Varför sticker myggor mig men inte andra?

En gammal skröna är att myggor gillar att sticka de som har sötare blod, men studier indikerar att det faktiskt är en genetisk faktor som attraherar dem.
Varför sticker myggor mig men inte andra?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Har du någonsin undrat: “Varför måste jag alltid akta mig för myggor? Vad är det som är så speciellt med mig som gör att de vill åt mig så mycket och sticka mig i parken eller när jag sover? Hur gör jag för att inte bli täckt av myggbett på armar och ben?”

Om så är fallet rekommenderar vi att du läser vidare för att få en inblick i ämnet.

Hur ser en myggas liv ut?

Denna lilla insekt lever på blod från djur och människor, och har en fullspäckad daglig agenda. Myggor brukar attackera under timmarna runt gryning och skymning. Det är då ljuset blir dovare och temperaturen sjunker utomhus, och då tar de chansen att bunkra upp med mat.

Det är honorna som sticker dig för att de behöver proteinet från blod för att lägga ägg. Det gäller framförallt under deras huvudsakliga fortplantningsperiod under året. Mygglarver kan utvecklas var som helst i stillastående vatten (dammar, bassänger, sjöar mm.)

Hanmyggor lever å andra sidan på nektar, kåda och fruktsafter.

Besök denna artikel: Hur du gör en spray mot kvalster

Myggor kontrollerar sin omgivning väldigt noggrant

Myggor tar rätt mycket tid på sig att hitta rätt offer för att tillfredsställa sina behov. Det betyder att de kontrollerar sin omgivning väldigt noggrant innan de börjar äta.

Utan tvivel har du ibland hört deras irriterande surr vid örat och det betyder att myggan undersöker dig för att se om du är en värdig måltid.

Det må finnas några sätt du kan undvika att myggor äter av dig (myggmedel, flugsmällor, ultraljud mm.), men om den verkligen vill sticka dig…. så kommer den att göra det!

Då kommer du att ha nedriga myggor runt huvudet hela dagen tills de har uppnått sitt mål.

Varför väljer myggor vissa människor och inte andra?

Varför väljer myggor vissa människor och inte andra?

Det är en av de mest ställda frågorna. Vissa säger att de är sötare än andra (det är en populär teori), medan andra är övertygade om att det har mer att göra med lukten din hud avger (oavsett om den är söt eller inte).

Du kan hitta folk som har blivit praktiskt taget uppätna av myggor medan andra inte har ett enda bett, och det kan vara i samma rum eller på samma plats!

Flera forskningslag har försök komma till botten med varför det händer. Forskare vid University of Nottingham och University of Florida hävdar att det har att göra med genetik. De har visat att det finns en specifik genetisk komponent som gör dig mer eller mindre attraktiv för myggor.

Du kan ha en genetisk komponent som gör dig attraktiv för myggor

Genetiken bestämmer

Varför väljer myggor vissa människor? Och hur känner myggan till din genetiska uppsättning? Det beror på din kroppslukt, i stort sett. De som är mindre attraktiva för myggor avger en lukter genom huden som är avstötande för myggorna. Detta styrs av din genetik.

Skillnaden i kroppslukt kan utgöra skillnaden mellan att bli målet för ett bett eller inte. Dessa studier genomfördes med grupper av kvinnliga enäggs- och tvåäggstvillingar.

Gruppen med enäggstvillingar blev bitna av fler myggor än gruppen med tvåäggstvillingar. Det antyder att “skulden” ligger i genetik, eftersom enäggstvillingarna har högre genetiskt överensstämmande.

Vidare har ytterligare studier indikerat att generellt föredrar myggor att sticka de som luktar på ett visst sätt.

Gravida kvinnor faller ofta offer för malariabärande myggor i Afrika medan de med mer muskelmassa eller fett är mer attraktiva för knott och mygg rent generellt.

Myggbett

Andra teorier har också att göra med kroppslukt, men baseras på den koldioxid vi andas ut. Koldioxid koncentreras runt människor för att vi släpper ut det varje gång vi andas.

Ett forskarlag har även meddelat att de som har mer av en specifik typ av bakterie (speciellt stafylokocker) på huden löper högre risk att bli stuckna av myggor. Varifrån kan dessa lukter komma?

 • Alkohol
 • Vitlök
 • Lök
 • Peppar
 • Nylonkläder
 • Parfymer
 • Deodoranter
Myggorna uppfattar kroppstemperatur

Utöver din kroppslukt finns det dock faktiskt ytterligare en faktor! Temperatur.

Forskningen, publicerad av BBC, föreslår att myggor är mer taktiska än till och med militären. När de har fått dig i sikte tack vare syn, lukt och temperatur kan de vara säkra på att hålla kursen.

Allt beror på hur långt bort från bytet de är. Kroppsvärme uppfattas vanligtvis på kort avstånd och kan i slutänden utlösa attacken.

Hur undviker man myggbett?

 • Töm alla behållare där stillastående vatten har samlats (krukor, leksaker, tallrikar).
 • Använd inte doftsatta tvålar eller starka parfymer (undvik hårsprej).
 • Bibehåll bra hygien så att inte lukter blir starka och försök att inte svettas för mycket.
 • Släck lamporna i ditt rum.
 • Öppna inte fönstren vid skymning.
 • Använd myggnät över säng, fönster och dörrar.
 • Applicera myggmedel på kroppen i kräm- eller sprejform.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fernández-Grandon, G. M., Gezan, S. A., Armour, J. A. L., Pickett, J. A., & Logan, J. G. (2015). Heritability of attractiveness to mosquitoes. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0122716
 • Van Breugel, F., Riffell, J., Fairhall, A., & Dickinson, M. H. (2015). Mosquitoes use vision to associate odor plumes with thermal targets. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2015.06.046
 • Mosquito bites. Clínica Mayo. (2018). Recuperado el 17 de marzo de 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.