt i 2 till 3 minuter för att torka dem. Kom ihåg att torka dem väl och avlägsna överflödigt vatten innan uppvärmning. Annars kommer du koka dem istället för att torka dem!

5. Saftigare citrusfrukter

Det här är ett fantastiskt sätt att dra full nytta av citrusfrukter. Att pressa saften ur t.ex. grapefrukt, citron, limefrukt, apelsin, etc. kan vara svårt. Om du mikrar dem i 20 sekunder och sedan pressar dem får du ut mycket mer saft eftersom det mjukar upp insidorna och saften kommer ut utan större ansträngning.

6. Bröd som hårdnat

Få människor gillar att äta bröd när det hårdnat. Men för att inte behöva kasta bort en hel limpa som hårdnat behöver du bara värma den i mikrovågsugnen. Linda in brödet i fuktigt hushållspapper och kör på hög effekt i 10 till 12 sekunder. Kontrollera sedan om brödet har mjuknat.

Om så inte är fallet, upprepa tills det är mjukt.

7. Äggröra

Ställ undan din stekpanna och dra nytta av kraften hos mikrovågsugnen för att göra en enkel och snabb frukost. Här är allt du behöver göra:

  • Vispa äggen med lite mjölk.
  • Tillsätt salt och peppar och mikra på hög effekt i 45 sekunder.
  • Ta ut och vispa kraftigt med en gaffel. Mikra sedan i ytterligare 30 till 45 sekunder.
  • Upprepa tills äggen nått önskad konsistens.

8. Pommes frites från grunden

Pommes frites

Du trodde nog att du behövde en fritös, men ge istället mikrovågsugnen en chans. Här är allt du behöver göra:

  • Börja med att skiva potatisarna så tunt som möjligt och lägg dem sedan i en mikrovågsugnssäker form.
  • Tillagningstiden varierar beroende på mikrovågsugn, men i allmänhet rekommenderas 3 till 5 minuter på hög effekt.
  • När de är klara och gyllene tar du ut dem och tillsätter lite salt. Sedan är det bara att njuta.

9. Pocherade ägg i mikrovågsugnen

Att pochera ägg är en mödosam uppgift, men din mikrovågsugn kan hjälpa dig. Allt du behöver göra är att fylla en mikrovågsugnssäker skål med en 1 dl vatten och en nypa salt. Knäck ägget och häll det i skålen. Se till att det kommer under vattenytan helt och hållet. Täck över och mikra på hög effekt i en minut.

Ge dessa härliga tips ett försök, och dela dem gärna med dina vänner!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.