8 knep för att desinfektera sovrummet på ett naturligt sätt

För att undvika att mikroorganismer samlas och utvecklar oönskade allergier kan du desinfektera ditt rum på ett naturligt sätt genom att damma och byta lakan dagligen. Att göra detta, och att regelbundet borsta av filtar och andra sängkläder, kommer även motarbeta kvalster.
8 knep för att desinfektera sovrummet på ett naturligt sätt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ditt sovrum är den allra viktigaste delen av hemmet, och därför är det viktigt att desinfektera det. Där spenderar du din vilotid, och vilar kroppen efter en hård dag av sysslor. Men ibland så tar vi ändå inte väl hand om vårt sovrum, utan låter det istället bli oorganiserat, smutsigt och stökigt.

Men värst av allt: även om det inte alltid går att se med blotta ögat, brukar kvalster och allergener samlas på dessa platser, och kan orsaka diverse hälsoproblem. Därför kan man få problem med sömnen, och det kan leda till ännu värre åkommor som kan störa i vardagen.

Som tur är kan du följa dessa hemgjorda knep som kan hjälpa dig att göra ditt rum fläckfritt och rent från mikroorganismer.

Här nedanför ger vi dig 8 knep för hur du desinfekterar ditt rum och skapar harmoni i ditt hem.

1. Bädda sängen varje morgon

Rengör sängen ofta

Även om vi rekommenderar att du luftar din säng då och då för att bli av med kvalster är det ändå bäst att du bäddar sängen varje morgon så att ditt rum blir renare och finare. Skaka ut lakanen och sängkläderna och organisera dem sedan efter din egna preferens.

2. Byt lakan och påslakan

För att få en renare säng är det viktigt att du byter sängkläderna ofta och regelbundet. Även om du inte kan se det med blotta ögat finns det kvalster och bakterier i dina lakan, som förökar sig efter ditt svett och den smuts du lämnar efter dig.

Tvätta dina sängkläder och filtar, och se till att hålla dem rena för att desinfektera rummet på ett naturligt sätt och skydda dig själv från allergener.

3. Fyll inte upp nattduksbordet

Håll nattduksbordet fritt

När du fyller upp ditt nattduksbord blir det svårare att få väck allt damm och den smuts som samlas därinom dag efter dag. Du kan använda nattduksbordet för att stötta en liten lampa, en klocka, hudkräm eller till och med en bok. Men om du fyller lådorna helt och hållet tar det längre tid att rengöra möbeln.

4. Städa dagligen

Om du inte har tid att städa hela huset dagligen är det viktigt att du ändå tillägnar några minuter varje dag till generell städning. Skaka ut lakanen, bädda sängen och rengör golvet. Dessa saker kan göras fort och minskar mängden allergener i rummet. På så sätt desinfekteras rummet naturligt.

5. Desinfektera din madrass

Vänd madrassen

Din madrass är en de mest förglömda sakerna i rummet, men du behöver rengöra den åtminstone en gång i månaden så att den inte blir ett hem för kulturer av mikroorganismer. Till detta ändamål kan du göra dina egna hemmagjorda rengöringsprodukter, på bikarbonat och teträdolja.

Ingredienser

  • 125 g bikarbonat
  • 10 droppar teträdolja

Hur gör jag?

  • Vät bikarbonaten med oljan och skvätt blandningen mot madrassen.
  • Gnugga in blandningen med hjälp av en borste, och låt sedan stå i en timme. Kör sedan dammsugaren över madrassen.

6. Städa bort allt damm

De flesta sakerna i ditt rum blir dammiga efter ett tag. Sängen, skrivbordet, garderoberna och alla andra dekorationer som konstant behöver städas så att de inte samlar på sig allergener. Om du vill vara säker på att du blivit av med alla bakterier och kvalster, späd ut vitvinsvinäger i vatten och använd blandningen för att desinfektera och damma rummet på ett naturligt sätt.

7. Glöm inte gardinerna och persiennerna

Undvik gardiner

De flesta rummen har en eller två gardiner per fönster. De hjälper inte bara med att hålla ljuset ute, utan ger även rummet en dekorativ touch. Problemet är att de attraherar alldeles för mycket damm. Det är därför det är fullständigt nödvändigt att du tvättar dem en gång varannan eller var tredje vecka.

Att använda silkesgardiner är en bra idé, eftersom dessa är lättare att tvätta och torka snabbare. Men om du använder persienner i ditt rum är det viktigt att använda en rengöringsprodukt som desinfekterar dessa naturligt och håller dammet borta.

8. Tvätta kuddarna för att desinfektera dem

De flesta glömmer att kuddar behöver desinfekteras regelbundet för att förhindra svett, döda hudceller och allergener från att samlas och frodas. Även om du täcker kuddarna med örngott absorberar de ändå smuts och blir till slut en idyllisk plats för mikroorganismer.

Försök att tvätta dessa åtminstone två gånger om året, och byt örngott var och varannan vecka.

Är du säker på att ditt rum är städat, rent och desinfekterat? Om du inte redan följer dessa rekommendationer, försök då att tillägna en del av din fritid till att skapa den ultimata vilomiljön i ditt hus, och sovrum.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Salo, P. M., Cohn, R. D., & Zeldin, D. C. (2018). Bedroom Allergen Exposure Beyond House Dust Mites. Current Allergy and Asthma Reports. https://doi.org/10.1007/s11882-018-0805-7

  • Ridout, S., Twiselton, R., Matthews, S., Stevens, M., Matthews, L., Arshad, S. H., & Hide, D. W. (1993). Acarosan and the Acarex test in the control of house dust mite allergens in the home. Br J Clin Pract.

  • Carswell, F., Birmingham, K., Oliver, J., Crewes, A., & Weeks, J. (1996). The respiratory effects of reduction of mite allergen in the bedrooms of asthmatic children – A double-blind controlled trial. Clinical and Experimental Allergy. https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.1996.tb00554.x


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.