8 fantastiska användningar för vit vinäger

En av anledningarna till att många inte vill använda vinäger är på grund av dess lukt, men tänk på att det inte luktar efter att det har torkat.
8 fantastiska användningar för vit vinäger

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det har visat sig att många av de kommersiella produkter som säljs i handeln är fulla av aggressiva kemikalier som kan skada omgivningen och vår hälsa. Det är därför bra att istället försöka anamma en mer ekologisk livsstil. Många gör detta genom att byta ut dessa kemikalier mot naturliga produkter som inte har några bieffekter. Vit vinäger, även kallad destillerad vinäger, är en av de produkter som inget hem bör vara utan. Det kan användas i sallader, som skönhetsprodukt, och till och med som rengöringsmedel.

Vi kommer i denna artikel att presentera 8 olika sätt du kan använda vit vinäger i hemmet, för att undvika giftiga ämnen.

1. Vit vinäger för att bekämpa ogräs

Ogräs växer ofta mellan golvplattorna på terrassen, men även om det finns kemiska produkter som kan ta bort det är det betydligt bättre att använda vit vinäger.

Hur använder du det?

  • Spraya produkten på ogräset och dess omgivning för att dess syraegenskaper ska motverka dess uppkomst.
  • Det rekommenderas inte att du använder det på andra växter, eftersom det även kan påverka dem.

2. Neutralisera lukten från cigaretter

När någon i familjen röker tränger denna odör in i andra rum och kan vara svår att få bort. Men tack vare egenskaperna hos vit vinäger är det nu möjligt att neutralisera lukten för att rummet ska få en friskare doft.

Hur använder du det?

  • Häll vinägern på ett fat och låt det stå någonstans i rummet.

3. Få silkeslent hår

vinäger

För att få vackert, skinande hår behöver du inte alltid spendera stora summor pengar på produkter i handeln. Du kan istället använda lite vinäger för att motverka problem som skört hår och mjäll.

Hur använder du det?

  • Blanda en del vit vinäger med två delar vatten och spraya på håret, för att sedan låta det verka i 10 minuter.

4. Få naglarna att hålla längre

Ett av de stora problemen som många kvinnor har vid manikyr är att naglarna inte håller så länge och att de lätt skadas. För att förlänga deras hållbarhet kan du dra nytta av ingredienserna i vinäger.

Hur använder du det?

  • Innan du applicerar det första lagret på dina naglar sänker du ner naglarna i en halv kopp vit vinäger och låter det verka i 10 minuter.

5. Rengör toaletten

vinäger

De antibakteriella och blekande egenskaperna hos vinäger gör det perfekt för att rengöra toaletten. Vinägern tar lätt bort märken på både toaletten och i handfatet.

Hur använder du det?

  • Späd ut en del vinäger med två delar vatten, häll det i en sprayflaska och spraya där det behövs.

6. Ta bort märken från golv och mattor

Du kan använda vinäger för att ta bort märken på både golv och mattor tack vare vinägerns aktiva ämnen.

Hur gör du det?

  • När det gäller golven kan du blanda en kopp vit vinäger med två liter ljummet vatten.
  • Om du ska tvätta mattor kan du applicera produkten på de drabbade zonerna och även ha på lite tvättmedel. Efter några minuter gnuggar du med en tandborste och låter det torka.

Vi rekommenderar att du läser: Miljövänliga sätt att rengöra badrummet

7. Behandla brännmärken

vit vinäger

Efter att du har exponerat dig för solen kan du få brännmärken som gör ont. För att lindra irritationen kan du använda komponenterna i vinäger.

Hur gör du?

  • Doppa lite bomull i vit vinäger och gnugga nätt på ryggen.

8. Ta bort svettfläckar

Att ha svettmärken på sina tröjor och skjortor kan vara ganska pinsamt, men det är väldigt enkelt att ta bort dem genom att ha på lite vinäger innan den vanliga tvätten.

Hur gör du?

  • Spraya ordentligt med vit vinäger på de drabbade områdena och låt det verka i 10 minuter innan du sköljer av det.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.