Recept och tips för friskt och skinande hår

Om ditt hår är frissigt kan avokado och kokbananer vara till stor hjälp för att nära och återställa hårets glans. Kom ihåg: skada inte håret med hårtorkar.
Recept och tips för friskt och skinande hår
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vårt hår är en fundamental del av vårt utseende. Därför  vill vi i den här artikeln ge dig tips för friskt och skinande hår.

Så får du friskt och skinande hår enkelt och naturligt

Att använda hårtork, plattång och hårfärger samtidigt som du lider av dåligt näringsintag och utsätter dig för solen kan få ditt hår att förlora sin glans. Det resultar i att ditt hår ser torrt, skört och skadat ut. Det är dock möjligt att påtagligt förbättra utseendet hos skadat hår med hjälp av naturliga kurer som inte kostar mycket pengar, men ändå ger fantastiska resultat. Här presenterar vi 5 tips för att få friskt och skinande hår.

1. Avokadoinpackning för friskt och skinande hår

Perfekt för personer som lider av frissigt hår som orsakats av höga temperaturer, vilket leder till kluvna toppar och frizz.

Egenskaper

Avokado innehåller mycket vitaminer som hjälper till att återställa, ge näring på djupet och ge glans till skadat hår, vilket gör det till en utmärkt ingrediens.

Ingredienser

 • En avokado
 • Vetegroddsolja
 • En mogen kokbanan

Användning

För att bereda en hårinpackning kombinerar du fruktköttet från avokadon, kokbananen och en matsked vetegroddsolja. Mixa väl tills du får en jämn smet som du sedan applicerar i vått hår och låter verka i en timme. Upprepa två gånger per vecka för fantastiska resultat.

2. Hårsköljning med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger och äpplen

Äppelcidervinäger återställer glansen och pH-värdet för att eliminera mjäll.

Egenskaper

Jäsningen av äppelsocker innehåller vitaminer som återupplivar döende vävnad i skalpen.

Ingredienser

 • Äppelcidervinäger
 • Vatten

Användning

För att göra denna naturliga hårsköljning späder du bara ut lite vinäger i vatten och applicerar med hjälp av en sprejflaska. Låt det verka i 30 minuter. Det är rekommenderat att använda den dagligen tills önskat resultat uppnåtts.

3. Mandelolja

mandelolja i håret

Den fungerar som ett stärkande medel för håret och förhindrar därmed håravfall genom att nära hårstråna från rot till topp.

Egenskaper

Mandelolja besitter utmärkta hydrerande egenskaper.

Ingredienser

Användning

Denna behandling är enkel att göra och använda, eftersom du bara behöver blanda två ingredienser. Applicera den först på hela skalpen och täck håret från rötter till toppar. Låt därefter verka i en timme. Upprepa när det behövs beroende på skada.

4. Majonnäsbehandling

Majonnäs

Denna behandling fungerar återupplivande och återställer även glans och fukt.

Egenskaper

Dess naturliga oljor tillhandahåller fukt och främjar därför silkeslent hår.

Ingredienser

 • Majonnäs
 • Varmt vatten

Användning

Majonnäs bör först appliceras i vått hår och verka i 45 minuter. Skölj därefter med gott om varmt vatten för att ta bort den, och tvätta sedan med schampo som vanligt. Denna behandling rekommenderas en gång i veckan för bästa resultat.

5. Aloe vera- och ölinpackning

Aloe vera

Perfekt för uttorkat eller skadat hår utan glans, med kluvna toppar och även fet skalp.

Egenskaper

Aloe vera besitter många positiva egenskaper som främjar naturlig återställning av keratin i håret, vilket förloras på grund av blekningar, färgningar och också andra aggressiva, kemiska produkter.

Ingredienser

Användning

För att bereda denna behandling tar du bort den genomskinliga gelen från aloe vera-stjälkarna och blandar i en mixer med ölen och en matsked olivolja tills du får en jämn smet. Applicera därefter i hela ditt hår, varpå du masserar i fem minuter och låter det sitta i 30 min. Behandlingen rekommenderas max två gånger per vecka för bästa resultat.

Att bibehålla friskt och skinande hår

 • Undvik att tvätta håret varje dag, men låt inte för många dagar gå mellan tvättningarna. Det första torkar ut ditt hår, medan det andra gör det fett.
 • Undvik att tvätta med varmt vatten; det är den huvudsakliga orsaken till torrt hår.
 • Lägg till honung i ditt schampo eller balsam för extra hydrering.
 • Undvik att använda tillbehör i vått hår.
 • Trassla ut håret för att undvika kluvna toppar och att det går sönder.
 • Trimma hårtopparna var sjätte månad.
 • Borsta inte håret medan det är blött.
 • Följ en balanserad diet.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Armando Ulloa, J., Mondragon Cortez, P. M., Rodriguez Rodriguez, R., Resendiz Vazquez, J. A., & Rosas Ulloa, P. (2010). La miel de abeja y su importancia.
 • Contreras-Pinzón, M. E., Domínguez-Espinosa, R. M., & González-Burgos, A. (2007). Proceso de biotransformación láctica del jugo de Aloe vera. Tecnología, ciencia, educación22(1).
 • Mitaliya, K. D., Bhatt, D. C., Patel, N. K., & Dodia, S. K. (2003). Herbal remedies used for hair disorders by tribals and rural folk in Gujarat.
 • YANG, S. S., & COTTERILL, O. J. (1989). Physical and functional properties of 10% salted egg yolk in mayonnaise. Journal of food science54(1), 210-213.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.