12 överraskande användningsområden för lök

12 överraskande användningsområden för lök

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tack vare lökens egenskaper är den mycket mer än en enkel ingrediens eller krydda för mat. Löken kan bidra till att underlätta en hel del dagliga sysslor och har många användningsområden.

Lök är en av de mest välkända grönsakerna, både inom matlagning och i alternativ medicin.

Dess antibiotiska, avgiftande och antioxidanta egenskaper har använts i hundratals år som en naturlig behandling för flera åkommor.

Vad få vet om är att löken, utöver sin goda smak och sitt höga näringsinnehåll, har intressanta användningsområden i hemmet, trädgården och för skönhet.

Det bästa är att lök kan ersätta massor av produkter som säljs på marknaden, vilket gör den till ett billigare och mer miljövänligt alternativ.

Fortsätt läsa för att ta reda på mer om de 12 alternativa användningsområden för lök som kanske kommer att överraska dig!

1. Lök för att rengöra grillen och stekpannor

2-lo%cc%88k-användningsområden-grill

För att ta bort inbrända objekt från grillen, stekpannor och andra köksredskap, dra nytta av lökens egenskaper.

Dess antibakteriella sammansättning tar inte bara bort smuts utan kan även att desinfektera och neutralisera dålig lukt.

Sätt en bit lök på en gaffel och gnugga den över de redskap du vill rengöra. Ta sedan bort överflödigt spill med en fuktig handduk eller lite diskmedel.

2. Bli av med fläckar

Svettfläckar eller brännmärken i kläder kan enkelt avlägsnas genom att använda lite skivad lök. Det fungerar ungefär som väteperoxid och genomtränger vävnader utan att påverka klädesplagget.

Applicera direkt på fläcken. Blötlägg i kallt vatten, och tvätta sedan med din normala tvättcykel.

3. Insektsmedel

Tydligen är den starka lukten från lök obehaglig för myror, mygg och ett brett utbud av insekter som invaderar trädgårdar och rum.

Snarare än att använda giftiga och skadliga insektsmedel, fyll en tallrik med tärnad lök och ställ längs med insekternas väg.

Du kan också lägga ett par bitar i lite hett vatten och hälla vätskan i en sprayflaska för att spraya runt omkring.

4. Tar bort lukten av färg 

De obehagliga lukterna från färg eller lack kan deodoriseras med lite färsk lök. Allt du behöver göra är skära löken i flera bitar och lämna dem där lukten är som mest koncentrerad.

5. Rengör skorna

För att ta bort lera och gräsfläckar från dina skor, skär en skiva rå lök och gnugga på din sko i ett par minuter.

Ta sedan bort eventuellt överskott med en fuktig trasa och applicera lite tvål om så behövs.

6. Tar bort rost

En hel del järnprodukter kan rosta. För att återställa dem, skrubba raskt med en lök och putsa sedan med en ren trasa.

7. Lindrar irritation från bett

Lökens antiinflammatoriska och uppfriskande egenskaper kan användas som en kur mot irritation som orsakas av insekts bett .

Skiva en bit lök och tillämpa på det drabbade området. Du kan också applicera färsk löksaft.

8. Lindrar halsirritation

Ett lökskal- och vattenavkok minskar halsinflammation och smärta. Om du inte gillar smaken, tillsätt lite citron och honung.

9. Behandlar ytliga brännskador

För att förhindra hudinfektioner från solbränna, gnugga lite färsk lök på det drabbade området. Dess föreningar av svavelsyra påskyndar regenerering och minskar sveda och rodnad.

10. Tar bort flisor och törntagg

Håll fast en bit lök där du har en sticka eller torn med en bit tejp. Vänta en timme, ta sedan snabbt bort.

11. Minskar akne

Lökens sammandragande och antibakteriella egenskaper är användbara vid behandling av akne. Tack vare dess egenskaper minskas överflödig olja och pormaskarna försvinner.

Men innan du applicerar lök som en mask är det viktigt att göra ett test för att se till att du inte har en allergisk reaktion eller känslighet för det.

12. Bekämpar håravfall

De antimikrobiella egenskaperna i lök stoppar mjäll och främjar ny hårväxt. Dess antioxidanta sammansättningar stoppar håravfall och hjälper till att växa starkt, tjockt hår.

Allt du behöver göra är att förbereda en infusion med lök och kokande vatten, och använda vätskan som en skölj innan schamponering.

Visste du att det fanns så många alternativa användningsområden för lök?

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.