De 5 bästa hemgjorda deodoranterna

Att ha bra vanor när det gäller personlig hygien är en utmärkt idé som leder till god hälsa. Deodoranter hjälper oss att må bättre, få bättre självförtroende, och hjälper oss att inte avge dålig lukt som andra kan finna obehagligt. Därför kommer vi nedan visa dig de fem bästa hemgjorda deodoranterna.Innan du väljer den produkt som passar dig bäst är det mycket viktigt att du känner till vad skillnaden är mellan en deodorant och en antiperspirant. Ganska många brukar förväxla dem och tror att de är samma produkt, men det finns faktiskt en skillnad.

Skillnaden mellan deodorant och antiperspirant

Som sagt har dessa två produkter några betydande skillnader. Nedan pratar vi om de viktigaste:

  • Deodorant: de används främst för att eliminera dålig lukt som orsakas av svettning. Därför är dessa inte utformade för att förhindra svettning, bara för att hindra den dåliga odören som medföljer. Majoriteten är gjorda av en doft i kombination med alkohol, vilket gör dem effektiva i tolv timmar. Denna typ av produkt absorberas ofta lätt av kroppen.
  • Antiperspirant: som namnet antyder är denna typ av produkt, till skillnad från deodoranter, tänkt att förhindra svettning. Detta är möjligt eftersom det skapar ett sorts lock över svettkörtlarna, gjort med små mängder av aluminium i de flesta fall. Antiperspiranten är mycket mer effektiv än deodoranten, och den har en större antibakteriell effekt. Det rekommenderas dock inte att tillämpa den på vissa delar av kroppen, eftersom det kan täppa till porerna.

naturliga-deodoranterVad är bättre: Deodorant eller antiperspirant?

Svaret på denna fråga beror till stor del på dina fysiska behov och egenskaper. Individer som inte producerar så mycket svett, och som heller inte avger en stark lukt, kan välja deodorant.

Å andra sidan bör personer som svettas en hel del välja antiperspirant. Detta eftersom du minskar mängden svett samt förhindrar dålig lukt. Det vore inte vara en bra idé att bara använda deodorant i dessa fall – inte nog med att det inte stoppar dålig lukt, du fortsätter dessutom att producera samma mängd svett.

Experter menar att det bästa är att välja en deodorant som kombineras med antiperspirant. Detta ger det bästa av båda produkterna: å ena sidan döljer det dålig lukt med en behaglig doft och å andra sidan minskar det mängden svett, vilket är speciellt hjälpsamt för de som svettas mycket.

De 5 bästa hemgjorda deodoranterna

Alunsten: många anser att denna typ av mineral är en utmärkt naturlig deodorant. Den förhindrar inte bara dålig lukt utan har också egenskaper som gör den bakteriehämmande, sammandragande, och helande. Inte nog med det är den också mycket effektiv och hållbar.
Aloe Vera: denna växt, speciellt dess gel, är en mycket effektiv naturlig deodorant som kan användas på hela kroppen, antingen som den är eller blandad med någon form av eterisk olja. Denna produkt används också för att läka olika typer av mindre sår och och även för matsmältningsobehag.
Bikarbonat: tack vare sina beståndsdelar är bikarbonat mycket effektivt i olika huskurer. I själva verket döljer den lukter mycket bättre än de kommersiella deodoranter som säljs i butik. Men i allmänhet lämnar den fläckar på kläderna, vilket är anledningen till att du bara ska använda lite grann, och gör det försiktigt.
Eteriska oljor: ett mycket praktiskt och billigt alternativ skulle vara att använda eteriska oljor i kombination med andra produkter, till exempel de som redan nämnts. Detta ger din deodorant en väldoftande lukt. Bara några droppar olja hjälper dig att lukta gott.
Tea tree-olja: den här typen av olja är mycket bra att använda som deodorant. Inte bara för att dölja dålig lukt, utan den fungerar även antiseptiskt samt hämmar bakterier och svampinfektioner. Därmed kan den också användas för att behandla hudinfektioner eller skador.

MER FÖR DIG